Pratite nas

Nakon raspada Jugoslavije, BiH je kusur u rukama međunarodne zajednice

Objavljeno

na

[dropcap]M[/dropcap]inistar financija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da je BiH, nakon raspada Jugoslavije, kusur u rukama međunarodne zajednice.Špirić je ocijenio da BiH mora počivati na unutrašnjem dijalogu i konsenzusu da bi krenula naprijed i da bez toga neće ići.

“Ali, ono što lebdi kao opasnost nad BiH jeste da ukoliko se pokuša kroz parlament i Vijeće  ministara, pa ne ide, pa sa Bruxellesom, pa ne ide… bojim se da se neko snažniji ne vrati BiH. Mnogi to i očekuju, ali to je najgora formula, i ne definira BiH kakvom je on vidi. Opet će to biti BiH koja nije po ukusa nas koji živimo ovdje”, istaknuo je Špirić za “Dnevni avaz”.

Na pitanje na koga misli kada kaže “snažniji”, Špirić je rekao da kompleks koji BiH ima prema Europi, Europa ima prema Americi i tu je definitivni odgovor.

[quote]”Ako uzmete sve aktivnosti koje su vođene u BiH, ako na njihovom čelu nisu bili predstavnici američke diplomacije, to su bili neuspješni pokušaji. Ali, Amerika je učinila ono što je mogla. Osigurala je globalni mir i rekla ‘izvolite, pa radite’. Međutim, i Europa se pokazala kao nevješta da rješava ovakve situacije. Vidjet ćemo. Mislim da će se tražiti neko zajedničko rješenje”, ocijenio je Špirić.[/quote]

Da bi BiH krenula prema euroatlantskim integracijama, istaknuo je Špirić, treba promijeniti “dnevni meni”, a “dnevni meni” treba biti ekonomija, sa što manje političkih tema.

Komentirajući nedavnu smjenu federalnog ministra financija Ante Krajine i

probleme sa potpisivanjem pisma namjere prema MMF-u, Špirić je rekao da je BiH prvi put od Dejtona dobila privremenog ministra po odluci Ustavnog suda i da to nigdje u svijetu nije viđeno.

“To, nažalost, govori da BiH od Dejtona do danas mora biti u stalnoj, latentnoj krizi. Teško je vjerovati da predsjednik FBiH može imati toliku snagu da Federaciju drži u bezzračnom prostoru, da proizvodi krizu kad mu god padne na pamet. To znači da postoje snage koje produciraju stalnu krize, da li u FBiH, Republici Srpskoj ili državnom nivou. Bilo bi dobro vidjeti šta je upotrebna vrijednost tih konstantnih kriza”, rekao je Špirić.

Komentirajući činjenicu da nije prvi put da predsjednik FBiH Živko Budimir blokira određene procese u tom entitetu, Špirić je podsjetio da je kod koncipiranja te vlasti odlučujuća uloga bila međunarodne zajednice.

To bi se, kaže on, moglo tumačiti zlonamjerno – da međunarodna zajednica nije ovdje da ubrza europski put BiH, nego da je zadrži.

“Pa ćemo uskoro dobiti priče ‘evo, Kosovo će da vas pretekne’. Mi bi izgleda trebali  čekati dok oni ne izgrade samostalnost Kosova, kao međunarodno priznate države. To je pokazna vježba. Morate čekati dok se ne srede stvari u regiji. Dakle, nikog ne optužujem. Do nas je, jer političke elite nisu prepoznale tu opasnost i nisu spremne da izgrade jedinstven pogled i zajedničku viziju BiH, ma kakva ona bila. Ali, da je ona jedinstvena i da govorimo jednim glasom prema Bruxellesu”, ocijenio je Špirić.

BiH, 20 godina poslije Dejtona, plaća najvišu cijenu unutrašnje neiskrenosti

Govoreći o nemogućnosti da se dođe do rješenja u provođenju odluke “Sejdić-Finci”, Špirić je rekao da je dugo u institucijama vlasti BiH, možda i najduže i da je “sit ove bare, u kojoj je BiH”.

“Mislim da je BiH institucionalno ispražnjena zemlja, da nam se poslije svakog mandata ubaci neka nova formula od međunarodnih institucija, koja tobože garantira uspjeh. Nemoguće je da lideri budu zamjena za Vijeće ministara, za parlament”, dodao je Špirić.

Zapravo, kaže on, lideri političkih stranaka izrasli su u nadinstituciju, koja ne može da se dogovori o bilo čemu i koja blokira i minimum prolaznosti koja bi se možda bez toga mogla ostvariti.

“Vjerujem da će ta formula vrlo brzo biti napuštena. Ona je više služila kao bina ‘međunarodnim manekenima’ za njihove uspone i padove, za potrebe međunarodne politike, a najmanje je koristila BiH”, ocijenio je Špirić.

Prema njegovim riječima, u BiH treba mnogo više institucionalnog rada i mnogo više iskrenosti, jer BiH, 20 godina poslije Dejtona, plaća najvišu cijenu unutrašnje neiskrenosti.

On je ocijenio da međunarodna zajednica nije ovdje da ubrza put BiH, ona želi da osigura globalni mir, da BiH ne bude globalni remetilački faktor dok se region ne preuredi.

“Onog trenutka kad se kockice u regiji slože kako to globalisti vide, ja očekujem snažnije iskorake BiH ma tko činio vlasti”, ocijenio je Špirić.

Srna

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća’ pred tenkove koji razaraju Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 19. rujna 1991. dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru.

Hrvatski junaci branitelji Vukovara uspjeli su razbiti jednu od najelitnijih oklopnih postrojbi Europe u to vrijeme.

Bio je to samo još jedno od niza „događanja naroda“ u glavnom gradu Srbije Beogradu čiji su građani masovno i učestalo sudjelovali na huškačkim ratnim mitinzima od 1987. nadalje. Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju ostvarenja opće prihvaćene ideje Velike Srbije.

Tisuće Beograđana je oduševljeno izašlo na ulice pozdraviti tenkove koji su išli na Hrvatsku. Vukovar je razrušen, Hrvati pobijeni ili raseljeni, a slika o cvijeću i oduševljenju Beograđana ostala je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda.

U to vrijeme razboriti i časni antiratni glasovi u Srbiji i Beogradu su postojali, ali bili su rijetkost kao i danas.

Naime, sličnu huškačku atmosferu pokušava podgrijati i današnje čelništvo Srbije koje je aktivno sudjelovalo u divljačkoj agresiji na Hrvatsku što huškanjem (Vučić), što kao četnički vojnik i agresor (Nikolić), a što kao jedan od najvažnijih političara u Srbiji u to vrijeme (Dačić).

Osim toga ovaj događaj, kao i donji TV prilog, jasno pokazuje da je iz glavnog grada Srbije Beograda kretala ne samo upravljačka i huškačka agresija na Hrvatsku, već da su u toj agresiji sudjelovali i Beograđani i drugi građani susjedne Srbije. To znači da je na djelu bila agresija Srbije na Hrvatsku, a ne građanski rat kao što su hrvatski političari s ljevice, (kvazi)povjesničari i velik dio nevladinih udruga godinama pokušavali sugerirati.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati