Connect with us

Nafta iz Kurdistana na putu prema Hrvatskoj, Vlada bez komentara zbog blagdana, šuti i MOL

Published

on

Irački Kurdi dovršili su treću veliku isporuku sirove nafte preko Turske, a četvrta je upravo na putu prema Hrvatskoj, piše agencija Reuters dodajući kako to pokazuje da ta iračka autonomna pokrajina pronalazi sve više kupaca za svoju naftu unatoč pritiscima iz Bagdada koji smatra da jedino središnja vlast u državi ima pravo prodavati naftu.

kurdi_naftagetyreutersVlada iračkog Kurdistana, čiji se borci pešmerge uz potporu američkih bombardera bore protiv radikalnih militanata Islamske države, s Bagdadom vodi pravnu bitku oko prava na neovisnu prodaju nafte.

I dok je neke ranije isporuke Bagdad diplomatskim i pravnim potezima uspio zaustaviti, Kurdi su posljednjih mjeseci uspjeli nepoznatim kupcima isporučiti nafte u vrijednosti oko 350 milijuna dolara, piše Reuters.

Kurdi su ove godine izgradili priključak na turski naftovod do luke Ceyhan u istočnom Sredozemlju, gdje se u tamošnjoj luci nafta ukrcava na tankere, piše Reuters pozivajući se na satelitske podatke o praćenju plovidbe.

Isporuke su počele u svibnju ove godine. Službeni Bagdad uspio je blokirati dva tankera tražeći zaplijene tereta, jedan je usidren u međunarodnim vodama ispred teksaške obale i još natovaren čeka sudsku odluku o svojoj sudbini, a drugi je dva mjeseca bio usidren ispred marokanske obale i također nije uspio isporučiti naftu.

Kurdi su se stoga okrenuli isporukama na otvorenom moru, odnosno pretovarima nafte s broda na brod. Reuters piše da su tri takva pretovara izvršena u lipnju i srpnju ispred izraelske, egipatske i malezijske obale.

Kupci i konačna odredišta Reutersu nisu poznati.

Agencija, međutim, navodi, pozivajući se ponovo na satelitske podatke i na izvor blizak ovom poslu, da je četvrti pretovar izvršen prošli tjedan ispred malteške obale, s tankera Kamarija na manji brod pod nazivom United Carrier koji je u vlasništvu grčke kompanije Marine Management Services i koji je zaplovio prema nekoj hrvatskoj luci.

Reuters napominje da se preko Omišlja uvozi nafta za hrvatske rafinerije koje su u suvlasništvu mađarskog Mol-a, tvrtke koja je uložila u naftna polja u iračkom Kurdistanu.

Hrvatska vlada nije mogla dati komentar zbog blagdana?!

Glasnogovornica MOL-a u Mađarskoj odbila je za Reuters komentirati slučaj, a ni komentar u hrvatskoj vladi nije se mogao dobiti zbog blagdana Velike Gospe, navodi agencija.

Irački Kurdi od 2012. prodaju manje količine nafte koju prevoze cestom u Tursku no od izgradnje priključka na turski naftovod suočeni su sa sve snažnijim protivljenjem Bagdada zbog prodaje iračke nafte mimo središnje iračke vlasti.

Tim priključkom sada se do luke Ceyhan prevozi oko 120 tisuća barela nafte dnevno.

Irački Kurdi najavili su kako namjeravaju povećati prodaju nafte na oko milijuna barela dnevno što bi im omogućilo financiranje borbe za neovisnost. (reuters/hina)

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading