Na pomolu nova eskalacija nasilja?

0

U nedjelju popodne proruski prosvjednici zauzeli su Lenjinov trg u ukrajinskom gradu Donjecku uz povike “Donjeck je ruski grad!”. U jednom trenutku provalili su u zgradu regionalne uprave pri čemu su skinuli ukrajinske i postavili ruske zastave, piše news.com.au. Prosvednici su također zapalili i lutku kontroverznog političara Stepana Bandere koji je jedan od vođa ukrajinskog nacionalističkog pokreta.

Nemiri su već počeli prijepodne pri čemu je rulja zahtijevala referendum i nosila transparente “NATO odlazi”. To sve skupa i nije toliko iznenađenje ako se uzme u obzir da je većina stanovništva u Donjecku ruskog porijekla i ovakvi neredi se javljaju otkako je počela kriza u Ukrajini.

Podsjetimo, ovo nije jedini incident koji potresa Ukrajinu, Vasil Sergijenko, novinar i aktivist nacionalističke ukrajinske stranke Svoboda (Sloboda) pronađen je mrtav i s tragovima mučenja, dan pošto je bio otet, objavila je u nedjelju stranka. Sergijenka su u petak iz njegova doma odvela trojica muškaraca, a njegovo je tijelo pronađeno u subotu u šumi blizu sela u središnjem dijelu zemlje, 120 kilometara jugoistočno od Kijeva. Tijelo pokazuje “tragove mučenja”, ozljede nožem i ozljede lubanje, navodi Svoboda.

Dodaje da je Sergijenko nedavno primio prijetnje i da bi njegova smrt mogla biti povezana s člancima u kojima je pisao protiv moćnog poslovnog čovjeka iz regije, čije ime stranka ne navodi.

Sergijenko je bio aktivan član Svobode i sudjelovao je u proeuropskim prosvjedima u Kijevu koji su završili svrgavanjem proruskog režima krajem veljače.

Stranka Svoboda zastupljena je u parlamentu i članica je vladajuće koalicije, a njezin je predsjednik u prošlosti bio prozivan zbog antisemitskih izjava.

facebook komentari