Pratite nas

Vijesti

Na snazi mehanizam za uvođenje viza

Objavljeno

na

Mehanizam za moguće hitno vraćanje viznog režima zemljama Zapadnog Balkana stupa na snagu 9. Siječnja. 

U Europskoj uniji danas stupa na snagu mehanizam koji omogućava privremeno uvođenje viza zemljama Zapadnog Balkana iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata.

Europska komisija je priopćila da nijedna članica EU-a do sada nije zatražila suspenziju viznih olakšica za zemlje Zapadnog Balkana, navodi Tanjug.

Privremeno ukidanje bezviznog režima “može biti primijenjeno kao posljednja mjera” i u slučaju naglog porasta broja “lažnih azilanata”, neregularnih ulazaka u zemlje EU-a ili masovnijeg odbijanja zahtjeva EU-a za readmisiju, odnosno povratak osoba koja krše bezvizni režim.

Michele Cerkone, glasnogovornik europske povjerenice za unutarnje poslove Cecilije Malmstrom, rekao je novinarima u Bruxellesu da pojedine zemlje, uključujući Njemačku, već godinama izražavaju zabrinutost zbog zloupotrebe prava na azil od strane građana Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali da formalna procedura za ponovno uvođenje viza nije pokrenuta.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i europska parlamentarka Tanja Fajon upozorili su ranije da opasnost od eventualne suspenzije bezviznog režima Srbiji postoji, ali su napomenuli da ta odluka ne može biti donesena preko noći i pozvali vlasti Srbije da nastave poduzimati sve što je u njihovoj moći.

Tanja Fajon, bivši izvjestitelj EP-a za viznu liberalizaciju, napomenula je da i zemlje EU-a trebaju revidirati politiku azila i pozdravila je nedavnu odluku Njemačke da Srbiju i druge države Zapadnog Balkana za koje važi bezvizni režim uvrsti na spisak sigurnih zemalja, što će, kako je primijetila, znatno skratiti postupak za dobivanje azila, a samim tim najvjerojatnije smanjiti i broj zahtjeva za azil.

Prema izvorima iz Bruxellesa, EK stalno prati situaciju, koja je za sada nepromijenjena, a jedino je u Njemačkoj došlo do vidnog porasta broja “lažnih azilanata”, budući da je odlukom Vrhovnog suda vraćen raniji sustav financijskih i drugih povlastica za tražitelje azila koji u toj zemlji mogu ostati šest mjeseci.

Ministri policije i pravosuđa zemalja članica EU-a usvojili su u prosincu takozvani zaštitni mehanizam, koji je usuglašen poslije dugih pregovora u okviru europskih institucija i koji stupa na snagu 9. siječnja.

Mehanizam omogućava suspenziju bezviznog režima na šest mjeseci.

Zemlje EU-a su 2009. godine dobile oko 11.500 zahtjeva za azil sa Zapadnog Balkana, ali ta brojka je 2013. godine više nego učetverostručena.

Najveći problem s priljevom lažnih azilanata ima Njemačka, u kojoj je u prvih 11 mjeseci prošle godine 9.820 građana Srbije zatražilo azil.

Više ih je došlo samo iz Rusije (14.482) i Sirije (10.858); iz Makedonije je stiglo 5.625 ljudi, a sa Kosova 3.085 osoba.

Shengenska zona slobodnog kretanja obuhvaća 26 europskih zemalja, od kojih četiri nisu članice EU-a – Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Od članica Unije, jedino Velika Britanija i Irska nisu potpisnice Shengenskog ugovora, dok on tek treba u potpunosti biti proveden u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i na Cipru.

Izvor: Agencije

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati