Na planeti trenutno oko 20-tak ratova

0

Stotinu godina od izbijanja Prvog svjetskog rata svijet gori. Ukrajina i Rusija na rubu su rata, žrtve koje bez prestanka padaju između Izraela i Palestinaca broje se u stotinama, Irak je u stanju potpunog kolapsa, baš kao i Libija, Afganistan, Srednjoafrička Republika, Južni Sudan… Kao da se ništa nije promijenilo od tog srpnja otprije stotinu godina, piše Večernji list.

Sporna područja

Krizna žarištaDobar dio područja koja su bila sporna pred Prvi svjetski rat ponovno su otvorena za sukobe. Libija, sjever Afrike, Bliski istok… Sva su ta područja ključala onda, a ključaju i sada. Uostalom i područje Balkana na kojem je Prvi svjetski rat počeo 1914. prije dvadesetak godina bilo je u općem sukobu.

Na žalost, područja na kojima se ovoga trenutka vode sukobi nisu jedina krizna žarišta diljem svijeta. Još je nekoliko mjesta na svijetu koja će se do kraja godine vrlo vjerojatno pretvoriti u borbena poprišta. Prije svega tu je Libanon, koji je u stanju ni rata ni mira i u koji se prelijeva sukob iz Sirije.

Stanovništvo Libanona naraslo je u posljednjih nekoliko godina 25 posto, mahom zbog izbjeglica iz Sirije, a istodobno raste i Hezbollahov utjecaj na tamošnji režim, koji pokušava zadržati džihadiste na uzici. Pitanje je vremena kada će se sukobi između ove dvije grupacije ponovno rasplamsati. Nadalje, novo krizno žarište je relativno nedefinirano područje ISIL-ova islamskog kalifata koji su ekstremisti proglasili prije mjesec dana. Iako je ISIL donedavno imao neskrivenu podršku Kuvajta, Saudijske Arabije i nekoliko sunitskih država, uskoro bi moglo doći i do okršaja na njihovim teritorijama, Naime, u okviru svoga kalifata ISIL ne priznaje granice, pa čak ni granice država koje su mu donedavno otvoreno pomagale novcem i logistikom te je samo pitanje trenutka kada će ekstremisti pokušati srušiti tamošnje vlasti kako bi proširili svoj utjecaj.

Krizna žarišta ne protežu se samo na Bliskom istoku. Iako rijetko dobiva mjesta na naslovnicama zapadnih novina, Afrika je kontinent neprekidnih i vrlo snažnih sukoba koji su na rubu otvorenog rata. Tu su Južni i Sjeverni Sudan, koji su u stanju ni rata ni mira, tu je Srednjoafrička Republika koja već nekoliko mjeseci doslovno gori. Na području ove zemlje već je više od 400.000 izbjeglica, a o broju mrtvih nitko ne želi nagađati. Tu je i područje Sahela i sjeverne Nigerije, područje na kojemu ne vrijede zakoni nijedne države, područje na kojemu jedinu vlast predstavlja zloglasni Boko Haram. Tu je i Somalija, dijelovi Etiopije.

Socijalne krize

Žarišta mogućih sukoba nalaze se i u ostalim dijelovima svijeta. U Aziji je to nestabilna granica Južne i Sjeverne Koreje preko koje svako malo polete artiljerijski projektili. Tu je i granica Indije i Pakistana, dvije zemlje koje su, ako do njega ikada dođe, najizgledniji kandidati za početak nuklearnog rata. Tu je i Zakavkazje, središnja Azija i nemirno područje južnokineskog mora. Moguća su i otvaranja unutrašnjih sukoba i izbijanja građanskog rata. Takva je situacija i s Hondurasom, danas najopasnijom zemljom svijeta u kojoj se bilježi 80 ubojstava godišnje na svakih sto tisuća stanovnika. Velika socijalna kriza potresa Brazil, a i financijska kriza u Argentini mogla bi prerasti u sukobe…

Libija

LIBYA-UNREST-POLITICSLibija sve više tone u potpuno bezvlašće. U glavnom gradu Tripoliju te najvećoj luci Bengaziju već desetak dana vode se žestoki sukobi između skupina odanih vlasti i islamističkih boraca. U samom Tripoliju najžešće borbe i dalje se vode oko zračne luke gdje je u protekla dva tjedna u žestokom sukobu skupina iz obalnog grada Misrate i one iz planinskog Zintana, koja kontrolira zračnu luku već tri godine, ubijeno najmanje 97 ljudi. Naime, u Libiji svi ratuju protiv svih. Zaista nitko ne zna što se događa i na koju bi stranu stao. Osim u Tripoliju žestoke se borbe vode i u Bengaziju, drugom gradu po veličini, gdje su okršaji trupa lojalnih vladi i islamističkih boraca za sada odnijeli više od 50-tak života. Stoga se može reći da Libija strmoglavo pada prema dnu. Analitičari smatraju da je ovo najveća eskalacija nasilja od pada Gadafija 2011. Od tada vlada anarhija i ne samo svaki grad već svaki kvart ima svoju vojsku i zapovjednika u što sam se uvjerio dok sam boravio u Libiji za vrijeme svrgavanja Gadafija. Iako sam imao dozvolu od glavnog stožera pobunjenika da se slobodno krećem po cijelom teritoriju Libije, svaki puta kada bih ušao u neki grad morao sam tražiti i novu dozvolu za slobodno kretanje unatoč tome što sam cijelo vrijeme imao pratnju pobunjenika. Ono što tu borbu čini još krvoločnijom je to što su Libijci podijeljeni u različita plemena koja se međusobno ne trpe. Poznati su kao veliki rasisti jer tamnupute osobe ne priznaju kao Libijce. Najveća netpeljivost je između stanovnika glavnog grada Tripolija i Bengazija te Zentana i Misrate. (Hassan Haidar Diab)

Gaza

Samo tijekom jučerašnjeg dana na području Pojasa Gaze poginulo je više od stotinu Palestinaca, dok je Izrael izveo više od 60 zračnih napada. Jedina elektrana u Gazi nalazi se u požaru, a vlada u Tel Avivu najavljuje pojačanje borbenih akcija, kojima je ponajprije cilj uništenja tunela koje je Hamas iskopao kako bi mogao infiltrirati svoje teroriste ispod granice u Izrael.Do sada je poginulo više od 1150 Palestinaca od početka borbi koje su se rasplamsale 8. srpnja.

Ukrajina

Nastavak sukoba u Ukrajini prisilio je Europsku uniju na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji. Mjere su usmjerene protiv ruskog sektora energetike, financija i obrane. Istodobno, situacija na terenu se ne smiruje. I dalje se vode žestoke borbe na istoku zemlje, a granate su počele padati i po Donjecku, glavnom gradu samoproglašene separatističke republike. Ukrajinska vojska navodno je već ušla i na ulice Šahtarska, a izvještaji govore o najmanje tridesetak poginulih u posljednja 24 sata. Do sada je u Ukrajini poginulo oko 1150 ljudi./vecernji.hr/

facebook komentari