Pratite nas

Naši u svijetu

Najopasniji terorist na svijetu: Izrađuje neprimjetne bombe

Objavljeno

na

On je mozak koji stoji iza pokušaja atentata na saudijskog antiterorističkog dužnosnika u ljeto 2009., kao i iza pokušaja rušenja dva teretna aviona u Detroitu 2009. SAD je Ibrahima al Asirija, proglasio najopasnijim na svijetu jer je izradu minijaturnih eksplozivnih naprava doveo do savršenstva toliko da ih detektori ne mogu otkriti.

Mozak iza više pokušaja napada

On je mozak iza pokušaja atentata na saudijskog antiterorističkog dužnosnika u ljeto 2009., kao i iza pokušaja rušenja dva teretna aviona u Detroitu 2009. godine. Krajem jula otkrivene su nove pojedinosti o njegovim uređajima koji se besprijekorno aktiviraju i koriste eksploziv koji je jako teško otkriti.  Bio je na čelu skupine koja je prošle godine htjela srušiti avion oko godišnjice napada u kojem je ubijen Osama  bin Laden. Obavještajci su urotu otkrili na vrijeme pa niti jedan avion nije bio u opasnosti.

Njegove naprave sve su savršenije

Američke vlasti strahuju da njegove eksplozivne naprave postaju sve savršenije što je duže na slobodi, a iako su njegovi pokušaji dizanja u zrak aviona dosad bili neuspješni boje se da je samo pitanje trenutka kada će opet pokušati nešto.

Ovaj 30-godišnjak je rođen u Rijadu u vojničkoj porodici. Ima 30 godina, a odrastao je uz četiri brata i tri sestre. Postao je veoma religiozan kad je jedan od njegove braće poginuo u automobilskoj nesreći.

Studij hemije pomaže mu u izradi

Fakultet kemije napustio je 2003. godine kada je SAD upao u Irak. Postaje radikalan, a studij kemije pomogao mu je u usavršavanju izrade bombi bez metalnih dijelova, a može ih se sakriti u donje rublje ili čak u tijelo bombaša pa ih je nemoguće otkriti. Koristi vrstu eksploziva koju ni psi ne mogu nanjušiti.

Odgojio je nove generacije

Amerikance posebno brinu tajni izvještaji CIA-e koji sugeriraju da je započeo saradnju s liječnicima s kojima pokušava usavršiti tehniku kirurške ugradnje eksplozivnih naprava u tijelo bombaša.

Dosad su eksperimente vršili na psima, ali se ne zna jesu li uspjeli. Amerikanci se boje da će se na kraju pokazati da njegov najopasniji izum nisu bombe, nego drugi ekstremisti koje je obučio da rade isto.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati