Pratite nas

Komentar

Napadom Josipovića na Crkvu počela bitka za Pantovčak!?

Objavljeno

na

Kada bi Josipović bio istaknut kao kandidat udružene ljevice, to bi osiguralo laku pobjedu Grabar-Kitarović

Mala je vjerojatnost da je bivši predsjednik Ivo Josipović baš u vrijeme jednog od najznačajnijih katoličkih blagdana u Hrvatskoj, slavljenja Velike Gospe, slučajno napao kler, jednog nadbiskupa te javnu televiziju zato što je, prema njegovu mišljenju, prekomjerno emitirala vjerske sadržaje.

Josipovićev istup, kao i kasniji medijski nastavci, bili su neprincipijelni i netolerantni, ako ćemo se sjetiti onog Josipovića koji je pet godina bio predsjednik države, a naročito njega s početka mandata. Tada, 2010., Josipović je posjetio i Tezno i Bleiburg te se poklonio hrvatskim žrtvama stradalim “s druge strane”. Nevjerojatan događaj za Josipovića iz 2015. ili Josipovića iz 2017. No, već nakon isteka prve godine mandata, a pogotovo kada je u prosincu 2011. na vlast došla njegova, lijeva politička opcija, Josipović je po brzom postupku “došao k sebi”, pa počeo govoriti slično kao i danas – o ustaškim zmijama. Novost je, međutim, da je ustaškim zmijama dodao i Crkvu i katolički kler.

Propale su tako godine ulaganja nekih uglednih hrvatskih vjerskih konzervativaca i intelektualaca, inače baš pobornika pokreta Vigilare, da se agnostika Josipovića “prevede” na stranu “svjetla”. Josipović, naprotiv, prema zadnjim istupima, kao da je više bio pod utjecajem peruanskih “Svijetlih staza”, a ne izložen svjetlu vjerskog prosvjećenja. Dodajmo tome koliko je neprincipijelan i njegov napad na javni HRT, s obzirom na to da je on sam bio svaki dan u središnjem dnevniku, a da je javna televizija prenosila sva njegova ne tako rijetka pojavljivanja u crkvama i na misama. To njegovo medijsko druženje s vjerom, vjernicima i Crkvom, sada se vidi, bilo je u funkciji utrke za dobivanje drugog predsjedničkog mandata.

Iz tog doba potječu i njegove izjave kako će ga za kandidata podržati i “većina HDZ-ovaca”. Josipoviću je taj plan propao, pa se sada više ne treba činiti tolerantnim, nego, naprotiv, istaknuti barjak i povesti lijeve/ultralijeve u novu bitku. Poruka njegova intervjua Večernjem listu (“Ako se ljevica ne udruži iza jakog kandidata, Grabar-Kitarović opet bi mogla biti izabrana”) jest samoponuda da on bude istaknut kao protukandidat ljevice na izborima za osvajanje Pantovčaka 2019. U intervjuu Josipović “lupka” i po Zoranu Milanoviću kako bi ga valjda natjerao da se izjasni ima li ambicija kandidirati se u ime ljevice kao protukandidat Kolindi Grabar-Kitarović. Istu je boljku, to nervozno požurivanje i gurkanje, Josipović pokazao i potkraj svoga mandata, jer ga je HDZ namjerno izluđivao i ostavio čekati godinu dana dok se Grabar-Kitarović nije i javno kandidirala. Sada bi želio znati ima li izgleda, jer neće imati nikakvih ako u utrku krene Milanović. Kada bi, pak, Josipović bio istaknut kao kandidat udružene ljevice, to bi izgledno osiguralo laku pobjedu Grabar-Kitarović. Krene li ona, naravno, u tu utrku za drugi mandat.

A bilo bi čudno da ne krene, s obzirom na to da je u polovici mandata odradila posla za Hrvatsku koliko ukupno nije uspjelo Stjepanu Mesiću i Josipoviću u 15 godina. Mesić je u vanjskoj politici 10 godina odrađivao “nesvrstanost”, putovao po Aziji i sjeveru Afrike, a u ta dva mandata nestalo je pola efektiva Hrvatske vojske. Josipoviću je najdraže bilo regionalno druženje sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a nije ga zanimalo što je s vojskom. Mesić je, nakon dviju afera s “ustaškim snimkama”, izgubio svaku političku vjerodostojnost, a Josipović vjerodostojnost gubi upravo sada, jer se otkriva kao osoba znatno niže tolerancije no kada je bio predsjednik i radio na prikazivanju sebe kao “predsjednika svih građana”. Ako za Mesića danas nije izvjesno što je to bio – ustaša, antifašist ili svestrani oportunist, a za Josipovića koji je pravi, onaj iz 2010. ili 2017., jasno je zašto je njih dvojice na kraju svima dosta.

Davor Ivanković/Vecernji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka Markić: Je li Srećković iskoristio Bet Israel za blaćenja Hrvatske uoči dolaska izraelskog ministra obrane?

Objavljeno

na

Objavio

Je li Srećković iskoristio Bet Israel za blaćenja Hrvatske uoči dolaska izraelskog ministra obrane?

Aleksandar Srećković jučer je dostavio Hini priopćenje u ime židovske zajednice Bet Israel u kojem zbog sudskog poništavanja komunističke osude na smrt poznatog hrvatskog intelektualca i predsjednicka Matice Hrvatske ( iz 11. mj.1945) optužuje Hrvatsku za “kapilarno širenje ustaštva”.

Kad sam jučer vidjela kako Hina revno prenosi njihovo priopćenje – pitala sam se “zašto su to plasirali baš danas?”.

Naime, Županijski je sud u Zagrebu na zahtjev udruge U ime obitelji i Matice Hrvatske rehabilitirao Filipa Lukasa još 20.07, prije 2 mjeseca. Kad sam jutros vidjela da je Hrvatsku po prvi put posjetio izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman – bilo mi je jasno.

Srećkovićev politički pamflet, objavljen je 2 mjeseca nakon rehabilitacije Nole, a jedan dan prije posjeta izraelskog ministra – a ponovio je laži o Filipu Lukasu koje su izašle iz propagandne tvornice Titove Jugoslavije – iste one koja je širila laži o Židovima koje je nakon rata poticala da se iz Hrvatske isele u Izrael, pri tom zadražavajući svu pokretnu i nepokretnu imovinu ljudi koji su preživjeli Holokaust.

Rukopis je poznat, odabir trenutka plasiranja laži jasan. Još ostaje otvoreno – je li Srećković iskoristio Bet Israel ili se oni slažu s njegovim pozicijama te koja je uloga Hine u plasiranju kleveta o Hrvatskoj u obliku reakcije na vijest staru 2 mjeseca.

Damir Krstičević: Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

Objavljeno

na

Objavio

BEZ KOMENTARA – BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

“Grobovi u žitu vjekovima klet će, zaboravit nikad neće ih Hrvati!”

PITANJE ZA HRVATSKU VLADU: Kada će te ukloniti spomenik četničkom koljaču koji je organizirao masakr 12 hrvatskih redarstvenika?! Nije li neprimjereno da tako blizu mjesta zločina bude spomenik zločincu?

(P.S. Upravo ovakve “argumente” koristili ste prilikom uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu, komentirao je Velimir Bujanec)

facebook komentari

Nastavi čitati