Najstarija piramida na svijetu!

  0

  Četvrta međunarodna znanstvena konferencija o bosanskim piramidama “Skrivena povijest“, koja je započela 4. rujna u organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, bit će završena večeras. Ova konferencija o bosanskoj dolini piramida okupila je 23 stručnjaka iz 11 zemalja svijeta, od arheologa s Novog Zelanda, fizičara, inžinjera, biologa iz zemalja kao što su SAD, Kanada, Njemačka, Holandija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH.

  Kako je rekao osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić, i ove godine stručnjaci su prezentirali svoje analize, laboratorijska pretraživanja i radiokarbonska datiranja.

  [quote]”Ove godine je najvažnija vijest da je utvrđena precizna starost Bosanke piramide Sunca. Nakon radiokarbonskog datiranja uzorka pronađenog ispod betonskih blokova piramide utvrđeno je da je riječ o starosti od 29 tisuća godina plus – minus četiri stotine godina. Utvrđeno je da je to najstarija piramida na svijetu”, ustvrdio je Osmanagić.[/quote]

  Tijekom ove arheološke sezone, kako je kazao, pronađen je i dosad najveći megalit u podzemnom tunelu, megalit K-5, koji ima masu oko 40 tona.

  To znači da je ova lokacija i ove godine održala status najatraktivnije arheološke lokacije na svijetu, dodao je Osmanagić.

  Naglašava da stručnjaci s konferencije odlaze vrlo zadovoljni i impresionirani dostignućima na ovom projektu.

  Suorganizator konferencije “Skrivena povijest” je Američko sveučilište u Bosni i Hercegovini.

  Fena

  facebook komentari