Pratite nas

Komentar

Najsvjetlija točka konfuzne noći bio je njen finale – obraćanje Predsjednice

Objavljeno

na

Najsvjetlija točka prilično konfuzne izborne noći bio je njen finale – obraćanje Predsjednice Republike. Izborni rezultat odgovara onoj sofističkoj – narod je na izborima govorio, sad valja vidjeti što je poručio. Iz Predsjedničina govora možemo vidjeti da je ona tražila odgovor upravo na to pitanje, i da ga je našla – narod traži reforme, političke promjene, ali takve promjene koje će se odvijati u stabilnome institucionalnom okruženju, sukladno demokratskim pravilima, piše Davor Gjenero/Direktno.hr

[ad id=”68099″]

Jedno od demokratskih pravila je da relativni pobjednik u sustavu parlamentarne demokracije prvi ima pravo pokušati sastaviti vladu. Drugo je pravilo da birači ne žele ponavljanje izbora, da ne žele dva puta „govoriti“ u kratkom vremenu. Politički narod ne želi prijevremene izbore, on želi da političari koje je izabrao odrade mandat povjeren im na izborima do kraja, i da pritom ispune ono na što su se na izborima obvezali građanima. Birači uvijek kažnjavaju onog tko provocira prijevremene izbore i tko dovodi u pitanje stabilnost političkih institucija.

U izbornoj se noć moglo čuti kako su ponovljeni izbori jeftiniji od vladavine loše vlade. Tako, međutim, birači ne misle i pravilo je da svakog tko bi se ponašao „obijesno“ i sprečavao uspostavljanje parlamentarne većine birači kažnjavaju na idućim izborima.

Izborni gubitnik je dosadašnja administracija, a Predsjednica je u izbornome rezultatu prepoznala volju birača da se provedu ozbiljne i temeljite reforme. Politički posao relativnog pobjednika je da pokuša okupiti reformsku većinu, a da svoj reformski paket uskladi s onim potencijalnih partnera. Riječ je o procesu definiranja buduće suradnje, bilo formalnim koalicijskim ugovorom, koji mora biti vrlo precizan i koji služi tome da mu se partneri uvijek tokom mandata mogu „vratiti“ i interpretirati ga s obzirom na konkretan predmet spora ili neslaganja, ali koji može biti i neformalan i zasnivati se na ad hoc potpori, možda i manjinskoj vladi.

Predsjednica jasno razumije da Hrvatskoj ne trebaju sukobi, da joj ne treba dugotrajna nestabilnosti, nego da je potrebno što prije formirati zakonodavnu i izvršnu vlast, sukladno izbornim rezultatima. Jedan od ključnih poslova Predsjednika Republike u hrvatskom političkom sustavu vezan je uz krizno upravljanje, a svojim načinom posredovanja, svojevrsne medijacije među parlamentarnim reformskim blokovima, Predsjednica nastoji spriječiti izbijanje političke krize i kompliciranje odnosa.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Nije dobro dizanje tenzija

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je govor premijera Plenkovića u UN-u u New Yorku.

Žao mi je da premijer Cerar ne dolazi u Zagreb. Mislim da treba nastaviti razgovore, treba razgovarati čak i kada se ništa ne dogovori. Nije dobro dizanje tenzija, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Plenković je iznio hrvatske stavove, a stvar je njegovog izričaja kako je govorio u UN-u.

Podržavam hrvatske stavove oko kojih je postignut nacionalni konsenzus. Ubuduće ću zastupati poštivanje dogovora koji imamo u Hrvatskoj i konsenzusa o hrvatskom stavu o ovom i drugim pitanjima.

Što se tiče spora sa Slovenijom, riječ je o međunarodnom pitanju. Da, treba arbitražu poštivati, ali isto tako ona je kompromitirana postupcima slovenske strane, što je loša poruka drugim državama, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Miro Cerar jučer je naprasno otkazao svoj dolazak u Zagreb, nakon govora premijera Andreja Plenkovića na Općoj skupštini UN-a.

“To pokazuje da Slovenija nije otvorena, spremna, za dijalog, barem u otvorenom trenutku. Ono što je premijer iznio pred Općom skupštinom UN-a je poznati hrvatski stav.

Nitko nije očekivao da će ga Hrvatska promijeniti. Bilo je očekivanja, neutemeljenih, u Sloveniji da će možda promjena vlasti u Hrvatskoj dovesti do promjene stajališta. No, upravo je Slovenija ta koja je prekšila arbitražni sporazum, prema tome nema nikakvih iznenađenja.

U tom kontekstu, Cerar kad kaže da neće doći u Zagreb zatvara, pokazuje da Slovenija nije za dijalog”, rekao je u petak u Saboru bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Dodaje da situaciju treba gledati i u kontekstu predizborne kampanje u Sloveniji koja se već razbuktala. Slovencima slijede predsjednički, a zatim i parlamentarni izbori u 2018.

Stier naglašava da dijalogu alternative nema, da čak i arbitri pozivaju na to da se Zagreb i Ljubljana moraju dogovoriti.

“Loša je poruka da Slovenija nije otvorena za dijalog, mislim da to prvenstveno potkopava imidž Slovenije u međunarodnoj zajednici. Hrvatska je pokazala da je spremna na rješavanje spora”, rekao je Stier.

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati