Pratite nas

Iz Svijeta

Najveća bitka istočne Ukrajine završava s pobjedom pobunjenika?

Objavljeno

na

Prema zadnjim informacijama pobunjeničkih dužnosnika ukrajinske snage počele su se masovno predavati u istočnom gradu Debaltseve. Podsjetimo, grad je okružen s pobunjeničkim snagama, a u gradu je ostalo zarobljeno više tisuća ukrajinskih vojnika i pripadnika paramilitarnih snaga.

Visoki dužnosnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, Maksim Leščenko, rekao je u razgovoru s novinarima kako “stotine” pripadnika ukrajinskih snaga polaže oružje. “Ukrajinske snage su demoralizirane, njihovi zapovjednici su ih napustili”, rekao je.

Podsjetimo, grad Debaltseve ključni je razlog zbog kojeg nije došlo do implementacije mirovnog sporazuma iz Minska. Prekid vatre trebao je stupiti na snagu u nedjelju, no u gradu i okolici borbe su se nastavile. I prije sporazuma u Minsku pobunjeničke snage držale su grad u čvrstom okruženju te su i jedni i drugi odbili prihvatiti prekid vatre.

[ad id=”40551″]

Da je počelo povlačenje i predaja ukrajinskih snaga potvrdili su i pojedini zapovjednici paramilitarnih skupina. Jedan od njih, Semen Semenčenko, rekao je: “Povlačenje snaga iz grada Debaltseve počelo je prema planiranom i organiziranom postupku”. Drugi zapovjednik, Mikola Kolesnjik, ističe: “Povukli smo se. Spasili smo živote ljudi”.

Sudeći prema svim dostupnim informacijama, velika bitka za Debaltseve, vjerojatno i najveća bitka u sklopu rata na istoku Ukrajine, upravo se privodi kraju te će se završiti pobjedom pobunjeničkih snaga. Kako će taj razvoj događaja utjecati na mirovni proces, tek će se vidjeti. Možda tek sada pravo primirje stupi na snagu, a možda situacija i dalje eskalira, no u ovom trenutku stječe se dojam kako ukrajinske snage nisu spremne suprotstaviti se pobunjenicima u njihovim uporištima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Kina zabilježila potres u Sjevernoj Koreji: Sumnja se na novu nuklearnu eksploziju!

Objavljeno

na

Objavio

Kineski centar za potrese u subotu je priopćio da je u Sjevernoj Koreji zabilježio potres magnitude 3,4 te da je moguće da uzrok potresa leži u nuklearnoj eksploziji, prenose agencije.

Prema seizmološkim podacima, najvjerojatnije se radi o eksploziji izvedenoj u blizini iste lokacije na kojoj je početkom rujna izveden nuklearni pokus, izvješćuje kineska agencija Xinhua.

Južnokorejska meteorološka agencija je priopćila da analizira prve podatke koje, kako tvrde njihovi stručnjaci, upućuju da bi se moglo raditi o prirodnom potresu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegovog komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Viktor Orban: Želimo manje Bruxellesa, a snažnije nacionalne države

Objavljeno

na

Objavio

Viktor Orban: Želimo manje Bruxellesa, a snažnije nacionalne države

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u Varšavi da Mađarska ne želi biti imigrantska zemlja i da “ima sva prava da to ne postane”.

“Prihvatamo odluku migrantskih zemalja da žele biti migrantske zemlje. Tražimo od njih da prihvate da mi ne želimo biti takva zemlja”, poručio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskom premijerkom Beatom Szydlo, prenosi MTI.

Orban je naglasio da Mađarska zadržava pravo na poštivanje svoje odluke da ne želi postati imigrantska zemlja, kakve su druge sada.

Prema njegovim riječima, Mađarska traži drugačija rješenja za demokratske probleme i one vezane za tržište rada, dok imigraciju kao rješenje odbacuje.

Mađarski premijer osvrnuo se i na kritike koje EU upućuje Poljskoj povodom vladavine prava, ocijenivši da su one neosnovane.

Također je izrazio solidarnost Mađarske sa svim državama članicama EU-a koje su u sličnoj situaciji kao Poljska, navodi mađarska agencija.

“Želimo manje Bruxellesa, a snažnije nacionalne države”, rekao je Orban, nagovijestivši da je to razlog za “politički obojene” procedure EU-a.

Kontroverznu pravosudnu reformu u Poljskoj Bruxellesa smatra pokušajem potkopavanja nezavisnosti sudija.

ORBAN: Jesmo li savez slobodnih nacija ili europsko carstvo?

facebook komentari

Nastavi čitati