Pratite nas

Nakon takve sramote i nebuloznih odgovora: Veleposlanik Goldstein bi se trebao sam povući!

Objavljeno

na

NAKON brojnih primjera naših (uglavnom vladajućih) političara koji nevješto barataju engleskim jezikom, pojavio se novi biser na – francuskom.

Radi se o hrvatskom ambasadoru u Parizu i povjesničaru Ivi Goldsteinu, koji je u emisiji “La Voix des 27” radijske postaje RSP koju vode studenti jednog od najuglednijih francuskih fakulteta društvenoga usmjerenja “Institut d’études politiques de Paris”, pokazao nimalo zavidno znanje francuskoga jezika. Emisiju emitiranu 11. veljače ove godine možete poslušati ovdje.

Haška šetnica…

Snažni strani akcent koji čujemo od početka možemo proglasiti oprostivim. Međutim, ubrzo postaje očito da se aktualni ambasador bori s jezikom u kojemu “nije doma”.

U više navrata miješa članove, tj. rodove koji u francuskom jeziku, posebice u izgovoru, imaju veliku razlikovnu ulogu. Tako, primjerice, umjesto riječi “la cour” koja znači “sud” izgovara riječ koja isto zvuči, ali upotrebljava član za muški rod “le”. Budući da ta riječ ima pregršt homonima u muškome rodu, tako ispada da je Goldstein, umjesto o Haškome sudu, govorio o toku (npr. rijeke ili vremena), tečaju, šetnici (le cours) ili pak teniskom terenu (le court) u Haagu. Barem tako tvrdi najopsežniji francuski rječnik, frankofonima vrlo poznat “Le petit Robert”.

Međutim, ako se još malo udubimo u slušanje i analizu nesretnoga intervjua, primijetit ćemo da se Goldstein nije osramotio samo gramatikom, nego i potpunim nerazumijevanjem pojedinih pitanja i neodgovaranjem na ista, odnosno, govorom o nečemu što s pitanjem nema nikakve veze. Također, više je puta imao poteškoća sa završavanjem misli i rečenica pa su mu u pomoć uskakali voditelj emisije i drugi gost Joseph Krulic. Neki od njegovih odgovora stoga su na začudno niskoj razini.

“Što mislite o uvođenju eura?” “60-ih smo imali marke”

Na pitanje hoće li se Hrvatska prikloniti tendenciji snažnije integracije zemalja članica Europske unije, što je već mjesecima aktualno pitanje o kojemu se raspravlja na svim europskim sastancima i summitima, Goldstein govori o tome “kako će Hrvatska postati dobar učenik Europske unije” i kako “uči komplicirane procedure EU-a”. “Mi smo u prvoj fazi stjecanja tih znanja pa vam ne mogu precizno odgovoriti na pitanje”, rekao je, među više teško prevodivih i nekoherentnih fraza.

Međutim, neki se Goldsteinovi odgovori ne mogu izvući ni na jezično neznanje, nego jednostavno nisu na razini glavnog diplomatskog predstavnika u nekoj zemlji. Govoreći o položaju srpske manjine u Hrvatskoj Goldstein je istaknuo da tu nema baš nikakvih problema te iznio i primjer: “Na primjer, gospodin Pupovac je moj prijatelj, igramo zajedno nogomet. Dakle, to nije problem”, objasnio je tako ambasador status srpske manjine.

Na kraju je bilo govora o mogućnosti ulaska Hrvatske u eurozonu. Goldstein je rekao da bi taj scenarij za Hrvatsku bio mnogo bolji od neulaska. Spremnost Hrvatske na euro potkrijepio je prisjećanjem na njemačke marke. “Od 60-ih godina 20. stoljeća imali smo stranu valutu – njemačku marku. U to su se vrijeme sve cijene automobila i nekretnina tradicionalno izražavale u njemačkim markama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, čak i u Sloveniji”, rekao je. Primjera ima još, ali ih nismo sve izdvojili.

Sin Milanovićeva savjetnika

Ivo Goldstein inače je povjesničar i sveučilišni profesor na Sveučilištu u Zagrebu bogate znanstvene biografije i bibliografije. Do odlaska u Pariz prošle godine predavao je i istraživao na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta. Na mrežnim stranicama toga fakulteta piše da se bavi “bizantologijom i hrvatskom poviješću srednjega vijeka, ponajprije ranim srednjim vijekom, kao i poviješću Židova u Hrvatskoj”. Široj javnosti je poznat zahvaljujući čestim gostovanjima u emisijama koje su zahtijevale njegovo znanje iz povijesti. U svibnju prošle godine opet se našao pod povećalom javnosti kada je njegova kandidatura za člana HAZU-a popraćena oštrom polemikom o njegovom radu. U HAZU tada nije primljen jer je dobio najmanje glasova od svih kandidiranih. Sin je također poznatog povjesničara Slavka Goldsteina koji je od siječnja prošle godine posebni savjetnik za kulturu premijera Zorana Milanovića.

Iz iskustva znamo da ambasadori često ne govore jezik zemlje u kojoj za to vrijeme predstavljaju svoju državu. Tako brojni strani ambasadori u Hrvatskoj na našem jeziku ne znaju ništa više od pozdrava i pokoje kurtoazne fraze. Ne tvrdimo da i naši ambasadori moraju znati francuski ili bilo koji drugi jezik, ali postoji bezbolno i elegantno rješenje koje bi naše političare i diplomate poštedjelo daljnjeg međunarodnog sramoćenja. To su – prevoditelji. Možda ih naši političari jednoga dana i otkriju.

index.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati