Nacionalni interesi naprijed, ostali stoj!

6

Definicija nacionalnog interesa glasi: Nacionalni interes je cilj koji država ima na ekonomskom, vojnom ili kulturnom području.

Važnost nacionalnog interesa najbolje je opisao Niccolo Machiavelli, a prvi u praksi sproveo francuski državnik i kardinal Richelieu.

Zašto ovo spominjem i kakove veze to ima sa Hrvatskom. Spominjem jer se hrvatski premijer Andrej Plenković odlučio na politiku nacionalnih interesa jer to u ovom trenutku jednostavno–nužnost, piše Ante Rašić za Kamenjar.com. Državi sa ekonomijom u stanju hibernacije, iseljavanjem stanovništva, stotinama tisuća blokiranih i obespravljenih građana, demografskom katastrofom, podijeljenog društva na naše i njihove, situacijom u okruženju i globalnom političko ekonomskoj situaciji jedino rješenje za opstanak je – politika nacionalnih interesa.

Pokušajmo razgraničiti te nacionalne interese, te koji su to prioriteti i razlozi tih prioriteta.

Možda najvažniji prioritet je opći konsenzus hrvatskog naroda , političkih svjetonazora za rješavanjem tih prioriteta. Da bi se postigao konsenzus potrebito je jedinstvo društva, društva kao socijalne kategorije bez Milanovićevog MI ili ONI jer bez tog jedinstva – loše nam se piše. Taj prvi prioritet , Plenković je postigao i bez obzira na neke neutemeljene kritike i spekulacije, to jedinstvo nacije postoji i ono je podloga za druge, jednako važne nacionalne interese.

Drugi jednako važan, ako ne i najvažniji je gospodarstvo, a upravo se na gospodarstvo vežu svi ostali interesi. Gospodarstvo je ključ opstanka hrvatske države,financijske stabilnosti, sprječavanja demografske katastrofe, održivosti socijalnog i mirovinskog sustava, nacionalne sigurnosti. Krenimo od financija, a upravo se u financijama kriju veliki prijepori u biračkom tijelu HDZ-e. Znam da će se mnogi od čitatelja ovog teksta upitati – kakove veze ima Nina Obuljen Koržinek  i Zlatko Hasanbegović sa financijama. Odgovor je – u direktnoj vezi su sa kompletnom idejom projekta – nacionalni interesi.

Hrvatska se u 2017 suočava sa povratom silnih novčanih zaduženja, zaduženih za današnje uvijete nestvarnim kamatama od preko 6 %. Sjetimo se prošlogodišnjih problema sa plasmanom državnih obveznica, odnosno sa visinom prinosa na te obveznice. Razlog neuspjelog plasmana, odnosno odustajanje od prodaje- zahtjev investitora, kreditora za većim prinosom. Sad pogledajte Sloveniju i kamatu koju plaća i pogledajte koliko plaća Hrvatska. Razlika između 0,8 i 3, 4, 5 ili čak više, mjeri se u milijardama eura, ne kuna. Da bi vlada Andreja Plenkovića uspjela u svojoj primarnoj misiji podizanja kreditnog rejtinga na BBB + osim stabilnosti državnih financija, primarno deficita manjeg od 2 % i vidljivog smanjenja javnog duga mora biti stabilna. Pod stabilna smatra se politička stabilnost, odnosno „mir“ u svim segmentima društva, društva kao socijalne kategorije. Sjetimo se umjetno izazvane „krize vlast „ u mandatu bivše vlade, producirane od „ nezadovoljnika“ odnosno kolokvijalno nazvano „parazita društva“, koji su uz pomoć svojih lijevo liberalnih medija, plasirali u zemlji i inozemstvu „fašizaciju“ društva.

Da bi spriječio takove kvalifikacije i nastavak svojevrsnog medijskog progona, Plenković je odabrao taktiku zasnovanu na teoriji Machiavellia i praksi kardinala  Richelieua. Instaliranjem Nine Obuljen Koržinek na mjesto ministrice kulture, Plenković dobiva potrebiti mir, prije svega potreban da vlada pripremi i Sabor izglasa reformski proračun,  podigne kreditni rejting države i uspješno reprogramira dospjele obaveze.

Opet se vraćam na toliko spominjano ministarstvo kulture. Da je Hasanbegović ostao ministar kulture, pritisci i napadi na njega ali i na vladu ne bi se smanjili već pojačali i opet bi vlada bez obzira na brojnost saborske većina bila proglašena politički nestabilnom. Dolaskom Obuljan Koržinek situacija je mirna, bar za sada , odnosno bar za onoliko vremena koliko treba Plenkoviću i vladi u cjelini da ostvari zacrtane ciljeve. Oni koji misle da će se politika ministarstva kulture promijeniti imenovanjem ministrice „ po volji „ pa bili oni koji su njeni zagovaratelji ali i oni koji taj potez osuđuju i napadaju – u zabludi su.

Politiku ne vodi ministar već vlada, pa je tako i ministrica Obuljen Koržinek dužna provoditi politiku koja je već zacrtana u mandatu prošle vlade i neće se bitno mijenjati jer za mijenjane politike ne postoje uvjeti jer jednostavno  – nema novaca.

Jednom prilikom, komentirao sam izbor Nine Obuljen Koržinek i napisao da će vrlo brzo postati novi „ Hasanbegović“ misleći na neizbježne napade onih koji su se veselili njenom imenovanju.

Vratiti ću se kardinalu Richelieu, koji je radi nacionalnih interesa u  državi sa katoličkom većinom, vlast u tridesetogodišnjem ratu prepustio protestantskoj manjini. Rezultat je bio mir i politička stabilnost države.

Treći dio nacionalnog trojstva – vojni dio, nisam spominjao jer to u ovom trenutku nije potrebno, Hrvatska je dio NATO saveza.

Ante Rašić/Kamenjar.com

 

facebook komentari

 • Amigo

  To je to

 • Omnes Omnibus

  Citajuci vas clanak, zapitah se jeste li beskrajno naivni ili samo poltron? No, u krajnoj liniji to i nije vazno, bitno je je li Plenkovic drzavnik ili briselski ćato? Meni se cini ćato, ali molim Boga da nisam u pravu.

  • Amigo

   Ja mislim da ti nisi shvatio ono što je napisano.

 • veki

  Znači, osam srpskih manjinaca u Vladi će nam donijeti mir i političku stabilnost i svekoliko blagostanje. Hvala na prosvjetljenju.

 • ludovik

  Politički mir i stabilnost su postignuti i u Titovoj Jugoslaviji nakon ’45., znamo i kako.

 • Agromentum

  “Plenković je odabrao taktiku…” Ne izgleda baš kao neki taktičar, prije bi se reklo birokrat. Čije je mišljenje on do sad uvažavao osim svoje?