Pratite nas

Nebuloze

Najprije su probali s aferom ‘Barbika’, a sad su valjda na aferi ‘Ken’

Objavljeno

na

Predsjednik Ivo Josipović odbacio je optužbe HDZ-a da je bivšem srbijanskom veleposlaniku Radivoju Cvetićaninu dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid, rekavši kako je nakon afere Barbika izgleda na redu afera Ken.

Jučer je zbog navodnog dilanja dokumenata na saborskoj sjednici Josipovića prozvao HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, a danas je Gordan Jandroković to ponovio i na konferenciji za novinare u Saboru.

Predsjednik je ironizirao te optužbe jer se Mlakar pozvao na citat iz memoara veleposlanika Cvetićanina u kojem je rekao da mu je Josipović dao uobičajeno debele hrestomatije suđenja i presuda za ratne zločine pa je Josipović rekao što to znači hrestomatija, a to je zbirka književnih ili znanstvenih djela te priznao da je u tri navrata veleposlaniku predao te hrestomatije kao što je to učinio i mnogim drugim veleposlanicima i znanstvenicima.

A riječ je, kako je rekao Josipović, o tri njegove knjige koje je dao bivšem srpskom veleposlaniku pod naslovom ‘Odgovornost za ratni zločin’, zatim ‘Stalni i međunarodni kazneni sud’ te ‘Odgovornost za ratni zločin’ u engleskom izdanju. Predsjednik je ironično zaključio kako su to ti tajni dokumenti koji se bez problema mogu naručiti u bilo kojoj knjižari. – Jasno je što radim ja, a radim na promjenama novog Ustava, u izradi ‘Druge Republike’, a što radi moja konkurencija i oni koji je podržavaju. Prvo su probali s aferom Barbika, a sad su valjda doći do afere Ken. To je njihov način rada, prvo su to plasirali preko mračnih portala, a onda su tu navodnu aferu prenijeli u Sabor želeći ocrniti izabranog predsjednika, koji je dobio izbore i glasovima njihovih birača, jer sam izabran uz potporu od 60 posto građana – rekao je Josipović.

Dvjema knjigama autor je Josipović, trećoj su, uz Josipovića, autori Davor Krapac i Petar Novoselac.

Najprije su probali s aferom ‘Barbika’, a sad su valjda na aferi ‘Ken’. Naravno da birači to prepoznaju, a ono što je strašno – ne samo to da su neznalice pa ne znaju što je hrestomatija, nego to njihovo domoljublje jest takvo da su spremni najprije kroz mračne portale, kroz paraobavještajnu zajednicu, a sada i kroz parlament i presice, ocrniti izabranog predsjednika, izabranog i glasovima njihovih glasača. Ti glasači će opet za mene glasati, jer sam siguran da prepoznaju tko radi, a tko izmišlja Barbike i Kenove, zaključio je Josipović.

Na pitanje što očekuje da će se dalje događati, kaže da ne očekuje ništa.

Dodao je da će birači prepoznati tko radi, a tko izmišlja barbike i kenove te da on nakon ovog pucnja u prazno ne očekuje ništa nego će se vratiti svom poslu i obavezama, a ovi drugi neka pričaju o barbikama i kenovima jer je to njihov krajnji domet.

Kada je riječ o prosvjedu branitelja protiv ministra Predraga Matića Josipović je ustvrdio da su branitelji ponos Hrvatske i da je naša zadaća da o njima brinemo. – I ovi prosvjedi su možda rezultat izostanka komunikacije, pozvao sam branitelje da dođu u moj ured i ponudio se da budem svojevrsni medijator – poručio je Josipović. Na pitanje novinara da branitelji kažu da ne mogu do njega doći odgovorio je da on to nije čuo i da njegov poziv njima poslan.

hrt/vl

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati