Pratite nas

Nebuloze

Najizgledniji kandidat za ovogodišnjeg Oscara

Objavljeno

na

Statistički podaci o filmovima koji su u proteklih pola stoljeća dobili nagradu Oscar za najbolji film pokazuju da je najizgledniji kandidat za ovogodišnju najvažniju nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti film “Američki varalice” Davida O. Russella, piše britanski BBC.

Kako bi to izračunali, novinari BBC-ja pročešljali su sve statistike unatrag 50 godina u potrazi za odgovorima na pitanja kao što su: “Koliko je idealno trajanje najizglednijeg kandidata?”, “Kada je najbolje vrijeme za njegovo lansiranje u kinodistribuciju?”, te “Ima li pobjednički naslov bolju prođu kod kritike ili kod publike?”.

[dropcap]P[/dropcap]rikupljene podatke uspoređivali su sa svakim od ovogodišnjih kandidata za tu nagradu, na koje su potom primijenili dobivenu idealnu pobjedničku formulu.

Podaci pokazuju da su u proteklih 50 godina i nominirani i dobitnici nagrade Oscar za najbolji film u prosjeku trajali duže od ostalih filmova. Savršena dužina pobjedničkog naslova prema tim bi podacima trebala biti 141 minutu.

Nadalje, iako nikada niti jedan dobitnički naslov nije lansiran u kinodistribuciju u mjesecu siječnju, statistike pokazuju da to uopće nije presudno. Ipak, svi su ovogodišnji kandidati u distribuciju krenuli u posljednja tri mjeseca 2013., kako bi utisci sudačkog panela bili što svježiji u siječnju, kada se objavljuju nominacije.

[vsw id=”NqgjPRNRDSY” source=”youtube” width=”625″ height=”370″ autoplay=”no”]

Prema statistikama, samo su četiri filma u povijesti dobila svih šest najvažnijih nagrada filmskog svijeta – Udruženja američkih redatelja, Udruženja američkih producenata, Ceha filmskih glumaca, Nagradu američkih kritičara, Zlatni globus i BAFTU. Također, samo su dva filma u povijesti dobila Oscara za najbolji film a da pritom nisu osvojila niti jednu od ostalih filmskih nagrada, dok je Zlatna palma najslabiji pokazatelj – niti jedan film dosad nije dobio i nagradu Oscar i Zlatnu palmu.

Dosadašnji podaci također pokazuju da nagrada Oscar općenito podiže rejting nagrađenog filma kod kritike i publike, koja mu načelno daje više ocjene, ali i da je publika sklonija niže ocjenjivati one filmove koji nisu dobili nagradu, proširujući jaz između dobitničkih naslova i nominiranih filmova.

Podaci, nadalje, pokazuju da su u prošlosti Oscara za najbolji film dobila samo tri filma koja ujedno nisu imala i nominaciju za najbolju režiju. Najsnažniji indikator za tu nagradu također je i nominacija za najbolji scenarij (94 posto), montažu (86 posto), najbolju glavnu mušku ulogu (66 posto), zvuk (66 posto) i tako dalje. Također, nominacija za Oscara za neku od muških uloga daleko je čvršći pokazatelj od onoga za neku od ženskih – 88 posto dobitnika imalo je najmanje jednu nominaciju za mušku ulogu u usporedbi s tek 52 posto s nominacijom za žensku.

Kad se sve uzme u obzir, pobjednička formula pokazuje da je najizgledniji kandidat za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film priča o slavnom prevarantu Irvingu Rosenfeldu i njegovoj partnerici Sydney Prosser “Američki varalice”, redatelja Davida O. Russella, s trajanjem od oko 140 minuta, najmanje osam nominacija (ima ih ukupno deset), te nominacijama za režiju, montažu i scenarij.

(Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Skandalozno – Puhovski: ”Nitko se ne usudi reći – HOS-ovci su bili agresori”

Objavljeno

na

Objavio

Žarko Puhovski komentirao je političke aktualnosti koje su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti za N1 TV.

Na novinarsko pitanje kako je prošla ‘ova runda’ po  pitanju izmještanja ploče, Puhovski je odgovorio:

“Predsjednik se bavi kupovanjem vremena. Makne ploču 15 kilometara pa onda tamo bude kosturnica partizanska, ali stvar se kao malo smirila. To tako ne ide. Jedno rješenje koje se pojavilo je zafrkantski prijedlog na internetu da se napravi postmoderna inačica štafete tj. da se trči s tom pločom po raznim dijelovima Hrvatske jer bi to bilo riješenje kad ne znate kud ćete s njom.

Ako se prihvati da je Jasenovac mjesto pijeteta onda je to i Vukovar. S druge strane mjesta pijeteta bi značila da hrvatski zakoni tu ne važe i da to bude corpus separatum i tu se vraća pitanje o poziciji HOS-a. Oni dugo nisu bili dio službene vojske i treba jasno reći, a to se nitko ne usudi reći – HOS-ovci nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna.

Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili i unutarnji agresori jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je bila jednostavna. Ministarstvo uprave je trebalo delegalizirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj stani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu.”  Kazao je Puhovski za N1

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Bojan Glavašević “Brkati generali, odjebite!”

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, u kontekstu preispitivanje borbene spremnosti Slovenske vojske da zaštiti provedbu arbitraže, Davor Domazet Lošo je za portal Direktno.hr kazao: “Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”

“Autom smo u Ljubljani za 1,5 h – za dobar koncert, drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći – odjebite… – objavio je SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru komentirajući izjave Domazeta Loše o izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom, prenosi maxportal.hr

Ta poruka odgovor je na izjavu admirala Davora Domazeta Loše “hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”.

Komentarući napetost u odnosima Zageba i ljubljane Lošo je postavio pitanje koji “Zašto hrvatska politika uopće pristaje na sustavno slovensko ucjenjivanje” te da je “u geostrateškom smislu Slovenija samo privjesak Hrvatske”.

“Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više, pojasnio je Lošo  izjavu o pješacima i 48 sati do Ljubljane.

 

Bojan Glavašević kritički se osvrnuo na admiralove izjave rekavši između ostalog da se Hrvatska rata nagledala za deset životnih vijekova.

– I nakon tolikih trauma i gubitaka, nakon svih nestalih i svih suza koje smo prolili, zbog 3 srdele u Piranu neki bi opet ratovali – rekao je Glavašević.

facebook komentari

Nastavi čitati