Pratite nas

Najmanje dima i vatre ima među Hrvatima, a najviše nervoze unutar stranaka iz Sarajeva

Objavljeno

na

Stalne promjene u koalicijama, međusobni ratovi, optuživanja, pokušaj podizanja nacionalnih napetosti – sastavni su dio pretkampanje za predstojeće izbore, koja je počela puno prije nego što je to bio slučaj s ranijim izbornim procesima.

politicari bihI upravo na koliko visoke pozicije ‘pucaju’ te kolika je uloga stranaka iz pojedinih naroda, tolika je i žestina ove pretkampanje. Naime, za sada je najmanje bučno na hrvatskoj političkoj sceni, slijedi republičkosrpska, a zatim i bošnjačka politička scena.

Na hrvatskoj sceni stariji je HDZ uklonio HDZ 1990. iz vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji kao dio predizbornog ispitivanja snaga. No, osim toga nisu zabilježeni značajniji udarci ispod pojasa. S dolaskom ljeta, postupno se stišavaju sitnije provokacije i međusobno optuživanje.

A to se opet može razumjeti i time da su ove dvije stranke skoro četiri godine dijelile vlast, pa bi onda valjalo kritizirati i vlastiti dio rada, odnosno propuste. HDZ 1990. koristi facebook i nove kanale za promociju i predstavljanje vlastitih rezultata i vizija, a HDZ BiH i njegov predsjednik Dragan Čović nazočni su u većem dijelu BiH koristeći tako okušani pristup susreta sa što većim brojem birača. Doznaje se i da će HDZ BiH imati određen iskorak svojevrsnog live prijenosa kampanje, odnosno nastupa koji će se moći pratiti putem weba. Na srpskoj političkoj sceni SNSD je iz vlasti najprije uklonio SDS, iz Vijeća ministara, ne bi li smanjio utjecaj ove stranke.

Lagumdžija prijeti ‘trećim’, Čović obilazi BiH, a Dodik SDS naziva probosanskim

Uslijedila je međusobna razmjena topničke vatre, a potom i razmjena vrlo otvorenih provokacija i uvreda. Cijelo vrijeme SDS, uz potporu određenog dijela struktura iz Srbije, radi na kompromitiranju prije svega predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i njegova povezivanja s kriminalom, korupcijom, enormnim bogaćanjem, a djelomično se u tu priču uključuju i pojedini strani diplomati. Uzvraća SNSD tvrdnjama kako se Srpska demokratska stranka praktično svrstala u dio probosanskih, odnosno probošnjačkih političkih snaga.

Najdalje je otišla premijerka i kandidatkinja iz RS-a Željka Cvijanović koja je bacila rukavicu SDS-u, odnosno predsjedniku Bosiću poručivši mu da “konačno bude muško i kaže što misli”. Bošnjačka politička scena je najvrelija. A najveću nervozu pokazuje SDP, pa su mu silno potrebne reklame o ‘uspjehu’ aktualne vlasti u cestama, rudnicima, ali i spinovi o oživljavanju Herceg-Bosne ili trećeg entiteta. Istodobno, SDA pokušava konsolidirati redove, dok SBB, uz potporu medija, razotkriva tamnu stranu koalicije SDP-SDA, a Demokratskoj fronti Željka Komšića ostavljen je prostor za pokušaj uvođenja nove matrice u kampanju koja se zasniva na gospodarstvu.

ZoranKrešić/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Konačni pad: Raka je pala, ruši se kalifat IS

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Bitka za Raku završila je, objavile su utorak sirijske milicije istaknuvši svoj barjak na gradskom stadionu, posljednjem džepu otpora džihadističke Islamske države (IS) koja je taj grad učinila svojom prijestolnicom za Siriju 2014. i iz nje krenula u osvajanja kako bi proglasila kalifat koji se upravo urušava.

Pošto su noću na utorak Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojile bolnicu u Raki, preostalo je još istjerati posljednje džihadiste koji su pružali otpor na stadionu.

“Vojne operacije u Raki završile su. Grad je potpuno pod nadzorom” SDF-a, rekao je Talal Selo, glasnogovornik saveza koji je u lipnju počeo prodirati u taj grad.

“Sada se provode operacije čišćenja kako bi se uklonile preostale ćelije i razminirao grad”, rekao je Selo.

Najavio je da će SDF objaviti službeno priopćenje o oslobođenju Rake.

Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata pošto je IS u susjednom Iraku izgubio svoju tamošnju ‘prijestolnicu’ Mosul i potisnut je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.

U bitki za Raku 3240 žrtava

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju pošto je skupina sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru s vijećem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 džihadista braniti posljednje položaje. Evakuirano je 275 džihadista i njihovih obitelji i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama IS-a, piše agencija AFP.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države neprestance je ponavljala da strani borci neće smjeti napustiti grad. “Najmanje želimo da strani borci budu oslobođeni i da im se dopusti povratak u zemlju porijekla gdje će sijati teror”, rekao američki pukovnik Ryan Dillon.

