Pratite nas

‘To nasilje vrijeđa Boga. Masakr, silovanja, posvuda destrukcija’

Objavljeno

na

Papa Franjo rekao je u nedjelju u Rimu da je iračko nasilje i destrukcija uvreda Bogu i ljudskosti i održao tihu molitvu za žrtve toga sukob.

papa_Franjo_667728S1“U nevjerici smo, zaprepašteni vijestima koje stižu iz Iraka”, rekao je papa Argentinac dva dana pošto su Sjedinjene Države počele zračne udare ne bi li suzbile ustanak od kojega bi se Irak mogao raspasti.

“Tisuće ljudi, među njima i brojni kršćani, okrutno su protjerani iz kuća, djeca bježe i umiru od gladi i žeđi, ljude masakriraju, žene otimaju, nasilje svih vrsta, posvuda destrukcija… Sve to duboko vrijeđa Boga i duboko vrijeđa ljudskost”, rekao je Papa nakon molitve Angelusa.

Okupljeni na rimskome trgu svetoga Petra utihnuli su kad je Papa prekinuo pripremljeni govor i zatražio minutu šutnje.

Papa je zahvalio volonterima u Iraku i rekao da će njegov osobni izaslanik kardinal Fernando Filoni u ponedjeljak iz Rima otputovati u Irak, “kako bi dragim ljudima poručio da sam uz njih”.

[divide]

Papa Franjo, također danas, je dao izravan intervju za argentinski župni radio

Crkva je istinska ako je u hodu, u dvojakom izlasku: prema Bogu i prema braći, inače je „neka civilna udruga” – istaknuo je papa Franjo u izravnom razgovoru s argentinskom radio postajom župe Gospe Karmelske u gradiću Campo Gallo.

Crkva savinuta nad samom sobom je kao stojeća voda u nekoj močvari, umiruća. Naprotiv, da bude živa Crkva se treba ugledati u „hodočasnika” i neumorno hoditi kako ju je Isus učio: prema Bogu i prema braći. Činilo se po govoru i tonu riječi kao da Papa govori u kapeli Doma Svete Marte, a on je izravno govorio s drugom stranom svijeta, sa župnom radio postajom u gradiću Campo Gallo, na sjeveru Argentine, gdje je vjera, prožeta narodnom pobožnošću, velika potporu narodu, koji je jako siromašan, ističe se u vijesti Radio Vatikana.

Vjera grije latinsko-američko srce, ističe Papa poglavito kad govori o pobožnosti prema Mariji Djevici. Naš narod nije siroče: ima Majku. Dijete bez majke ima osakaćenu dušu, a narod bez majke je sirotan, sam, beživotan, bezidejan, bez nježnosti koju nam jedino mama daje – ustvrdio je papa Franjo.

Papa se potom, kao i uvijek, osvrnuo na potrebe. Crkva živi od milodara vjernika, zajedno sa sakramentima i molitvama. Zahvaljujem svima koji djelotvorno žive vjeru i koji se nečega lišavaju, nekoga dobra ili novca, da ga daju vama – rekao je Papa te pojasnio da nije važna količina pomoći, nego potpora, važno je dakle da misle na vas – ustvrdio je Papa.

Ako oskudica dobara može biti povod isključivanja iz društva, to nije slučaj kad se govori o kršćanskom životu, jer smo po krštenju bogati. Posebice je hodočasnik, slika Crkve u izlazu, u mislima Pape zaljubljenog u periferije. Naša se Crkva ne smije umarati hodom. Ako neka zajednica nije hodočasnička, ako nema hodočasničko srce, jer je zaokupljeno jedino sobom, onda nema hodočasničko srce ni za čašćenje Boga ni da pomogne braći, ta je Crkva na umoru i valja ju što prije uskrisiti. Hodočašće koje obavljate jednom godišnje, treba te ga obavljati uvijek u svakodnevnom životu: hodočastiti prema Bogu da ga častite, hodočastiti prema Majci, Djevici, da je se sjećate i ljubite i hodočašće prema muškarcima, ženama i potrebama našega naroda – potaknuo je Sveti Otac.

Ni ovaj put Papa nije mimoišao svoju omiljenu temu: ogovaranje. Uvijek je važno jačati jedinstvo, premda će uvijek biti različitih gledanja, sukoba, ali je važno da ih se uskladi, da se bratski rješavaju. Ne dolikuje kršćanima da jedni s drugih gule kožu – ponovio je Papa.

Obraćajući se mladima, Papa ih je potaknuo da bez straha odgovore na Božji poziv, da vide koliko dobra mogu učiniti, koliko utjehe donijeti, kršćansku poruku koju mogu prenositi, i da se ne boje. Život je zato da ga se živi, a ne da ga se gleda (…) Ako netko osjeti da ga Bog zove da osnuje obitelj, neka to bude kršćanska obitelj, velika, lijepa, s mnogo djece – rekao je Papa.

Pozdravljajući slušatelje na kraju razgovora, Papa je rekao: Bog nas ljubi, uvijek nas čeka. Ne umara se praštati nam. Molim Gospodina da blagoslovi sve slušatelje, da im da snagu za život i borbu; hrabrosti da ne dopustu da im ukradu nadu, i naročito da ih pomiluje i razveseli – zaključio je Sveti Otac.  JL/laudato/kamenjar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Stier: Posjet će otvoriti nove perspektive za naše tvrtke koje rade na ruskom tržištu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Rusiji gdje je u Sočiju održala sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prvi je to službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. Nakon razgovora potpisan je niz zajedničkih akata između dvije države koji bi trebali poboljšati odnose dviju država.

Više o ovom susretu i hrvatsko-ruskim odnosima u Studiju 4 govorio je saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier. “Mislim da je jako dobro da je došlo do susreta na ovoj razini. Intencija je bila da otvorimo i proširimo jedan kanala dijaloga s Ruskom Federacijom. Jasno, u taj dijalog ulazimo s pozicije članice Europske unije i NATO-a, ali isto tako želimo uvažavati ulogu koju Ruska Federacija ima na međunarodnoj sceni, pogotovo na jugoistoku Europe.

Naravno, nije tu samo pitanje sigurnosne situacije. Ima tu niz pitanja, gospodarskih i tako dalje. Dakle, taj kanal je potreban i potvrđen je posjetom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović”, rekao je Stier.

Govorilo se i o očekivanjima od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada veliki interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati. Radi se dosad o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje prati predsjednicu, a uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane je potvrđeno sudjelovanje 245 tvrtki. Stier je istaknuo kako taj forum može otvoriti nove perspektive za naše tvrtke koje rade na ruskom tržištu.

Rekao je i da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. “Postoji jedno područje koje nije obuhvaćeno sankcijama, tu postoje legitimni interesi i mislim je je s te strane ovaj posjet važan pogotovo jer se na tržištima poput ruskog jako gleda kakvi su politički odnosi. Kada se vidi da je šeficu hrvatske države primio predsjednik Putin to je isto jedan politički signal i gospodarskim subjektima, kazao je. “Alternative dijalogu nema i dobro da je Hrvatska išla ovim putem. Meni je drago da je došlo do ovakvog razgovora na najvišoj razini”, istaknuo je.

Bilo je riječi i o sektoru energetike. Putin je u jučerašnjem razgovoru istaknuo da je Hrvatska je veliki uvoznik ruskih naftnih derivata, da je prošle godine kupila je 350 tisuća tona nafte te da Rusija zadovoljava gotovo pola hrvatskih potreba za plinom. “Za Hrvatsku je to od strateške važnosti. Hrvatska država ima interes da se izgradi LNG terminal. On je važan zbog geostrateških prilika, zbog diverzifikacije nabave plina i razvijanja tržišta. Hrvatska mora na tome ustrajati”, rekao je.

Kad je riječ o Agrokoru, očekivalo se da će to biti jedna od glavnih tema, međutim sudeći prema izjavama, to i nije bilo baš tako, rečeno je. Putin je samo rekao da na hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke te da Sberbank i VTB sudjeluju u programu financijskog ozdravljenja Agrokora. “Nije neočekivan takav scenarij. Nije to forma gdje ćete vi ući dublje u razgovor o takvoj problematici”, komentirao je ovo vruće pitanje Stier.

Govorilo se i o tome da je predsjednica RH predsjedniku Putinu ponovila ono što je već rekla u Varšavi vezano uz Inicijativu tri mora, a to je kako ona nije usmjerena niti protiv Rusije, niti Njemačke, a niti Europske unije. Bilo je riječi i o ukrajinskoj krizi, a jedna od tema bio je i problem onečišćenja za koje je odgovorna rafinerija u Slavonskom brodu, a koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

“Sama činjenica da je do ovog sastanka došlo i da će doći do uzvratnog posjeta pokazuje da imamo tu dinamiku posjeta na visokoj razini i to je upravo ono što smo htjeli, a to je imati otvoren kanal komunikacije s Ruskom Federacijom na najvišoj razini. Rusija je veliki igrač na svjetskoj sceni, a nas pogotovo zanima stabilnost jugoistoka Europe i zbog toga moramo imati otvoreni kanal s Ruskom Federacijom”, naglasio je Stier.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati