Pratite nas

BiH

Najnoviji rezultati izbora za Parlament BiH

Objavljeno

na

SDA 10, SNSD 6, DF 5, SDS 5, HDZ BiH i SBB 4 zastupnika

Stranka demokratske akcije (SDA) trebala bi imati devet zastupnika iz bh. entiteta FBiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA) nakon najnovijih preliminarnih, neslužbenih i nepotpunih rezultata općih izbora koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH nakon obrađenih glasova pristiglih putem pošte, odsustva, mobilnih timova, diplomatsko-konzularnih predstavništava i potvrđenih glasačkih listića.

SONY DSC

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji broji 42 zastupnika, od čega ih je 28 iz FBiH, a 14 iz RS, SDA će imati i jednog zastupnika iz Republike Srpske, što znači da će Bošnjaci imati bar jednog predstavnika iz tog bh. entiteta.

Tako će SDA imati ukupno 10 zastupnika u ovom domu PS BiH što će tu stranku učiniti najjačpom političkom strankom na razini BiH s obzirom na to da je povećala zastupljenost u najvišem zakonodavnom tijelu BiH za čak četiri zastupnika: tri iz  FBiH, a jednog iz  RS. SDA je u dosadašnjem sazivu imala sedam zastupnika, a svi su bili iz bh. entiteta FBiH.

DF nova parlamentarna stranka

Pet zastupnika, i to iz bh. entiteta FBiH u Zastupničkom domu PS BiH imat će Demokratska fronta, nova politička stranka, koja do sada nije imala predstavnika u najvišem zakonodavnom tijelu BiH, odnosno nije uopće participirala kao parlamentarni politički subjekt na političkoj sceni BiH.

Hrvatska demokarstka zajednica BiH (HDZ BiH) imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, što je za jedan više nego u dosadašnjem sazivu – imala tri. Isti broj zastupnika, četiri, kao i u dosadašnjem sazivu, imat će Savez za bolju budućnost (SBB).

Najveći gubitnik je Socijaldemokratska partija (SDP), koja je izgubila čak pet zastupničkih mandata, što je više od polovice nego što je imala u dosadašnjem sazivu u Zastupničkom domu PS BiH. Umjesto dosadašnjih osam, SDP će imati svega tri zastupnika što je minimalni broj kako bi neka stranka imala svoj zastupnički klub.

Isti broj zastupnika kao i u dosadašnjem sazivu, jednog, imat će HDZ 1990.

Kao novi politički subjekti u Zastupničkom domu PS BiH sa po jednim zastupnikom iz bh. entiteta FBiH bit će Stranka demokratske aktivnosti (A- SDA) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS).

SNSD ima najviše zastupnika iz  RS

Najveći broj zastupnika iz bh. entiteta RS u Zastupničkom domu PS BiH imat će Savez nezavisnih socijaldemokarta (SNSD) – šest, iako je to dva manje u odnosu na dosadašnje stanje. SNSD je u odlazećem sazivu imao osam zastupnika.

Srpska demokratska stranka (SDS) imat će jednog zastupnika više u odnosu na dosadašnji saziv, odnosno pet. Do sada je SDS u Zastupničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS imao četiri zastupnika.

Po jednog zastupnika i dalje će imati DNS, kao i PDP, ali sada u koaliciji sa NDP-om.

Bez zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH ostat će pet stranka iz bh. entiteta FBiH i to Stranka za BiH (SBiH), koja je do sada imala dva, te Hrvatska stranka prava (HSP) BiH, Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB) i Demokratska narodna zajednica (DNZ) BiH.

U Zastupničkom domu PS BiH u dosadašnjem sazivu participiralo je 13 političkih stranaka, a u novom će parlamentarno biti 12 stranaka.

AA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati