Najizgledniji kandidat za ovogodišnjeg Oscara

2

Statistički podaci o filmovima koji su u proteklih pola stoljeća dobili nagradu Oscar za najbolji film pokazuju da je najizgledniji kandidat za ovogodišnju najvažniju nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti film “Američki varalice” Davida O. Russella, piše britanski BBC.

Kako bi to izračunali, novinari BBC-ja pročešljali su sve statistike unatrag 50 godina u potrazi za odgovorima na pitanja kao što su: “Koliko je idealno trajanje najizglednijeg kandidata?”, “Kada je najbolje vrijeme za njegovo lansiranje u kinodistribuciju?”, te “Ima li pobjednički naslov bolju prođu kod kritike ili kod publike?”.

[dropcap]P[/dropcap]rikupljene podatke uspoređivali su sa svakim od ovogodišnjih kandidata za tu nagradu, na koje su potom primijenili dobivenu idealnu pobjedničku formulu.

Podaci pokazuju da su u proteklih 50 godina i nominirani i dobitnici nagrade Oscar za najbolji film u prosjeku trajali duže od ostalih filmova. Savršena dužina pobjedničkog naslova prema tim bi podacima trebala biti 141 minutu.

Nadalje, iako nikada niti jedan dobitnički naslov nije lansiran u kinodistribuciju u mjesecu siječnju, statistike pokazuju da to uopće nije presudno. Ipak, svi su ovogodišnji kandidati u distribuciju krenuli u posljednja tri mjeseca 2013., kako bi utisci sudačkog panela bili što svježiji u siječnju, kada se objavljuju nominacije.

[vsw id=”NqgjPRNRDSY” source=”youtube” width=”625″ height=”370″ autoplay=”no”]

Prema statistikama, samo su četiri filma u povijesti dobila svih šest najvažnijih nagrada filmskog svijeta – Udruženja američkih redatelja, Udruženja američkih producenata, Ceha filmskih glumaca, Nagradu američkih kritičara, Zlatni globus i BAFTU. Također, samo su dva filma u povijesti dobila Oscara za najbolji film a da pritom nisu osvojila niti jednu od ostalih filmskih nagrada, dok je Zlatna palma najslabiji pokazatelj – niti jedan film dosad nije dobio i nagradu Oscar i Zlatnu palmu.

Dosadašnji podaci također pokazuju da nagrada Oscar općenito podiže rejting nagrađenog filma kod kritike i publike, koja mu načelno daje više ocjene, ali i da je publika sklonija niže ocjenjivati one filmove koji nisu dobili nagradu, proširujući jaz između dobitničkih naslova i nominiranih filmova.

Podaci, nadalje, pokazuju da su u prošlosti Oscara za najbolji film dobila samo tri filma koja ujedno nisu imala i nominaciju za najbolju režiju. Najsnažniji indikator za tu nagradu također je i nominacija za najbolji scenarij (94 posto), montažu (86 posto), najbolju glavnu mušku ulogu (66 posto), zvuk (66 posto) i tako dalje. Također, nominacija za Oscara za neku od muških uloga daleko je čvršći pokazatelj od onoga za neku od ženskih – 88 posto dobitnika imalo je najmanje jednu nominaciju za mušku ulogu u usporedbi s tek 52 posto s nominacijom za žensku.

Kad se sve uzme u obzir, pobjednička formula pokazuje da je najizgledniji kandidat za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film priča o slavnom prevarantu Irvingu Rosenfeldu i njegovoj partnerici Sydney Prosser “Američki varalice”, redatelja Davida O. Russella, s trajanjem od oko 140 minuta, najmanje osam nominacija (ima ih ukupno deset), te nominacijama za režiju, montažu i scenarij.

(Fena)

facebook komentari

  • peppermintt

    naj naj naj muškić Mathew McConaughey ja mu, ovaj, odmah dam….kipić Oskara :)))) nananana

  • peppermintt

    naj naj naj muškić Mathew McConaughey ja mu, ovaj, odmah dam….kipić Oskara :)))) nananana