Pratite nas

Na vratima zavoda svakog dana pojavi se 37 novih osoba

Objavljeno

na

Lista se svakodnevno širi i iz Udruge nezaposlenih u BiH tvrde kako je danas bez posla oko 560.000 ljudi

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, u prošloj godini se svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavljivalo novih 37 osoba čija su se imena dodavala već postojećem popisu koji se na kraju godine zaustavio na broju 535.672 osobe. No, tu nije kraj, loš poslovni ambijent u BiH samo jedan je od uzroka što je i tijekom siječnja, veljače i ožujka zabilježen porast nezaposlenosti. Lista se svakodnevno širi i iz Udruge nezaposlenih u BiH tvrde kako je danas bez posla oko 560.000 ljudi. Dok se s evidencija odjavi oko 20.000 ljudi, a prijavi novih 50.000 osoba.

Tri karakteristike

Za razliku od listi čekanja u ostatku svijeta, bosanskohercegovačku listu karakteriziraju tri nevjerojatne osobine: u armiji građana koji u BiH traže posao ima i onih koji su na evidenciji i po 20 godina, mladi ljudi čine više od trećine svih nezaposlenih u BiH, a primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom.

Evidencije pokazuju kako je danas 75.000 građana BiH nezaposleno već deset ili više godina. Jedna sugovornica tvrdi da je na zavodu 31 godinu, a da je za više od tri desetljeća nitko nije ni pozvao na razgovor u vezi posla, a kamoli ponudio posao. Naravno, ona je svakih 60 dana dolazila na zavod kako bi se prijavila, jer bi u protivnom bila brisana iz evidencije.

BiH bilježi rekordnu nezaposlenost osoba mlađih od 30 godina, i to čak 60 posto! Mnogo mladih napušta zemlju u potrazi za poslom, a najviše idu u razvijenije zemlje Europe. Ne biraju posao – rade na prekooceanskim brodovima, u zrakoplovnim kompanijama, kao zavarivači, građevinari…

Isto tako, primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom. U BiH je u prosincu 2013. registrirano 39.547 nezaposlenih osoba s visokom školskom spremom, podaci su Agencije za statistiku BiH. U ovu brojku su uključeni i doktori znanosti i magistri. Samo tijekom prošle godine njihov broj povećan je za šest tisuća osoba.

Sve više s diplomom

Dok je na kraju srpnja 2012. godine među nezaposlenima bilo 32.265 osoba s visokim obrazovanjem, do kraja srpnja prošle godine taj se broj povećao za 6569, na 38.834 nezaposlenih visoko obrazovanih građana kojima očigledno ni sveučilišna diploma nije dovoljna da nađu posao. Dodatan razlog za zabrinutost je da broj nezaposlenih sa sveučilišnom diplomom raste sve brže. Udio ženske populacije u registriranim nezaposlenim osobama iznosi 50,5%, a stopa nezaposlenosti dostiže rekordnih 44,5%.

večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati