Pratite nas

Komentar

Nakon izbora ‘bez pobjednika’

Objavljeno

na

Izbori su završili bez pravog pobjednika. Moram priznati da nisam očekivao ovakav rasplet, očekivao sam naime jasan poraz vladajućih. Četiri godine loše vlasti, mislio sam, moraju doći na naplatu, piše Damir Pešorda/Hrsvijet.net

[ad id=”93788″]

Međutim, SDP-ova koalicija polučila je relativno dobar rezultat ako se uzme u obzir koliko su loše vodili zemlju. HDZ, iako relativni pobjednik izbora, nije postigao očekivani rezultat, to jest podbacio je za desetak mandata. Te mandate je, čini se, dobio Most. U tzv. utvrdama SDP-a, trećoj i osmoj izbornoj jedinici, Most je osvojio samo dva mandata, dok je u utvrdama HDZ-a, devetoj i desetoj izbornoj jedinici osvojio pet mandata, što govori u prilog tomu da je Most najvećim dijelom zahvatio u HDZ-ovo biračko tijelo.

Logično bi stoga bilo očekivati da Most ide u koaliciju s HDZ-om, naravno uz određeni set čvrstih uvjeta. No, u Hrvatskoj logika i nije baš na nekoj cijeni te se može dogoditi da se Most prikloni i lijevoj strani. U tom slučaju čeka nas nastavak politike ”mi ili oni” i dalje produbljivanje krize, a Božo Petov i Drago Prgomet mogli bi ostati upamćeni kao novi Dražen Budiša i Goran Granić hrvatske politike. Iako se u javnosti šire glasine da je Most projekt ovih ili onih snaga, činjenica je da su u poziciji svoju podršku obilato naplatiti jer se bez njih ne može formirati vlada. Hoće li ta naplata biti u inzistiranju na reformama ili na osobnim probitcima, ovisi o značaju samih ”mostovaca”.

   Ako Most ustraje na proklamiranim reformama, opcija koja prihvati njihove uvjete naći će se u poziciji da pred javnošću snosi odgovornost za politike koje nisu izvorno njihove. To ima svoju cijenu u vidu gotovo sigurnog gubitka idućih izbora. U svakom slučaju, predstoji nam neizvjesno i napeto vrijeme, a nije potpuno isključeno da se cijela ta stvar razriješi i na ponovljenim izborima, premda držim da je to malo vjerojatno budući da se izborene saborske fotelje u Hrvatskoj nerado stavljaju na kocku. Koliko god neočekivani uspjeh Mosta izazivao određene nedoumice, pa i nelagodu kod pripadnika domoljubne opcije, on može značiti i stanovitu prigodu za promjenu nabolje.

   Naime, uspjeh Mosta trebao bi ponukati HDZ da preispita neke segmente u vlastitoj politici i još više vlastite odnose s javnošću. S druge strane reformski impuls koji donosi Most može biti koristan ako se kanalizira u prihvatljive i moguće politike. Naravno, sve to važi pod uvjetom da u Mostu misle iskreno i da nisu projekt igrača iz sjene. Na koncu, HDZ-u je veći problem relativno dobar uspjeh SDP-a na izborima od uspjeha Mosta. S 56 mandata, kojima se komotno mogu pribrojiti i tri mandata IDS-a, Kukuriku koalicija bit će krajnje neugodna i destruktivna oporba i ako HDZ s Mostom uspije formirati vladu. Da i ne govorimo o tomu kako će biti nemoguće provesti bilo kakvu promjenu Ustava za koju je potrebna dvotrećinska većina. A za neke promjene, vjerojatno će trebati i promjena Ustava.

Dakle, tko god formira vladu u ovakvim uvjetima, imat će problema sa saborskom većinom u nekim kriznim situacijama. Nestabilne vlade u nestabilnim vremenima lako padaju, tako da se već sada može konstatirati da su prijevremeni izbori prilično izvjesni.

Damir Pešorda

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Slaven Letica: Vesna Pusić u koži – ili kožuhu – slovenskog premijera Mira Cerara

Objavljeno

na

Objavio

Vesna-Pusic-UN

VESNA PUSIĆ U KOŽI – ILI KOŽUHU – SLOVENSKOG PREMIJERA MIRA CERARA

Dio govora predsjednika VRH-a Andreja Plenkovića na Općoj skupštini Ujedinjenih nacija ili Sjedinjenih nacija (tako bi se na hrvatskom trebala zvati „svjetska organizacija“: jer su njene članice nacije, države, a ne narodi) bio je razlog zbog kojeg je slovenski predsjednik vlade Miro Cerar otkazao posjet Zagrebu, a bio je i povod nizu diletanskih „liberalnih“ i „dobrosusjedskih“ kritika u hrvatskoj političkoj i političko-komentatorskoj javnosti:

Evo tog dijela: “Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa. Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom.”

Najjasniju kritiku uputila mu je nesuđena glavna tajnica UN-a i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova dr. Vesna Pusić koja mu je namijenila riječi pune spoznajne samosvijesti i gorkog „diplomatskog“ prijekora: “Mislim da je govor premijera Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a bio apsolutno kontraproduktivan, nediplomatski, krivo i pogrešno intoniran. Smanjio nam je šanse da na jedan civiliziran način riješimo prijepor sa Slovenijom. Mislim da šansi ima, ali ovaj govor je bio apsolutno štetan. Opća skupština UN-a nije mjesto gdje se takve stvari rade, postoji tiha diplomacija. Ovime su nam šanse smanjene, jako sam razočarana i iznenađena.”

Dok je govor vlastitog predsjednika VRH-a ocijenila „apsolutno kontraproduktivnim“, „nediplomatskim“, „krivo i pogrešno intoniranim“ i „štetnima“, ne nalazeći u njemu ničega dobrog i mudrog, članica nove stranke „GLAS“, pokazala je potpuno razumijevanje i odobravanje za odluku slovenskog premijera da otkaže posjet Zagrebu. Tu je odluku nazvala „dobrim potezom slovenskog premijera“.

Svoju je ocjenu o „dobrom potezu“ ovako objasnila: “Pokušajte se staviti u Cerarovu kožu. Teško je mogao nakon takvog nastupa inzistirati unutar slovenske političke situacije i išta drugo napraviti. Njega pritišću unutar Slovenije. Ja razumijem njegov potez. Cerar je očito bio spreman izdržati pritisak i sudjelovati u tim razgovorima, ali ovo je definitivno korak unazad.”

Nasuprot dr. Vesni Pusić, osobno, kao bivši savjetnik Ujedinjenih nacija (njene agencije Svjetska zdravstvena organizacija), u potpunosti odobravam odluku Andreja Plenkovića da na Općoj skupštini progovori o pokušaju slovenske „kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova“, posebice zbog toga što hrvatskom premijeru nije nimalo lako u njegovoj „koži“.

Naime, nakon nečuvenog pokušaja prevare i korumpiranja arbitražnog postupka, slovenski političari – manje Miro Cerar, a više ministar vanjskih poslova Karl Viktor Erjavec – ne biraju ni mjesto, ni forum, ni organizaciju, ni vrijeme da pred političarima i institucijama Europske unije ULTIMATIVNO ZAHTJEVAJU da Hrvatska primjeni odluke arbitraže.

Lobiraju i Hrvatsku ogovaraju svukud i kod svakoga: Berlinu, Briselu, Vašingtonu, Pekingu, Moskvi i drugdje.

Jedan od posljednjih pokušaja prisiljavanja Andreja Plenkovića i njegove vlade da primjeni arbitražne odluke zbio se nedavno na Bledu na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji održanoj pod geslom “Nova realnost”. Nakon sastanka s s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, slovenski premijer je izjavio: “Dobio sam potvrdu da Komisija smatra kako je poštivanje međunarodnih ugovora obveza, te da se to odnosi i na arbitražni sud. Timmermans je naglasio da je arbitraža bila jedna od obveza Hrvatske u njezinim pristupnim pregovorima s Europskom unijom.”

Pokušaj prinude Hrvatske na prihvaćanje arbitražne presude osnažen je održavanjem izvanredne sjednice Odbora za obranu slovenskog Državnog zbora pod predsjedavanjem mladog Janšinog jastreba Žana Mahniča na temu Pripremljenost slovenskih oružanih snaga za implementaciju arbitražnog sporazuma.

U situaciji kad slovenski političari stvaraju klimu kako Hrvatska naprosto MORA prihvatiti i primijeniti odluke arbitraže dok to SAMA NE ĆINI – mogla se je i morala već povući sa Svete Gere i time pokazati da poštuje, prihvaća i primjenjuje arbitražne odluke – Andrej Plenković DRŽAVNIČKI LOGIĆNO I POMALO DRSKO odlučio je problem simbolički podići s kontinentalne (EU) na svjetsku (UN) razinu.

Javna ocjena Vesne Pusić kako je ta odluka, između ostaloga, „nediplomatična“ potpuno je promašena zbog toga što na Općoj skupštini GOVORE DRŽAVNICI – ŠEFOVI DRŽAVA ILI VLADA – A NE DIPLOMATI I DIPLOMATSKI TEKLIĆI.

Anderju Plenkoviću bile su dostatne 54 njujorške riječi (342 slova-glasa) da slovenskog premijera izvede na čistac: njegov posjet Zagrebu bilo bi izgubljeno vrijeme za sve – jer Slovenija naprosto ne želi i neće priznati da je ONA I SAMO ONA ODGOVORNA za to što HRVATSKA NEĆE I NE MOŽE PRIHVATITI ARBITRAŽU.

Da slovenski POLITIČARI – ne građani i ne slovenski narod – nisu bili pohlepni i glupi, hrvatska bi država naprosto morala prihvatiti odluku arbitraže. Koja je, usput budi rečeno, također bila rezultat “dobrosusjedske” ucjene, komentirao je Slaven Letica

Kao stari profesor-ocjenjivač i onaj koji Andreju Plenkoviću često upućuje javne kritike za skupljanje (kao hrčak) problema, a ne njihovo rješavanje, ovog puta mu javno poručujem:

„Andrej, sjedni u UN klupu, odličan 5!“

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Stevo Culej o Pupovčevim i Milakovićevim Srbima: Terorist križanci četnika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na društvenoj mreži podijelio je tekst iz novina, a koji se odnosi na, kako tamo piše, izvješće CIA-e.

Terorist križanci četnika, kratko je prokomentirao Culej.

 

facebook komentari

Nastavi čitati