Pratite nas

Vijesti

Nakon referenduma za Krim više ništa neće biti isto

Objavljeno

na

Od nedjelje za Krim više ništa neće biti isto. Referendumska pitanja su takva da ne ostavljaju prostor za zadržavanje statusa quo. I zapadne sile očekuju da će se stanovnici Krima izjasniti za pripajanje Rusiji.

Krim je dugo igračka velikih sila. Taj poluotok površine 26.200 četvornih kilometara otprilike kao Sicilija ili pola Hrvatske jedino je područje Ukrajine u kojoj su većina stanovnika Rusi. Od dva milijuna njih je 58,5 posto, Ukrajinaca 24,4 posto i Krimskih Tatara 12,1 posto. Dio Ukrajine postao je prije 60 godina, a ruska je mornarica tamo već 230 godina.

‘Njegova važnost za Rusiju ogleda se u činjenici da se tamo nalazi njezina najvažnija crnomorska luka Sevatsapolj. I s druge strane, Rusija preko Krima pokazuje svoje zube zapadu jer pokazuje da je taj postsovjetski prostor njezino interesno područje u kojem ne dopušta zapadu ni politički, a pogotovo ne vojni pristup. Takva situacija, ako se ponovi u nekoj drugoj postsovjestkoj zemlji, vjerojatno će Rusija isto tako oštro reagirati’, objasnio je Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti.

Kijev je naredio mobilizaciju, formiraju nacionalnu gardu. Ali su njihove snage slabije od ruskih. Rusi imaju 845 tisuća vojnika – treću vojsku na svijetu. Ukrajina 130 tisuća vojnika. A sličan je odnos i kada se govori o vojnim proračunima. Prošle godine Rusija je na vojsku potrošila 68 milijardi i 200 milijuna američkih dolara, a Ukrajina dvije milijarde i 400 milijuna.

‘I same ukrajinske vlasti priznaju da nemaju nikakve vojne snage kojima bi mogle povratiti to područje. Kad se jednom krimskom stanovništvu da mogućnost da se priključi Rusiji vjerojatno više nema povratka natrag’, kaže Boban.

Na referendumu su dva pitanja“Jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalnog subjekta?” i “Jeste li za obnovu krimskog ustava iz 1992. i statusa Krima kao dijela Ukrajine?”, što opet znači neovisnost Krima.

‘Refrendum će vjerojatno biti pozitivan jer su referendumska pitanja bila postavljena tako da i jedno i drugo zapravo sugeriraju neovisnost Krima i izlazak iz sastava Ukrajine’, kaže Boban.

Pravo glasa na referendumu ima milijun i pol birača, bit će otvoreno 1.500 birališta, a za valjanost referenduma potreban je veći odaziv od 50 posto.

dnevnik.hr/foto:mondo.rs

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati