Pratite nas

Vijesti

NAŠE ZABORAVLJENE STARINE

Objavljeno

na

ČATRNJA JE DAVALA ŽIVOT

Riječ čatrnja označavala je donedavno izvor opstanka u hercegovačkom kršu. Čatrnja u kamenu, gdje je skupljana kišnica, bila je jedini izvor vode, a voda je izvor života. Tako je bilo od starina, a tako je i danas. Voda se budno čuvala i štedjela te upotrebljavala samo za najosnovnije potrebe. Tko je imao vodu u ljetnim mjesecima, bio je bogat i mogao opstati u surovim uvjetima.

Danas je nešto drugačije, no na hercegovačkom selu još uvijek nalazimo čatrnje. Možda su suvremeno izrađene, ali princip je isti, voda se mora čuvati. Ni cisterne, niti crpke za vodu i navodnjavanje nisu istjerali čatrnju sa sela. Ona je i dalje simbol hercegovačkog krša i muke seljačke.

Dosta je čatrnja napušteno. Jedna od takvih je i stara čatrnja kod Šarića kuća u selu Oklaje iznad Širokog Brijega (na slici). siroki brijeg-stara catrnja u oklajima na brdu, pokbih. snimio boris cavarNi nastavnik Ivo Šarić koji se bavi starinama ne zna kazati koliko je stara čatrnja. Pretpostavlja se oko dva stoljeća, ali možda i više. Čatrnja odolijeva zubu vremena. Iako je oronula i ne upotrebljava se, prkosi stoljećima i nevremenu.

U gornjem dijelu se skupljala voda, a donji je bio za napajanje stoke. Ovakve čatrnje trebalo bi zaštititi, kako bi se sačuvale za budućnost. Jer gradska djeca, dok otvaraju slavinu u svojim stanovima, ne mogu ni zamisliti koliko je truda trebalo da hladna i zdrava voda dođe do čatrnje. Od nje i danas trnu zubi. Zato, ne dopustimo da se zaborave naše hercegovačke čatrnje, one su naš podsjetnik na djetinjstvo i simbol ovog lijepog kraja.

Boris Ćavar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati