Napustili su nas istog dana Ana Karić i Boris Buzančić

1

Poznati hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Boris Buzančić, legendarni splitski gradonačelnik dotur Vice iz serije “Velo misto”, preminuo je u 85. godini od posljedica moždanog udara.

Glumački dvojac koji je zajedno odradio preko 500 predstava spojila su Ljubavna pisma, za Pulitzera nominirana drama A.R. Gurneya

Osim te uloge i brojnih kazališnih uloga, Buzančića će se pamtiti i po ulozi u filmu “Maršal” Vinka Brešana.

Posljednja uloga koju je snimio bio je film “Kotlovina” Tomislava Radića. Za gradonačelnika Zagreba izabran je nakon prvih demokratskih izbora, a od 1992. do 1995. bio je saborski zastupnik. Potom je napustio politiku i vratio se glumi.

Ana Karić je bila istinska diva hrvatskog glumišta, velika kazališna i filmska glumica kojoj su čitatelji Večernjeg lista dodijelili Ružu 20. stoljeća

ana karic

Ana Karić iznenada je u Zagrebu preminula u 74.  godini. Rođena je u Perušiću, 13. svibnja 1941. godine, a Akademiju je završila u Zagrebu 1963. godine, da bi odmah nakon toga osvojila redatelje i počela dobivati uloge lijepih, senzualnih i urbanih žena. Generacije su odrasle uz filmove u kojima je ostvarila nezaboravne uloge uz redatelje poput: Babaje, Tanhofera,  Berkovića (posebno joj se izdvaja uloga u njegovom filmu “Putovanje na mjesto nesreće”),  Papića…  Mlađi će je gledatelji pamtiti prvenstveno po TV seriji “Na terapiji” i filmu “Noćni brodovi” redatelja Igora Mirkovića,  u kojem je uz partnera Radka Poliča odigrala ulogu žene koja bježi iz staračkog doma jer ni u “ozbiljnim” godinama nije odustala od ljubavi.

Upravo je ta njezina zadnja filmska uloga bila veliko iznenađenje za sve. Ne zbog glumačke izvrsnosti, već zbog načina na koji je Ana Karić, žena koja je oduvijek u javnosti ostavljala dojam pomno dotjerane dame koja ima svoje mjesto na popisu najbolje odjevenih žena iz javnog života Hrvatske, pokazala svoje lice bez trunka šminke, štoviše svjetlima postarano kako bi njima kao i cijelom ulogom pokazala kako ljubav doista mijenja sve.

U kazalištu su zapažene bile njene brojene uloge na daskama Teatra &TD, ali i u Teatru u gostima, što ga je osnovao Relja Bašić. Bila je dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami za 2004./05, a  2010. je dobila nagradu Fabijan Šovagović za veliki doprinos hrvatskom filmu.

borisbuzancic

Prvi gradonačelnik Grada Zagreba od osamostaljenja Hrvatske Boris Buzančić (85) nakon duge i teške bolesti je jučer preminuo u Zagrebu. Kao prvi gradonačelnik u to je vrijeme ujedno bio i prvi predsjednik Gradske skupštine, a ostat će zapamćen kao jedini zaslužan da je u listopadu 1990. godine na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću.

Na mjestu gradonačelnika Zagreba ostao je tri godine, da bi se iz politike povukao krajem 90-ih godina i vratio svojoj istinskoj ljubavi – glumi. Glumom se počeo baviti u najranijoj mladosti, a 1957. godine imao je glavnu ulogu u filmu “Nije bilo uzalud”. Glumački ga svijet pamti kao onoga koji je uvijek tumačio likove od autoriteta, a jedna od najpoznatijih njegovih uloga bila je ona dotura Vice, splitskog gradonačelnika u seriji “Velo misto”.

Prije nešto više od dva mjeseca Buzančić je doživio moždani udar nakon čega mu je bila oduzeta lijeva strana, a početkom rujna pušten je na kućnu njegu.

mprofaca.cro.net/VečernjiList/

facebook komentari