Napad u Parizu otkrio slabosti obavještajnih služba

8

Smrtonosni napadi naoružanih islamista u Francuskoj ovog tjedna ukazali su na granice mogućnosti obavještajnih i protuterorističkih služba, koje često unaprijed rasplolažu informacijama o napadačima ali su u stanju složiti mozaik istom nakon što se dogodi krvoproliće.

Od napada 11. rujna u SAD-u pa do serije krvoprolića u Europi i drugim dijelovima svijeta, američke i europske sigurnosne i obavještajne agencije suočene su s temeljnim problemom povezivanja mnoštva podataka kojima raspolažu.

Kad god nešto krene po zlu, jedna od prvih stvari koje učinite jest pregled baza podataka, kaže umirovljeni general Michael Hayden, bivši ravnatelj CIA-e i Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

Problem za francuske obavještajne i sigurnosne službe jest to što ima vrlo mnogo francuskih građana koji odlaze u Siriju ili Irak ili drugamo kako bi sudjelovali u džihadu i onda se vrate kući, a ne može ih se sve promatrati 24 sata na dan, tvrdi Bruce Riedel, bivši vodeći analitičar u CIA-i. Ako niste prekršili zakon, obavještajne službe u demokratskom svijetu ne mogu vas uhititi ili vas stalno slijediti samo zato što ste fanatični džihadist. Obavještajne službe u većini slučajeva ne mogu predvidjeti kad će fanatik od nekoga tko radikalno razmišlja postati nasilni terorist, dodao je.

Francuske i američke obavještajne službe uvrstile su prije nekoliko godina Saida i Cherifa Kouachija, braću koja su napala uredništvo satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu, na popis vrlo opasnih osoba koje se sumnjiče za terorizam, izjavili su europski i američki dužnosnici. Njihova su imena unešena u TIDE, tajnu bazu podataka u kojoj se nalazi 1,2 milijuna imena onih koje SAD sumnjiči za terorizam, kao i u manji popis nazvan “no fly”, koji sadrži osobe kojima nije dopušten pristup letovima u SAD-u i u SAD, izjavila su dvojica američkih dužnosnika.

Braća su privukla na sebe pozornost obavještajnih službi i stavljeni su pod posebnu prismotru nakon što je Cherif bio uključen u skupinu koja je u Francuskoj novačila borce za ogranak Al Kaide u Iraku, dok je Said otišao na obuku Al Kaide u Jemen 2011., rekli su dužnosnici.

Međutim, i američki i europski dužnosnici, koji su dali izjave za Reuters pod uvjetom da ostanu anonimni, tvrde da su francuske vlasti smanjile mjere nadzora braće Kouachi nakon što su se oni primirili posljednjih godina.
Kad se Said vratio iz Jemena, braća su svjesno izbjegavala kontakt s drugima za koje su znali da su pod prismotrom, tvrde dužnosnici. Po tome se naknadno može zaključiti da su godinama planirali napad.

Američki i europski sigurnosni dužnosnici tvrde da sigurnosne i obavještajne agencije moraju odrediti prioritete u smislu koje osumnjičenike treba staviti pod snažniju prismotru, budući postoji ogroman broj mogućih sumnjivaca, a takva prismotra zahtijeva znatan broj ljudstva.

Agencije moraju angažirati svakodnevno čak 30 ljudi kako bi pratili samo jednog osumnjičenika i slijedili osobe s kojima se susreće. Stvar postaje složenija kad se uzmu u obzir tisuće stranaca koji sudjeluju u militantnim islamističkim skupinama u Siriji poput Islamske države i Nusre, a sad se s borbenim iskustvom vraćaju u svoje domovine.

Istrage napada militanata obično pokazuju da obavještajne službe unaprijed raspolažu informacijama koje mogu ukazati na sumnjivce koji predstavljaju neposrednju prijetnju, ako se pravilno posloži mnoštvo podataka.

hrt.hr/Kamenjar.com

facebook komentari

 • wolf

  Heh glupost,vrancuska i Pariz to i nemaju.
  Javna je tajna da london upravlja vrancudkim tajnim sluzbama.
  Pa dok priko La Mansa i nazad ovi vec zavrsili posa.

 • EMINƎM

  džaba primaju plaću

  • peppermintt

   mogu ti reć i mene iznenadilo njihova nespremnost

   • EMINƎM

    to je životna praksa, svi se tobože pripremaju ali pravi život se ne nalazi u udžbenicima, zato ih uvijek s pravom život “iznenadi”
    “učitelj” im nije odao sve tajne

    • peppermintt

     znaš što pokazali se šuplji ka švica-sir, čoviče pa sad je svima jasno koliko su nesposobni budu ih bockali sa svih strana, Bože sačuvaj

     • EMINƎM

      pomoći će im amerikanci, samo i oni imaju ograničeno znaje, znaju samo kada su svinjarije njihov produkt, i njih je iznenadio 11 09 , a znali su 😉 ili nisu htjeli znati,

     • peppermintt

      znaš kad pratiš te stvari pa analize, uvik se pokaže kako počinitelji na neki indirektan način ipak najave što će biti, ali očito se to ne prepozna na pravi način, triba osim dobre obuke imati i urođenu intuiciju ili ponaški -dobar nos

     • EMINƎM

      ne gataju oni iz fažola ili toza , nego jednostavno koketiraju s onima s druge strane, kada krtice zakažu tada se dešavaju ovakva “iznenađenja”
      ako ih ne slome do temelja biti će još iznenađenja , nažalost