Pratite nas

Pregled

Nakon više spornih otkaza na HRT-u, i Latinu prijeti kazna zbog komentara o Josipoviću na Facebooku?!

Objavljeno

na

Zbog iznošenja mišljenja o predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću na vlastitom facebook profilu, Denis Latin, poznati urednik Hrvatske televizije, uskoro bi se mogao naći na udaru Etičkog povjerenstva HRT-a!Latin je, kažu naši izvori, na vlastitoj facebook stranici napisao da su ‘Josipović i Milanović dosadni’, nakon čega ga je netko tužio Povjerenstvu, koje bi uskoro, navodno, trebalo raspravljati o tom ‘velikom Latinovom grijehu’.

Zbog godišnnjih odmora nema službene potvrde

denis latinPotvrdu te informacije pokušali smo dobiti od samog Latina, ili nekog od članova Povjerenstva, no tijekom cijele srijede 20. kolovoza, nismo uspjeli dobiti ni Denisa, kao ni bilo koga od članova Etičkog povjerenstva HRT-a. Mirna Zidarić, predsjednica Povjerenstva, još je na godišnjem odmoru, ne javlja se ni Nikola Kristić, donedavni predsjednik, a i Latinov mobitel bio je isključen. No, bez obzira na činjenicu da nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu skandala, sudeći po brojnim sličnim aferama koje su u zadnje vrijeme potresale nacionalnu televiziju, itekako je moguće da bi i Latin, kao i mnogi prije njega, mogao stradati zbog ‘verbalnog delikta’.

Podsjetimo da je prije nešto više od mjesec dana Uprava HRT-a ekspresno i bez dodatnih provjera pokrenula postupak otkazivanja ugovora o radu Heleni Krmpotić, novinarki Hrvatske televizije, zbog pritužbi iz Ministarstva socijalne skrbi na njezino ponašanje?! Novinarka Krmpotić navodno je uoči press konferencije Milanke Opačić izgovorila nekoliko ljutitih komentara na račun Vlade premijera Milanovića, zbog čega ju je ministrica (ili njezini ljudi) ‘cinkala’ ravnatelju Radmanu, a on je pokrenuo proceduru otpuštanja nesretne novinarke (saznavši da će dobiti otkaz, Heleni je pozlilo, te je po nju morala doći Hitna pomoć).

Napadi na Helenu Krmpotić započeli 2012.

Valja ovdje napomenuti da su žestoki javni napadi na Helenu Krmpotić započeli još prije dvije godine i to zbog njezinih navodnih vulgarnih komentara na facebooku upućenih također predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću. Uzalud su Helena Krmpotić i njezin odvjetnik u to vrijeme medijima slali priopćenja u kojima su tvrdili da je netko ‘hakirao’ njezin facebook profil (što je lako učiniti), te u njezino ime napisao uvredljive komentare.

‘Velikodušni Duka’ zna kako pomoći ljudima u nevoljji

zdenkodukaZdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, nije, primjerice, htio stati u obranu nesretne novinarke ni u trenutku kada su mediji objavili da joj se ne piše dobro, odnosno da joj otkaz ovaj put neće izmaći. Predsjednik HND-a kazao je da ne kani braniti osobu ‘koja je izjavljivala da predjednika Josipovića i premijera Milanovića treba objesiti na banderu’. Duka se pri tom nije potrudio provjeriti istinitost navedene informacije, već je potpisniku ovih redaka izjavio ‘da je to zasigurno istina, jer su o tome mnogi pisali’!

Ne čudi, stoga, što je uz takvu ‘velikodušnost’ čelnika novinarskog ceha Helena Krmpotić još uvijek na bolovanju te što joj otkaz zbog verbalnog delikta i danas visi nad glavom.

Sramotne odluke koje su neke stajale života ili egzistencije

A da je atmosfera na Prisavlju zadnjih godina doista nesnosno nategnuta i neslobodna te u potpunom neskladu s uvjetima koji bi trebali pratiti novinarsku profesiju (otvorenost, transparentnost, sloboda govora i izražavanja, tolerancija) potvrđuju i drugi mračni događaji i skandali koji se učestalo u zadnje vrijeme zbivaju na Prisavlju.

Valja podsjetiti da je vodstvo ‘javne’ televizije prošle godine od javnosti pokušalo skriti okolnosti tragične smrti Snježane Abdurahmanović, bivše zaposlenice koja je zbog otkaza suradnje od strane HRT-a posve očajna i razočarana počinila samoubojstvo. No, tu skandal nije stao, jer su čelnici HRT-a ubrzo potom dali izvanredni otkaz i Marini Pavičić, prijateljici nesretne Snježane, samo zato jer se javno požalila na neljudski postupak čelnika HRT-a, bezdušni čin koji je njezinu prijateljicu i otjerao u smrt. Ubrzo je, na zaprepaštenje cijele hrvatske javnosti, i ona završila na cesti.

Prozvali Radmana zbog kršenja ljudskih prava

Nakon tih skandala, koji su zgrozili sve one koji znaju da strahote i nepravde koje pogađaju druge pogađaju ustvari sve nas, reagirao je Sindikat novinara Hrvatske i podružnica Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u, priopćenjem u kojem su prozvali ravnatelja Gorana Radmana za kršenje ljudskih i ustavnih prava zaposlenice HRT-a Marine Pavičić.
‘Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Internetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice. Još jednom razmotrite svoju odluku o izvanrednom otkazu Marini Pavičić jer time nastavljate štetiti HRT-u – naveli su u priopćenju koje su potpisale Elizabeta Gojan, predsjednica IO Ogranka HND-a na HTV-u i Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u.
Radmana su potom prozvale i zbog zastrašujuće prakse čitanja Facebook-profila djelatnika HRT-a, ‘na osnovu čega se donose odluke o izvanrednim otkazima’.

Na HRT-u prisluškuju vlastite novinare?!
Čelnice HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u tada su upozorile i na skandalozno prisluškivanje razgovora te špijuniranje SMS-poruka na službenim mobitelima te e-mail prepiskama zaposlenika, kao i na ukidanje zastarijevanja opomena pred otkaz nakon šest mjeseci novog nekršenja Statuta HRT-a…

HRT je reagirao na ove napise ustvrdivši, ukratko rečeno, da ih neopravdano prozivaju, no najnoviji događaji i pritisci na novinare zbog njihovih privatnih komentara na facebooku potvrđuju, čini se, optužbe Elizabete Gojan i Sanje Šegedin Miriovsky izrečene prije nešto manje od godine dana.

Gojan: Radman me kaznio, a Povjerenstvo tvrdi da sam nevina

– I osobno sam prije sedam mjeseci bila predmet Etičkog povjerenstva jer sam, u ime HND-a na HTV-u, potpisala jedno priopćenje. Etičko povjerenstvo tada je odbacilo prijavu protiv mene, no to nije spriječilo ravnatelja Radmana da me kazni opomenom pred otkaz! Nisam još čula ništa o slučaju Denisa Latina, jer sam na godišnjem odmoru, a i nisam članica Povjerenstva pa takve stvari i ne moram znati – kazala je za Hrvatski-dom novinarka Elizabeta Gojan, te dodala da je većina novinara i urednika HTV-a još na odmoru, zbog čega ih je teško i dobiti na telefon.

Uspjeli smo, ipak, dobiti Sanju Šegedin Miriovsky, predstavnicu Sindikata novinara Hrvatske, koja također još nije čula za Latinov slučaj te koja nas je također uputila na članove Etičkog povjerenstva HRT-a.

‘Facebook je siva zona’

– Točno je da smo lani Upravi HRT-a poslali priopćenje o zaštiti privatnosti zaposlenika HRT-a. Poslodavac je odgovorio da ima pravo štititi sebe i svoje poslovne tajne, što je točno. Aktivnosti na facebooku i drugim društvenim mrežama nisu pravno regulirane, zbog čega je to svojevrsna siva zona. Privatni komentari spadaju, dakako, u sferu privatnosti, a Etičko povjerenstvo bi trebalo procjenjivati je li netko prešao tu granicu – diplomatski nam je odgovorila Sanja Šegedin Miriovsky, te dodala da ne zna što se trenutno zbiva s Helenom Krmpotić, jer se ona još nije obratila Sindikatu novinara Hrvatske za pomoć.
Nazvali smo, na kraju, i kolegicu Krmpotić, no nije se javljala na telefon. Jedan novinar informativne redakcije HTV-a (podaci poznati uredništvu) kazao nam je da je većina šefofa još na godišnjem, ali da bi na HRT-u moglo početi kuhati nakon 20. kolovoza, kada svake godine obično uzavre ‘lonac na Prisavlju’.
izvor:Hrvatski dom, autor Damir Kramarić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u utorak podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji cjelovito objedinjuje njihova prava. “Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijim za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši da će se tim zakonom objediniti prava koja su bila disperzirana u niz različitih zakona.

Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska, te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir željeli smo odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta Domovinskog rata, istaknuo je Medved.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja “velik napredak”, te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.

Zdravko Ronko (SDP) pridužio se pohvalama, posebice izdvojivši pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja. “82.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno, prosjek godina im je preko 50 i uglavnom je riječ o stručnoj spremi koja ne može naći posao”, kazao je.

Upozorio je da bi trebalo razjasniti odredbu koja propisuje otpis nedospjelih i dospjelih potraživanja prema korisnicima kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja. “Kome je otpisano 208 milijuna do sada i kome ćemo još otpisati 110 milijuna. Volio bih znati koje su to tvrtke, poduzeća, pravne osobe kojima ćemo to otpisati”, rekao je Ronko.

Od 3066 dodjeljenih kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja u vrijednosti 320 milijuna kuna, otplaćeno je 67, a dosad je otpisano 1829 kredita, dodao je. Medved je obećao da će zastupnici prije rasprave u sabornici dobiti detaljan prikaz svih korisnika tih kredita, čime će se otkloniti bilo kakve sumnje u pogodovanje.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković upozorio je na odredbu kojom se širi krug ovlaštenika na obiteljsku mirovinu, naglasivši da bi se ta mjera trebala strogo restriktivno koristiti i vezati uz imovinski cenzus. Odbor za ratne veterane na sjednici je također prihvatio  izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, pri čemu je Mostov Miro Bulj apelirao na ravnatelja Centra Antu Nazora da pripremi dokumentaciju koja bi se poslala Vladi kako bi se uklonili “spomenici koji nose četnička obilježja”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati