Pratite nas

Nakon četiri najgore godine trebaju nam pošteniji političari u Vladi FBiH

Objavljeno

na

Stalna unutarnja zaduženja radi vraćanja enormnog vanjskog duga, proračunska politika koja se svodi na uzimanje od gospodarstva, neodgovorno trošenje koje granični s kaznenim djelima, kupovina socijalnog mira…

Sve su to stvari koje u intervjuu za Dnevni avaz menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović veže uz djelovanje aktualnog sastava Federalne vlade, sa SDP-om i SDA na čelu.

Trajna kriza

Osvrćući se na podatak kako se otplata duga FBiH naredne godina povećava na nevjerovatnih 858 milijuna KM te skoro kako više i nema prostora za zaduživanje, Arapović navodi kako je “pitanje vremena kada ćemo financijski kolabirati”.

– Ovo su gotovo pa protraćene četiri godine, izuzev nekoliko uspješnih primjera. Ovo su možda četiri najgore poslijeratne godine u Vladi FBiH i ne možemo očekivati veliki napredak do kraja njihovog mandata – ocijenio je Arapović.

U nedavnom izvješću CCI-ja spomenuli ste kako vlada siva slika u Vladi FBiH. Ima li svjetla na kraju tunela?

– Teško će se nešto promijeniti nabolje. Postavlja se pitanje svrsishodnosti rekonstrukcije ove Vlade FBiH, godinu do izbora. Pitanje je ima li političkog interesa SBB-a ili HDZ-a da uđu u Federalnu vladu, koja je napravila kaos u FBiH, prije svega u financijskom, političkom, a onda i u socijalnom smislu.

Hoćemo li, u financijskom smislu, preživjeti ovu i narednu godinu?

– Ušli smo u trajnu proračunsku krizu, koja je iz godine u godinu sve veća i da nema novčanih infuzija međunarodnih kreditora, Federacija bi davno proglasila bankrot. Nisam siguran bi li to možda bio i bolji scenarij!  Ovako smo, ustvari, pristali samo na životarenje, priključeni na aparatima za disanje međunarodne zajednice. To je domaćoj političkoj eliti omogućilo da ne mora praviti nikakve ozbiljne i proeuropske reforme. Da je to tako, govori činjenica kako od deset maraka koje plaćaju porezni obveznice, država potroši devet na sebe, odnosno na administraciju, te socijalna davanja.

“Namjenski” računi

Iz Vlade FBiH stalno pristižu informacije o uzimanju milijunskih sredstava s namjenskih računa te o zaduženjima emisijama obveznica. Vaš komentar?

– Redovno se uzimaju sredstva za, naprimjer,  Civilnu zaštitu ili robne rezerve, kako bi se krpili tekući rashodi određenih ministarstava. To je vrlo loše. Ako se hoće uozbiljiti priča, prvi preduvjet je proračun početi tretirati kao javno dobro.

No, da to nije tako, svjedoče izvješća federalnih revizora u kojima se tvrdi kako je većina od 232 milijuna KM tekućih transfera potrošena kršenjem zakona, odluka i kriterija…

– Transferi su rak-rana proračuna. Gdje god postoji diskrecijska sloboda jednog ministarstva ili nekog ministra da dodjeljuje transfere, tu je ogromni prostor za zlouporabe. U Parlamentu FBiH, nažalost, revizorska izvješća razmatraju se s dvije godine zakašnjenja. To postaje besmisleno.

Trebaju nam pošteniji političari

– Dok god ne budemo dobili poštenije političare, koji će se domaćinski odnositi prema javnom novcu, dotle će nam se dešavati ovakvi slučajevi. Zakonski treba propisati stroge sankcije za nedomaćinski i neodgovoran odnos prema javnom dobru kao što je proračun – naglašava Arapović.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati