I to nam je naša borba dala

  1

  I to nam je naša borba dala

  Dok se prisjećamo vukovarskih žrtava što rade Srbi? Smiju se i slave svoju – pobjedu!

  VUKOVAR_HEROES_VUKOVAR-061Rat za Vukovar počeo je 24. i 25 kolovoza 1991. Trajao je puna tri mjeseca. Počeli su ga Srbi, zločinačka JNA i domaće izdajice. Nastojali su srušiti sve što je hrvatsko i ubiti sve što je hrvatsko.

  Bitka za Vukovar, na čijem su čelu bili Mile Dedaković-Jastreb i Branko Borković-Mladi Jastreb, ali i oko 1500 hrvatskih branitelja, među kojima i takvi junaci kakvi su bili Blago Zadro i Marko Babić, ali i ne samo oni, bila je najveća bitka u hrvatskom Domovinskome ratu.

  Taj početak napada na Vukovar 24. kolovoza obilježili su polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, uz potporu gradskih vlasti.

  Činjenica je da se moramo prisjetiti ovakvih i sličnih datuma, a osobito poginulih hrvatskih branitelja i civila. Međutim, osim prisjećanja na naše najmilije koje smo izgubili u srpskoj agresiji, i takva obilježavanja su prigoda da im budu nazočni i predstavnici Državnog odvjetništva, USKOKA i svih onih koji su zaduženi za procesuiranje ratnih i inih zločinaca. Ali, njih nema.

  A i mrtvi branitelji traže odgovor na pitanje: tko je pobio sve te ljude, tko je prvi započeo napad, tko je prvi počeo ubijati, klati i trpati u logore nevine žene, djecu, starce? Pa, zar nije žalosno da ni danas, 23 godine nakon početka agresije srpski zločinci nisu kažnjeni. Znamo li barem jedno ime tko je pucao ili zapovjedio rušenje vukovarske ratne bolnice, crkve sv. Filipa i Jakova, Vodotornja, niza stambenih i gospodarskih zgrada, muzeja, dječjih vrtića…? Niti znamo imena, niti je zbog toga netko osuđen. A ako nije osuđen treba  tražiti odgovornost onih koji zločince ni nakon toliko godina još nisu priveli pravdi. Na vukovarskom Memorijalnom groblju ponosno stoje 948 bijelih križeva. Ni na jednom imena i prezimena. Oni označavaju toliko poginulih na ovom području u srpskoj agresije. A mi opet postavljamo pitanje: tko je pobio sve te ljude?

  I tako, dok malobrojni Vukovarci obilježavaju Dan branitelja i prve dane bitke za Vukovar, Srbi, koji su sudjelovali u toj ratnoj operaciji na četničkoj strani, slobodno šeću i Vukovarom, ili tog trenutka dok se mi molimo za poginule, nestale i umrle branitelje, oni vjerojatno i dalje slave svoju “pobjedu”.

  Dan hrvatskih branitelja morao bi biti i dan pitanja: tko su i gdje su srpski zločinci?

  Politički kameleon Milorad Pupovac obilazi svaki šumarak gdje je “pukla partizanska puška”, a isto to rade i Pusić, Teršelič i drugi, za koje je žrtva – žrtva. A ovdje ih nema.

  Kakav cirkus, kakvi cirkusanti.

  Na ovakav način, gdje sami sebi odajemo počast, smo još jednom ubijemo one koji su bili prvi kad je trebalo, dok većina ostalih to marginalizira, prešućuje ili, poput Pupovca i Stanimirovića blati i – smije se.

  Ne, za to se nismo borili!

  Mladen Pavković

  facebook komentari