Pratite nas

Događaji

NA ŠIROKOM BRIJEGU OBILJEŽENA 70. OBLJETNICA KOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

Objavljeno

na

Od 4. do 7. veljače u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održali su se »V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u spomen na 66 njih koje su komunisti ubili tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Program uobičajeno priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Prva tri dana molitveni je program započinjao u 17.30 molitvom krunice, a u 18.00 bila je sveta misa koju su ove godine predvodili provincijali fra Joško Kodžoman, fra Lovro Gavran i fra Miljenko Šteko. Molitvom krunice, čitanjem i pjevanjem na svetim misama kroz ove dane posebno su sudjelovali ministranti, framaši i članovi Franjevačkog svjetovnog reda.

Ovom prigodom dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na »IV. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci. Prosudbeno povjerenstvo činili su: fra Vendelin Karačić, Ivan Sivrić i fra Miljenko Stojić. Prvu večer dodijeljene su nagrade uzrastu djeca, drugi dan uzrastu mladež i treći dan uzrastu odrasli.

Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa. Članovi Frame Široki Brijeg zapalili su 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Na grobu su nakon molitve pročitana imena 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca, a zatim je započela sveta misa koju je predslavio biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. Suslavili su provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, vicepostulator fra Miljenko Stojić, gvardijani samostana hercegovačkih franjevaca te velik broj fratara iz Provincije. Na misi je pjevao Veliki župni zbor pod ravnanjem sestre Mire Majić, a molitvu vjernika čitali su gvardijani. Poslanicu je pročitao fra Rade Dragićević, najmlađi od 5 živućih fratara koji su pohađali Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu. Njemu su 82 godine, a najstarijem 102. Prostrana samostanska crkva bila je dupkom puna.

U propovijedi, govoreći o uzorima koji se stavljaju pred nas, biskup je rekao: »Po našim crkvama naći ćete slike i kipove izložene na štovanje vjernicima. Predstavljaju ljude za koje kažemo da su sveti ili blaženi. Nisu to samo suvremene veličine, nisu ni iz određenog prostora ili vremena. Ima ih iz cijeloga svijeta i iz raznih vjekova i stoljeća. Ono što im je svima zajedničko jest vjernost Bogu i ljubav prema bližnjemu. Svi su oni bili jaki u vjeri i osjetljivi na potrebe svoga bližnjega. Nema među njima sebičnjaka, ma kakvu slavu, bogatstvo ili moć sebičnjaci postigli. Svi su se sveci isticali sebedarjem. Koji je tu zakazao, nije svetac. Svi su oni veliki jer su nasljedovali svoga učitelja koji je toliko ljubio ljude da se sav u toj ljubavi predao za njih. Takvi su sveci! Ljudima se za uzor danas stavlja razne tipove u kojima je često malo ljudskosti, a kamo li svetosti.« Biskup je, pohvalivši rad Vicepostulature, istaknuo kako su hercegovački franjevci najdalje otišli u traženju grobova svojih stradalih te kako otkrivanjem istine nije cilj isticati okrutnost mučitelja nego odati poštovanje mučenima i nevino stradalima. Propovijed je završio riječima: »Drago mi je da sam ovdje na Širokom Brijegu predvodio komemorativno slavlje za širokobriješke i druge mučenike hercegovačke franjevačke provincije. Valja s osjećajem zahvalnosti oživjeti sjećanje na njih i na njihovu žrtvu. Vjerujemo da nam oni mogu poslužiti kao uzor i u ovim našim nevoljama, ali također da nas mogu kod Boga zagovarati za milost da kroz sadašnje nevolje uzmognemo doprinijeti jačanju dobrote u našem društvu. Imamo pred sobom brojne uzore kako činiti dobro i kako izbjeći da ne dadnemo podršku zloći u našoj sredini. Molimo se također da bar neki od tih uzora među nama postignu slavu blaženih i svetih.«

Na kraju mise nazočnima se obratio vicepostulator fra Miljenko Stojić koji se zahvalio svim propovjednicima kroz ova četiri dana, a na posebna način biskupu Bogoviću na dolasku i upućenim riječima. Pročitao je i kratko izvješće o radu Vicepostulature u protekloj godini. Posebno se zahvalio svima koji tijekom čitave godine dolaze na grobove pobijenih fratara i na njima se mole te zamolio ako je netko po njihovu zagovoru dobio kakvu milost da se javi u Vicepostulaturu. Pozdrave je uputio i izaslanici predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Josipi Rimac, gradonačelnici grada Knina i članici Predsjedništva HDZ-a te izrazio želju da se vlasti s obje strane granice zauzmu za otkrivanje istine o pobijenim i njihovom dostojnom pokopu. Riječi zahvale uputio je gvardijanu, župniku i ostalim fratrima i redovnicama koji djeluju u ovom samostanu, kao i Radiopostaji Široki Brijeg i portalima hercegovinalive.com, hrsvijet.net i gospin-brig.info, koji su sve ove dane uživo prenosili molitveni program, te HR Herceg Bosna i HR Posušje.

