Pratite nas

Nakon tolikih četničkih i partizanskih zločina nad hrvatskim narodom, SPC protiv beatifikacije žrtve komunizma

Objavljeno

na

U povodu kampanje koju je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i patrijarh SPC-a Irinej pokrenuli protiv kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, otvorenim se pismom, upućenom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju Periću, oglasila prof. Tea Litica.

patrijarh-nikolic

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

„Kao što znamo, mediji u Republici Hrvatskoj su 3. srpnja 2014. godine, objavili vijest kako se politički i crkveni vrh Srbije žestoko protivi kanonizaciji blaženoga nadbiskupa zagrebačkoga i hrvatskoga kardinala, mučenika Alojzija Stepinca. Večernji list je toga dana tu vijest objavio pod naslovom “Predsjednik Nikolić i patrijarh Irinej ne žele svetoga Stepinca”. Također znamo da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, inače četnički vojvoda i Šešeljev zamjenik, prema kazivanju nekadašnjeg šefa Službe državne bezbednost (SDB) Jovice Stanišića beogradskoj televiziji B92, čak 1991. godine u hrvatskome selu Antin u zapadnoj Baranji, onako iz zabave, pobio desetak starijih hrvatskih civila, za koji zločin nikada nije odgovarao, već postao predsjednik Srbije. On sada, kao “mudar čovjek”, piše Papi Franji, između ostalog, da se “zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvrijedio, pogotovo u vezi sa odnosom prema povijesti, Drugom svjetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu”, te da Papa Franjo treba odustati od kanonizacije Alojzija Stepinca, što bi bilo od koristi “zajedničkoj mudrosti”.

Sličan stav ima i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji, kao što smo vidjeli u nekoliko navrata, za velike kršćanske blagdane, umjesto da piše vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, on uopće ne priznaje državu Republiku Hrvatsku, nego se obraća svojim vjernicima po hrvatskim pokrajinama (po njemu valjda srpskim), a da uopće ne spomene Hrvatsku, te i on piše pismo vatikanskom ministru vanjskih poslova Dominiqueu Mambertiju protiv Stepinčeve kanonizacije.

Dakle, nakon tolikih velikosrpskih četničkih i partizanskih planiranih zločina nad hrvatskim narodom i hrvatskom zemljom u Drugom svjetskom ratu i poraću, što je najbolje vidljivo na 663 ubijenih i masakriranih svećenika, bogoslova, sjemeništaraca, časne braće, časnih sestara, pa i 4 biskupa, te genocida nad hrvatskim narodom, provedenog ubijanjem nedužnih i na prevaru zarobljenih nepobijeđenih hrvatskih vojnika, žena, djece i staraca, ostavljenih u dosad poznatih 1510 mnoštvenih grobišta i jama, kao i posebno masakriranih tisuća Hrvata u Domovinskom ratu, vojnika i civila, ostavljenih u dosad poznatih preko 150 mnoštvenih grobišta, Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej još mogu reći i pisati Papi Franji da ne bi bilo mudro mučenika komunističkoga zločina i najvećeg dobrotvora Alojzija Stepinca proglasiti svetim.

Stoga me čudi, da i Vi, poštovani gospodine Porfirije, koji ste imenovani za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, izjavljujete u Večernjem listu od 5. srpnja 2014. godine, na 26. stranici, kako dijelite mišljenje patrijarha Irineja da svetac, kojoj god crkvi pripadao, mora biti osoba svijetla i sveta za svu braću u Kristu.

Ne bih se složila ni s patrijarhom Irinejom, niti s Vama, nego bih rekla da svetac treba biti svijetla i sveta osoba po uzoru i prema slici Isusa Krista, tj. po riječima Sv. Pavla, svetac mora živjeti kao Krist, biti drugi Krist za svu braću u Kristu. No, pitanje je imaju li sva braća u Kristu Božju milost i jesu li očistili svoja srca od laži, mržnje i svakog drugoga zla, kako bi mogla vidjeti i prihvatiti svjetlo i svetost jednoga sveca, u ovom slučaju blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, u kojem je, za ovozemaljskog života, živio Krist, kao stvarni Put, Istina i Život!“, stoji u otvorenom pismu koje je prof. Tea Litica uputila mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju Periću.

 

Tea Litica/R.H./hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati