Nakon gubitka arbitraže sa MOL-om prijeti li Hrvatskoj bankrot državnog proračuna?

0
HINA/ Daniel KASAP/

Kada je 10. prosinca 2016. godine usvojen državni proračun u Hrvatskom saboru koji se temeljio na projekcijama prihodovne strane za 2017. godinu koja je planirana na razini od 121,6 milijardi kuna, a rashodovna od 128,4 milijarde kuna i deficitu u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a Andrej Plenković iako je umjeren političar koji bira riječi prilikom svake izgovorene rečenice pokazao je po prvi puta dozu agresivnosti kada je eksplodirao na novinare prilikom upita o povećanju rashodovne strane i poručio im neka pobjede na izborima, a zatim sami kreiraju proračun kao što je on učinio.

Za pretpostaviti je kako je očekivao da će ga mediji prozvati “Andrej Mraz” kao kada su ga široj javnosti prikazivali spasiteljem Republike Hrvatske u trenutku pada Tomislava Karamarka, jer povisio je minimalnu plaću na 3.276 kn koja nije bila obuhvaćena u  sklopu porezne reforme, isplaćivale su se božićnice, a u okvirima porezne reforme bogati su postali još bogatiji gdje su određenima plaće narasle i do 2.000 kn.

Temeljeni optimizam asocirao me je kao da ja radim za fiksnu plaću u poduzeću, a povećao sam rashode na način da planiram na osnovu pretpostavki kako ću povećani dio rashodovne strane nadomjestiti provizijom ukoliko poslovanje bude veće od planiranog što nema nikakvu garanciju, već najrealnije je da ću se morati zadužiti, jer trošim novac koji možda neću niti zaraditi. Da ne govorim da je stabilnost temeljena na turizmu, a ministar koji je imao jednu od najuspješnijih sezona smijenjen je sa pozicije ministra vjerodostojno.

S obzirom da se samo prije nekoliko mjeseci putem reformi imalo namjeru prolaziti kroz dolinu suza usvojeni proračun djelovao mi je poput već viđene teze u prošlosti kod određenih političara koja mi je izgledala poput “Plenkovićeva rastrošnost uvertira je u lokane izbore u svibnju 2017. godine” pa se već po provjerenim metodama dijelilo kapom i šakom radi kupovine glasova budući da u stranci vlada podjela, a HDZ-ovi birači dobili su za ministre osobe koje nisu niti birali, već koji su radili protiv vlastite stranke i financirali kampanje drugih stranaka poput Pametno. Sada bi nam takvi prodavali državno blago bez glasa naroda putem referenduma.

Još tada Andrej Plenković djelovao je samouvjereno iako javnost nije znala kako će im “Andrej Mraz” uzeti Božić izjavom o gubitku arbitraže koja je donesena 23.prosinca 2016. godine između Republike Hrvatske i MOL-a u Ženevi, a s ciljem smanjenja štete i spašavanja vlastitog rejtinga koji još i dan danas visoko kotira prema medijskim anketama iako pukotine svakim danom sve više izlaze na vidjelo pa smo umjesto uživanja u novogodišnjim blagdanima dobili hladan tuš gubitkom arbitraže.

Osim što se potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić nalazi u potencijalnom sukobu interesa što nam je potvrdio i MOST-ov ministar Slaven Dobrović koji je istaknuo kako je ideju prodaje HEP-ovih 25% minus jednu dionicu prezentirala ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić dok joj se suprug Niko Dalić nalazi u Upravnom vijeću INA-e još iz vremena Jadranke Kosor na vidjelo dolaze i pukotine u stranci gdje se potpredsjednici HDZ-a poput Darka Horvata i Ivane Maletić među prvima otvoreno protive prodaji HEP-a. Za pretpostaviti je da u vlastitom domu supružnici vode samo ljubav, a o temama poput INA-e ne razgovaraju jer je to strogo zabranjeno.

Dok nas predsjednik Vlade RH uvjerava kako će uložiti sva pravna sredstva kako bi se izgubljena arbitraža u Ženevi osporila, a ako pročitamo MOL-ov skraćeni dokument koji je objavljen tada vidimo da je arbitraža izgubljena jer se temeljila na davanju mitu bivšem premijeru RH Ivi Sanaderu koju je Međunarodni sud u Ženevi odbacio budući da Republika Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera.

Također, Međunarodni sud u Ženevi mišljenja je kako je MOL učinio sve kako bi modernizirao INA-ine rafinerije kao što je dogovoreno sporazumom u suradnji, jer Hrvatska nije uspjela dokazati suprotno.

Uzmemo li u obzir ova dva argumenta iz presude postavlja se pitanje na temelju čega Plenkovićeva vlada temelji optimizam kada je svakom prosječnom Hrvatu koji prati aktualnu političku situaciju u Republici Hrvatskoj bilo jasno kako ne možemo dobiti postupak na osnovu presude Ivi Sanaderu na temelju indicija budući da 5 mil.eura nije vidio nitko osim zaštićenog krunskog svjedoka  Roberta Ježića koji spomenuti iznos nikada nije vratio u državni proračun?

Da ne govorimo o MOST-ovom dvojcu koji su Tomislava Karamarka nazivali veleizdajnikom, a bivši potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov uvjeravao nas je kako imamo šanse u arbitražnom postupku. S obzirom da je u ovom arbitražnom sporu zaključeno kako je MOL učinio sve kako bi modernizirao INA-ine rafinerije prema sporazumu o suradnji što bi značilo da je ispunjavao obveze pa je teško za pretpostaviti da će MOL izgubiti arbitražu u Washingtonu gdje su Mađari tužili INA-u kako ne izvršavaju obveze prema MOL-u. Tražiti poništenje presude u Švicarskoj samo je kupovanje vremena i strpljenja kod hrvatskih građana.

 Najnoviji zahtjev iz Beograda težak 30 milijarda kuna

Dok građani Republike Hrvatske polako gube strpljenje sa političkim elitama u Republici Hrvatskoj kada im se nakon INA-e nastoji otuđiti HEP po istom modelu kao INA prodajom dionica Plenkovićeva vlada prešućuje upoznati javnosti o planskim veleizdajničkim potezima Vlade RH pod vodstvom Zorana Milanovića koja je svoj mandat, u suradnji sa svojim partnerima iz Srbije, potrošila kako bi hrvatski državni proračun dovela do bankrota, putem isplate višegodišnjih dvostrukih mirovina desecima tisuća onih koji za to nemaju nikakvog pravnog osnova. Pritom Milanovićeva vlada nije bila nimalo zabrinuta što o tom proračunu doslovno ovisi život milijun i pol hrvatskih građana – umirovljenika i državnih zaposlenika.

Kada je sada već bivša ministrica dr. sc. Nada Šikić na nizu sjednica Vlade ili u kontaktima s vrhom Vlade, pokušala dići uzbunu zbog ovih skandaloznih otkrića koja su je dočekala u njenom resoru tada je na nju krenula medijska sotonizacija u lovu na vješticu kako bi se skrenula pozornost sa stvarnog problema.

U trenucima kada imamo ambiciozan državni proračun, izgubljenu arbitražu sa MOL-om, strujni udar između HDZ-a i MOST-a gdje mostovci ukazuju na potencijalni sukob interesa ministrice Martine Dalić koja je osmislila povratak INA-e prodajom HEP-a Plenkovića vlada ne izvještava javnost o posljedicama produljenih rokova za konvalidaciju, najnoviji je zahtjev iz Beograda prema kojemu umirovljenici iz tzv. SAO Krajine sada traže čak više od 30 milijarda kuna. Potaknuti Centrom za regionalizam iz Novoga Sada i tzv. Igmanskom inicijativom iz Beograda, čiji je dopredsjednik za Hrvatsku Zoran Pusić, Sindikat udruženja penzionera Srbije prije dvije godine pokrenuo je postupak pred Međunarodnom organizacijom rada u Ženevi (ILO) ne bi li za preko 80 tisuća umirovljenika dobio navodne zaostatke mirovina koje im za razdoblje Domovinskoga rata HZMO-a nije isplaćivao do 1998. godine, premda su za to vrijeme primali mirovine preko fondova tzv. SAO Krajine.

Hrvatska im je odbila tada isplatiti dvostruke mirovine na osnovu odluke Suda za ljudska prava iz Strasbourga. Međutim, oni ne odustaju i ponovno su zatražili svotu koja se danas penje na cijeli godišnji hrvatski iznos za naše mirovine. Naime, njihove zahtjeve trebala je još osporiti 2015. godine Vlada Zorana Milanovića koja iz nepoznatih razloga to nije učinila, premda je imala mogućnosti na osnovu pravomoćnih presuda hrvatskih sudova i one iz Strasbourga.

Rok za odgovor Hrvatskoj prema najnovijim je zahtjevima srpskih agresorskih zahtjeva za isplatu takvih dvostrukih mirovina sudu Međunarodne organizacije rada u Ženevi bio do 31. prosinca 2016. godine. Međutim kako je Hrvatska ispunila do sada sve obveze i zahtjeve prema takvim tražiteljima, prema svim međunarodnim uzancama nema mogućnosti isplate ikakvih dvostrukih primanja mirovina niti ikakva prava. No srpska agresorska strana obratila se i drugim međunarodnim institucijama.

Još je manje poznato javnosti traženje uoči formiranja Vlade RH od strane Milorada Pupovca i njegov uvjet Andreju Plenkoviću da se takve mirovine agresorima isplate za razdoblje Domovinskoga rata i onima izbjeglima u Srbiju te za radni staž ostvaren u tzv. SAO Krajini. Ako je za glasove u Saboru na to Plenković i pristao, današnja naša država propast će, osim moralno, i financijski, a početak kraja naznačio je Vučićev izaslanik na SNV-u kada je prilikom borbenog govora uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima i kada god budu ugroženi braniti svim raspoloživim sredstvima. Možda nam je sada jasnija šutnja hrvatskih izaslanika i klecanje ispred Milorada Pupovca uz riječi “Mir Božji, Hristos se rodi”.

S obzirom da je rok za odgovor Hrvatskoj od 31.prosinca 2016. godine probijen hrvatski građani sa iščekivanjem očekuju rasplet presude u ožujku 2017. godine oko zahtjeva za isplatu dvostrukih mirovina na sudu Međunarodne organizacije rada u Ženevi, a Andrej Plenković tada neće moći kazati kako o samom postupku nije ništa znao budući da mu je uručena cijela dokumentacija vezano za navedeni slučaj unutar kojeg je podignuta i kaznena prijava protiv Vlade Zorana Milanovića radi veleizdaje, a sam slučaj je završio na DORH-u. Minimalna šteta procjenjuje se na 35 milijardi kuna, a moguća je i veća.

Hoće li ovo biti kraj za hrvatski državni proračun koji će uskrsnuti uoči Uskrsa, a koji se temeljio na optimizmu povišenjem minimalca, dodjeljivanjem božićnica i udovoljavanju niza skupina u društvu ili će se pojaviti brifiran netko poput Bože Petrova kao u slučaju arbitraže sa MOL-om koja je daleko jeftinija od spora koji se vodi u ovom pogledu, a koji je uvjeravao javnost u uspjeh ili pak netko poput Martine Dalić koja će možda po istom modelu predložiti prodaju Hrvatskih šuma, jer tamo je Milorad Pupovac htio zaposliti pripadnike srpske nacionalne manjine kako bi se isplatilo preko 30 milijardi kuna u koliko se i ova arbitraža izgubi ostaje nam tek za vidjeti.

Sve u svemu Nova godina krenula je turbulentnije nego li je itko očekivao iako i dalje vlada kolektivna šutnja unutar koje pukotine svakim danom dolaze sve više do izražaja kako u strankama tako i u Vladi RH. Očekuje li nas nova nacionala veleizdaja i gubitak arbitražnog spora uoči Uskrsa uz radost susjeda vrijeme će pokazati.

Sanjin Baković

facebook komentari