Nakon četiri najgore godine trebaju nam pošteniji političari u Vladi FBiH

  2

  Stalna unutarnja zaduženja radi vraćanja enormnog vanjskog duga, proračunska politika koja se svodi na uzimanje od gospodarstva, neodgovorno trošenje koje granični s kaznenim djelima, kupovina socijalnog mira…

  Sve su to stvari koje u intervjuu za Dnevni avaz menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović veže uz djelovanje aktualnog sastava Federalne vlade, sa SDP-om i SDA na čelu.

  Trajna kriza

  Osvrćući se na podatak kako se otplata duga FBiH naredne godina povećava na nevjerovatnih 858 milijuna KM te skoro kako više i nema prostora za zaduživanje, Arapović navodi kako je “pitanje vremena kada ćemo financijski kolabirati”.

  – Ovo su gotovo pa protraćene četiri godine, izuzev nekoliko uspješnih primjera. Ovo su možda četiri najgore poslijeratne godine u Vladi FBiH i ne možemo očekivati veliki napredak do kraja njihovog mandata – ocijenio je Arapović.

  U nedavnom izvješću CCI-ja spomenuli ste kako vlada siva slika u Vladi FBiH. Ima li svjetla na kraju tunela?

  – Teško će se nešto promijeniti nabolje. Postavlja se pitanje svrsishodnosti rekonstrukcije ove Vlade FBiH, godinu do izbora. Pitanje je ima li političkog interesa SBB-a ili HDZ-a da uđu u Federalnu vladu, koja je napravila kaos u FBiH, prije svega u financijskom, političkom, a onda i u socijalnom smislu.

  Hoćemo li, u financijskom smislu, preživjeti ovu i narednu godinu?

  – Ušli smo u trajnu proračunsku krizu, koja je iz godine u godinu sve veća i da nema novčanih infuzija međunarodnih kreditora, Federacija bi davno proglasila bankrot. Nisam siguran bi li to možda bio i bolji scenarij!  Ovako smo, ustvari, pristali samo na životarenje, priključeni na aparatima za disanje međunarodne zajednice. To je domaćoj političkoj eliti omogućilo da ne mora praviti nikakve ozbiljne i proeuropske reforme. Da je to tako, govori činjenica kako od deset maraka koje plaćaju porezni obveznice, država potroši devet na sebe, odnosno na administraciju, te socijalna davanja.

  “Namjenski” računi

  Iz Vlade FBiH stalno pristižu informacije o uzimanju milijunskih sredstava s namjenskih računa te o zaduženjima emisijama obveznica. Vaš komentar?

  – Redovno se uzimaju sredstva za, naprimjer,  Civilnu zaštitu ili robne rezerve, kako bi se krpili tekući rashodi određenih ministarstava. To je vrlo loše. Ako se hoće uozbiljiti priča, prvi preduvjet je proračun početi tretirati kao javno dobro.

  No, da to nije tako, svjedoče izvješća federalnih revizora u kojima se tvrdi kako je većina od 232 milijuna KM tekućih transfera potrošena kršenjem zakona, odluka i kriterija…

  – Transferi su rak-rana proračuna. Gdje god postoji diskrecijska sloboda jednog ministarstva ili nekog ministra da dodjeljuje transfere, tu je ogromni prostor za zlouporabe. U Parlamentu FBiH, nažalost, revizorska izvješća razmatraju se s dvije godine zakašnjenja. To postaje besmisleno.

  Trebaju nam pošteniji političari

  – Dok god ne budemo dobili poštenije političare, koji će se domaćinski odnositi prema javnom novcu, dotle će nam se dešavati ovakvi slučajevi. Zakonski treba propisati stroge sankcije za nedomaćinski i neodgovoran odnos prema javnom dobru kao što je proračun – naglašava Arapović.

  Dnevnik.ba

  facebook komentari

  • peppermintt

   “Zakonski treba propisati stroge sankcije za nedomaćinski i neodgovoran
   odnos prema javnom dobru kao što je proračun – naglašava Arapović.”

   je kad bi političari namirivali deficit iz svog takulina druga bi to priča bila
   ovako taj deficit postane “ozbiljna ” čak i poželjna “ekonomska ” kategorija
   van pamet

   • Laktashenko Shumski Shtrumph

    U BiH su najveci problem apaticni ljudi koji nisu u stanju da stanu u
    odbranu ni svojih sopstvenih interesa a kamoli u odbranu interesa onih
    kojima se u njihovoj okolini ovaj polufashisticki sistem najvise razbija
    o glavu.

    Najveca nada lezi u tome da podjeljeno drustvo u ovoj
    zacementiranoj pat poziciji i nema drugog izbora nego da neminovno kad
    tad izadje na kraj sa svojim problemima. Esad, koliko vremena je
    potrebno da iz guzice uje u glavu zavisice iskljucivo od brzine gubitka
    perspektive i prehrambenih namjernica koje se mogu nabaviti za prosjecnu
    platu.

    Da, uticaji sa istoka igraju znacajnu ulogu, ali samo
    zato sto “na siromaha covjeka i zec kitu vadi”. Istinski problem tog
    siromaha medjutim nije zeceva kita, vec njegovo sopstveno siromastvo