Najskuplja fotografija na svijetu prodana za 6,5 milijuna dolara

6

Fotografija ‘Phantom’ (Fantom), australijskog fotografa Petera Lika, prodana je proteklog tjedna za 6.5 milijuna dolara na aukciji u Las Vegasu, što je čini najskupljom fotografijom na svijetu.

Na istoj aukciji, održanoj 9. prosinca u Las Vegasu, prodate su još dvije Likove fotografije. “luzija” (Illusion) je dostigla cijenu od 2.4 milijuna dolara, dok su “Vječna raspoloženja” (Eternal Moods) prodata za 1.1 milijun, prenosi B92.

“Svrha svih mojih fotografija je u tome da zabilježe snagu prirode i prikažu je na način na koji inspirira ljude da osjete tu strast i povežu se sa fotografijom”, izjavio je Peter Lik povodom rekordne prodaje.

Fotografiju “Fantom” po cijeni od 6.5 milijuna dolara na aukciji je kupio Joshua Rot za anonimnog klijenta iz kompanije Glaser Weil Fink Howard Avchen & Shapiro. Rot je samo naveo da je kupac fotografije dugogodišnji obožavatelj Likovog djela i da sa zadovoljstvom dodaje “Fantoma” velikoj kolekciji umjetnina koje poseduje.

Lik je tako postao vlasnik čak četiri fotografije među 20 najskupljih na svijetu, s obzirom na to da se osim ove tri spomenute na listi najskupljih nalazi i njegova fotografija “Jedan” (One), ranije prodana za milijun dolara.

Pogledajte još i: 20 najskupljih fotografija u povijesti

facebook komentari

 • TC

  Pranje novca…

  • Alan B’Stard

   Tocno!

  • peppermintt

   upumpavanje novca u legalan sustav

 • peppermintt

  Umjetnost je nešto što bi tribalo biti svima dostupno, to je dar koji posjeduju iznimne osobe a na korist svima. Zašto je tzv, prava umejtnost isključivo u muzejima nedostupna običnim smrtinicima ? Ona pripada svima jednako kao ljepota izlaska ili zalaska sunca, kao ljepota leptirovog krila, kao miriš ruže…
  Međutim , moćnici su pronašli način kako ograditi umjetnost, i kako ju iskoristiti na njima najbolji način. Tomu služe te nazovi anonimne aukcije, jer što bi bilo koja aukcija bila anonimna ????nego da se ne dozna tko je kupac zapravo odakle izvor financiranja te višemilijunske kupnje .

 • wolf

  Ja budala majko draga.sto mene nisu zvali.
  Ja bi je uslika za pola para,nebi im dolara
  vise uzeo :)))

 • Herceg-Bosna

  glupost,,