Nafta u pola godine pojeftinila čak 40 posto, pala i cijena zlata

2

nafta
Cijena zlata značajno je pala nakon što su švicarski glasači odbacili referendumski prijedlog da centralna banka te zemlje poveća zlatne rezerve.

Zlato je palo za dva posto, na 1.142,90 dolara za uncu, što je najniža razina u posljednje tri nedjelje.

Konkretni zahtjevi referendumske inicijative bili su zabrana prodaje zlatnih rezervi u posjedu Švicarske centralne banke, čuvanje svih zlatnih rezervi u Švicarskoj, a ne u inozemstvu i držanje najmanje 20 posto rezervi centralne banke u obliku zlata.

Nakon prošlotjednog sastanka OPEC-a, na kojem su zemlje izvoznice nafte odlučile zadržati sadašnju razinu proizvodnje, nastavljen je i snažan pad cijene nafte.

Nafta na američkom tržištu pala je za 2,4 posto, na 64,10 dolara za barel. U odnosu na cijene iz svibnja, nafta je pojeftinila za čak 40 posto.

Unatoč ovim činjenicama cijene goriva u BiH na benzinskim crpkama nisu snižene u skladu sa trendom!

Tako da za pučanstvo odnosno građane pad cijena nafte na svjetskom tržištu u svakodnevnom životu ne znače mnogo ili čak ništa!

Autor: Fena/Kamenjar

facebook komentari

  • BH protektorat

    Kakve nam koristi što je nafta pojeftinila preko 50 % u odnosu kad je barel bio 145 dolara a tada je cijena benzina bila 2,55 KM a sada barel 68 dolara a cijena benzina 2,31 KM (cijena bi sada trebala biti 1,19 KM)

  • Ovo je sramota što država radi svojim građanima!