U nešto više od četiri mjeseca ubijeno je 3250 ljudi, od kojih 1130 civila, objavila je u utorak nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sukobi i bombardiranja koji su razorili bivšu prijestolnicu IS-a odnijeli su od 5. lipnja živote “1130 civila, od kojih su 270 bila djeca, a 2120 borci IS-a i snaga koje je podržavala vojska Sjedinjenih Država, navodi SORH.

Raka je bila prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a, odakle su počeli pohodi džihadista na ostatak Sirije te Irak i proglašenje “kalifata”.

Nekad prijestolnica Abasida, a 2014. simbol džihadističkog terora

Očevici prenose da su borci SDF-a u utorak slavili izvikujući slogane na ulicama među ruševinama zgrada na središnjem trgu. Zastava istaknuta na gradskom stadionu ima žutu pozadinu i crveni amblem kurdske vojne formacije YPG, najjače milicije u sastavu SDF-a, piše Reuters.

Raka je postala simbol najvećih okrutnosti džihadističke organizacije koja je u tome gradu planirala krvave napade počinjene po svijetu, a mnoge od njih u Europi.

Raka je svoj procvat doživjela u doba dinastije Abasida. Godine 772. kalif al Mansur naredio je gradnju, po uzoru na Bagdad, grada vojarne al Rafike, pored antičke Rake. Dva grada poslije su se stopila u jedana. Od 796. do 809., moćni kalif Harun al Rašid preselio je prijestolnicu Abasida iz Bagdada u Raku koja leži na raskrižju puteva između Bizanta, Damaska i Mezopotamije. Niknuo je grad palača i džamija.

Većinom grad sunitskog islama, Raka je smještena u dolini Eufrata, nedaleko od Turske i 160 kilometara istočno od Alepa te 200 km od iračke granice. Gradnja brane blizu grada Tabke omogućila je da Raka postane ekonomski važna zbog razvoja poljoprivrede.

Kada je 2014., Islamska država osvojila Raku i proglasila svoj kalifat, nametnula je svoj zakon terorom i užasom. Odrubljivanja glava, masovna pogubljenja, silovanja, otmice, etničko čišćenje, kamenovanje žena, ubijanje homoseksualaca strahote su koje su džihadisti snimali i postavljali na internet kao sredstvo propagande i oružje za ušutkavanje svakog otpora.

Raka i Mosul oslobođeni, ali IS još nije mrtav

Ultraradikalni džihadistički IS mjesecima trpi poraze u Siriji i Iraku pred ofenzivama koje vode lokalni borci uz pomoć Rusije ili Sjedinjenih Država.

U pokrajini Deir Ezor blizu Rake, džihadisti su napadnuti s dva bojišta. S jedne strane ofenzivu vodi sirijski režim uz potporu ruskih zračnih snaga, a s druge SDF uz zračne udare međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Rat u Siriji izrastao je iz protuvladinih prodemokratskih prosvjeda 2011., na koje je represijom odgovorila sirijska vojska. Rat je postao sve složeniji, upletale su se strane zemlje te razne džihadističke skupine, sirijski teritorij se mrvio, a milijuni Sirijaca izbjegli su i milijuni raselili. Rat je odnio više od 330.000 života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Šport

Zlatko Dalić: Poštujem Grčku, bit će teško, ali optimist sam, vjerujem svojoj momčadi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je izvukla neugodne Grke za suparnike u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Prvi dvoboj Hrvatske i Grčke bit će odigran u četvrtak, 9. studenoga, na stadionu Maksimir, a uzvrat u Pireju na rasporedu je 12. studenoga. Obje utakmice započet će u 20.45 sati.

Izbornik Zlatko Dalić komentirao je odmah nakon izvlačenja u Zuerichu rezultate ždrijeba: Poštujem Grčku, bit će teško, ali optimist sam, vjerujem svojoj momčadi. Bit će teško i jer drugu utakmicu igramo u gostima. Imat ćemo vremena sve pripremiti za suparnika, ali najvažnija je moja momčad, sve ovisi o nama, rekao je.

Nadam se da će svi biti spremni i zdravi za ove utakmice. Nadam se punom stadionu i da će cijela zemlja stati iza nas, dodao je.

Radujemo se susetu s Hrvatskom, iako su vrlo kvalitetna momčad. Hrvatska je dobra momčad, vrlo čvrsta. Ofenzivni su, ali mi smo dobri u obrani. Vidjet ćemo što će biti na travnjaku. Možda je dobro što igramo drugu utakmicu kući, možda ćemo malo kalkulirati i odigrati defanzivnije u prvoj utakmici, pa čekati drugu i završiti posao, rekao je grčki izbornik Michael Skibbe.

 

HNS potvrdio: Dalić ostaje do kraja doigravanja, dodatne kvalifikacije u Zagrebu!

facebook komentari

Nastavi čitati