Nakon vicepostulatorova govora gvardijan širokobriješkog samostana fra Tomislav Puljić pozdravio je sve nazočne, a posebice biskupa te se zahvalio svima koji su ovih dana pomogli u organizaciji programa »V. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«.

Na kraju je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko uputio riječi pozdrava biskupu Bogoviću, zahvalivši mu na dolasku i uručio mu prigodni dar. Biskup se zahvalio na svemu posebno istaknuvši da dvojica hercegovačkih franjevaca djeluju u njegovoj biskupiji. Taj rad, rekao je, započeo je s negdašnjim provincijalom fra Slavkom Soldom, a nastavili su ga sljedeći provincijali kao doprinos Hercegovačke franjevačke provincije vjeri i narodu u ličkim krajevima.

[ad id=”40551″]

Široki Brijeg, 8. veljače 2015. (Ivana Karačić)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, mještani srijemskog mjesta Lovas prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao.

“Strašno smo ogorčeni i frustrirani što i nakon 26 godina od zločina pravda nije zadovoljena, a krivci nisu odgovarali za počinjene zločine u Lovasu. Gotovo je to nemoguće objasniti obiteljima žrtava, koje već pomalo gube nadu da će pravda ikada biti zadovoljena.

Iako je tu ne treba niti očekivati i nikada neće biti postignuta, jer ubijenih više jednostavno nema i ne postoji ništa što bi obiteljima bol moglo ublažiti”, kazala je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Kod spomen križa u središtu mjesta moljena je molitva, dok je u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela služena misa zadušnica.

Navečer će u Domu kulture biti prikazan dokumentarni film “Krvava berba grožđa” Silvija Mirošničenka koji je nedavno premijerno prikazan u Zagrebu, a govori upravo o okupaciji Lovasa i stradanju mještana.

Za ratni zločin u Lovasu 1991. godine, u kojem je ubijeno 85 Lovaščana, vođeni su i još uvijek se vode kazneni postupci pred pravosudnim tijelima u Hrvatskoj i Srbiji te pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Povodom 26. obljetnice stradanja Lovščana oglasio se Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, koji podsjeća da je Okružno državno odvjetništvo u Osijeku (danas ŽDO Osijek) 19. prosinca 1994. podiglo optužnicu protiv 18 osoba za zločin u Lovasu.

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Državno odvjetništvo RH je kazneni predmet ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji, jer većina optuženika nije ni danas dostupna hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. godine Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora.

Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno raspravljanje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

Krvava berba grožđa – ‘Morali smo se primiti za ruke, a zatim šetati minskim poljem’

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Pretisak knjige „Južnoslavensko pitanje“, Ive Pilara, predstavljen  u Vinkovcima i Nuštru.

Objavljeno

na

Objavio

U okviru Dana matice hrvatske u Vukovarsko –  srijemskoj županiji  u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, predstavljen je pretisak hrvatskog izdanja knjige Južnoslavensko pitanje, autora Ive Pilara.

Sutradan, 16. 10. 2017. predstavljanje je nastavljeno u dvorani  vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića , te  uvečer istog dana u prostorima Doma kulture u Nuštru.

Pretisak knjige i predstavljanje, organizirali su Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Građanska inicijativa Ivo Pilar.

Knjigu su predstavili prof. Stjepan Šterc, Dražen Švagelj, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i novinar Marko Ljubić.

Sudeći prema odazivu građana,  ovo je knjiga za  koju  hrvatska javnost pokazuje snažan interes, budući govori o Pilarovim predviđanjima o stanju u Hrvatskoj, analizira i osvjetljava povijest velikosrpskog posezanja za hrvatskim nacionalnim teritorijem te jasno oslikava genezu tih pojava. Iako izdana prije stotinu godina, u knjizi se  najavljuju  masovna iseljavanja  iz zemlje. Zbog kristalno jasne dijagnostike navedenih pojava i problema, knjiga je zabranjivana tijekom obje južnoslavenske kraljevine te tijekom SFRJ. Autor, dr. Ivo Pilar ubijen je od velikosrpskih organizatora, 1933., u Zagrebu.  Hvale vrijedan pretisak iz 1990., organiziran od Hrvatske demokratske stranke, pomalo se izgubio u vihoru ratnih događanja koja su uslijedila u Hrvatskoj.

„Čitajući Ivu Pilara imate osjećaj da se gotovo ništa nije promijenilo. Ivo Pilar i njegovo djelo je ostalo izvan kolektivne svijesti Hrvatske  jako dugo i ja bih rekao da je to usud svih ljudi koji su imali izraženu, vrlo jasnu, hrvatsku suverenističku ideju, koji su tu ideju htjeli maknut iz tog istočnog okruženja i usmjeriti Hrvatsku prema zapadu.“ – izjavio je na predstavljanju Stjepan Šterc.


Organizatori predstavljanja posebno zahvaljuju ravnatelju vinkovačke gimnazije prof. Stipi Tomiću, načelniku Općine Nuštar Hrvoju Drinovcu te svim nazočnima na predstavljanjima.

Građanska Inicijativa Ivo Pilar

Više o knjizi možete saznati ovdje:

http://juznoslavensko-pitanje.hr/

 

facebook komentari

Nastavi čitati