NAŠE ZABORAVLJENE STARINE

0

ČATRNJA JE DAVALA ŽIVOT

Riječ čatrnja označavala je donedavno izvor opstanka u hercegovačkom kršu. Čatrnja u kamenu, gdje je skupljana kišnica, bila je jedini izvor vode, a voda je izvor života. Tako je bilo od starina, a tako je i danas. Voda se budno čuvala i štedjela te upotrebljavala samo za najosnovnije potrebe. Tko je imao vodu u ljetnim mjesecima, bio je bogat i mogao opstati u surovim uvjetima.

Danas je nešto drugačije, no na hercegovačkom selu još uvijek nalazimo čatrnje. Možda su suvremeno izrađene, ali princip je isti, voda se mora čuvati. Ni cisterne, niti crpke za vodu i navodnjavanje nisu istjerali čatrnju sa sela. Ona je i dalje simbol hercegovačkog krša i muke seljačke.

Dosta je čatrnja napušteno. Jedna od takvih je i stara čatrnja kod Šarića kuća u selu Oklaje iznad Širokog Brijega (na slici). siroki brijeg-stara catrnja u oklajima na brdu, pokbih. snimio boris cavarNi nastavnik Ivo Šarić koji se bavi starinama ne zna kazati koliko je stara čatrnja. Pretpostavlja se oko dva stoljeća, ali možda i više. Čatrnja odolijeva zubu vremena. Iako je oronula i ne upotrebljava se, prkosi stoljećima i nevremenu.

U gornjem dijelu se skupljala voda, a donji je bio za napajanje stoke. Ovakve čatrnje trebalo bi zaštititi, kako bi se sačuvale za budućnost. Jer gradska djeca, dok otvaraju slavinu u svojim stanovima, ne mogu ni zamisliti koliko je truda trebalo da hladna i zdrava voda dođe do čatrnje. Od nje i danas trnu zubi. Zato, ne dopustimo da se zaborave naše hercegovačke čatrnje, one su naš podsjetnik na djetinjstvo i simbol ovog lijepog kraja.

Boris Ćavar

facebook komentari