Nakon postojeće, stvara se nova Islamska država?! I to na Mediteranu!

13

U prohladnoj noći bradati militanti okupili su se na pozornici okićenoj šarenom svjetlošću u libijskom gradu Derna, smještenom na mediteranskoj obali, koji se godinama smatra zloglasnim libijskim središtem džihadista radikala. Uz urlike i pjevanje, obećali su vjernost Islamskoj državi.

Na tom okupljanju, održanom prije 10 dana, militanti su Dernu proglasili prvim gradom izvan Iraka i Sirije, koji se pridružio kalifatu nazvanom Islamska država, piše dnevnik.hr.

I u maniri Islamske države, Derna je već postala poprište javnih smaknuća, bičevanja stanovnika optuženih da ne žive po šerijatskim pravilima, kao i prisilne segregacije učenika i učenica.

Preuzimanje ovog grada, koji je 1600 kilometara udaljen od najbližeg teritorija koji se nalazi pod kontorlom Islamske države, otkriva pogled u način na koji islamisti iskorištavaju lokalne uvjete.

Grad sada vodi emir, identificiran kao Mohammed Abdullah, jemenski militant koji je u Dernu poslan iz Sirije. Osim njega, u ovaj grad su početkom godine iz Iraka i Sirije došli mnogi islamisti kako bi stvorili klimu za preuzimanje grada. Put su si utrli ubijajući suparnike.

Derna
Derna

Zastrašujuća je činjenica kako upravo Derna može postati model za daljnja širenja Islamske države diljem svijeta. Naime, u Libanonu jenedavno zabilježen slučaj da je vojsk azraobila veći brojm ilitanata za koje se vjeruje da su planirali preuzeti nekoliko sela na sjeveru zemlje i u njima proglasiti kalifat.

U cijeloj toj regiji nekoliko militantskih grupa obvezalo se na vjernost svom vođi Abu Bakr al-Baghdadiju. No, nigdje nije zabilježen takav jedinstveni teritorij kao što je Derna.

Zavjet vjernosti u Derni daje Islamskoj državi uporište u Libiji, u naftom bogatoj sjevernoafričkoj zemlji čija je vlada u potpunom kolapsu i kaosu još otkako je 2011. godine ubijen diktator Muammar al-Gaddafi.

Ekstremisti su od Derne napravili svoje utočište 1980-ih i 1990-ih godina tijekom pobune protiv Gaddafija. Upravo je Darna bila glavni izvor libijskih džihadista i bombaša samoubojica koji su djelovali u Iraku nakon američke invazije. Čitave brigade stanovnika Derne bore se u sirijskom građanskom ratu.

Ovog proljeća veliki broj libijskih džihadista se s grupom boraca Islamske države vratio kući u Dernu.

Povratnici, poznati kao Battar Grupa, osnovala je novu frakciju nazvanu ‘Shura vijeće za mladež islama’ i time je počelo okupljanje svih lokalnih militanata koji se žele pridružiti Islamskoj državi. Nakon toga krenuli su mnogi obračuni i s ostalim militantnim skupinama, pogubljenja i pozicioniranje na vlasti u gradu.

Sada su sve vladine zgrade u Derni obilježene Islamskom državom. Gradom patroliraju automobili s logom Islamske države. Žene sve više nose ultrakonzervativna pokrivala za tijelo. Maskirani muškarci bičevali su jednog mladića kojeg su uhvatili u pijanom stanju.

Muška djeca odvojena su od ženske, iz škola su izbačeni predmeti povijest i zemljopis…

Uglavnom, događa se ‘kopija’ Islamske države kakva se pozicionirala u Iraku i Siriji.

AFP/dnevnik.hr

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  navalili islamisti ko mutavi na mediteran,
  e neš bagro mutava, džaba vam ..

  • poput skakavaca, pobrstili su sve do pustoši na bliskom istoku, sad im se mediteran učinio ‘zelen’.. eto ih vamo

   • HRSmoock

    Čuj…Ako baš hoće :)) Malo da nađubrimo zemljište.

   • Herceg-Bosna

    ovamo ih čeka furadan za pacove,,

    • ovamo ih čeka kuka i motika 😉 plač i škrgut zubi

   • Gost

    Zanimljivo je da ih poredis sa skakavcima. Apostol Ivan je u svojim vidjenjima, koja mu je obznanio Isus, vidio skakavce. Po nekima to prorocanstvo se odnosi upravo na Arape i nastanak Islama i njihov pokusaj zauzimanja Konstantinopolja.

    • nisam valjda prorok 🙂 no usporedba ima smisla, pošto iza ove rock grupe isil kako ih aldžaziraši nazivaju ostaje samo pustoš

     • Gost

      Cudni su putevi Gospodnji:)) Bog se nekada davno posluzio kraljem drevnog Babilona i preko njega obznanio buducnost sve do svrsetka ovog sustava stvari . Ako mu je u tu svrhu mogao posluziti jedan mnogobozac, zasto mu ne bi mogao posluziti i ti da nas podsjetis onog sto stoji u Sv.Pismu:))

     • Gdje mene neznatnog i neznanog nađe! Pa ja sam samo siroma običan čovjek! ali ako je Božja volja, neka bude 😉

     • Gost

      Tako i treba:)) Nemoj biti kao prorok Jeremija. Njemu Bog rece:

      “Prije nego te stvorih u krilu materinu, izabrao sam te. Prije nego ti izađe iz krila materina, posvetio sam te, postavio sam te za proroka narodima.”
      A ja rekoh: “Ah, moćni Gospode, evo, ja ne mogu govoriti, ja sam još tako mlad!”
      Ali mi reče Gospod: “Ne govori: “‘Ja sam još tako mlad!’ Idi samo, kamo te šaljem i navješćuj, što ti zapovjedim!
      Ne boj se njih, jer sam ja s tobom, da te očuvam!” veli Gospod.
      I Gospod pruži ruku svoju i dotače se usta mojih, i reče mi Gospod: “Eto mećem riječi svoje a u tvoja usta.”
      Daleko od toga da ja tebe smatram prorokom, ali kada si usporedio ISILovce sa skakavcima , odmah mi je palo na pamet Ivano prorocanstvo iz knjige Otkrivenja.

     • Moguće je lako da su se već neke stvari koje vode ka ‘otkrivenju’ zakotrljale. Prije ili kasnije svijet ide onamo kako je pisano

  • Agromentum

   Ako krenu morem, podavit` će se, ne znaju oni plivat`:)

 • EMINƎM

  do sada su im englezi pravili ćorak od države i ispale su Bože sačuvaj, ali kada oni sami prave, e to je već prava R’evolucija od islama- države ,