Nastavak Plenkovićeve kadrovske politike ili pad HDZ-a na lokalnim izborima!?

0

Deficit glasova za HDZ od centra prema desno započeo je raskidanjem sporazuma Domoljubne koalicije što je rezultiralo s 75.000 glasova manje na ponovljenim parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine.

Za pretpostaviti je da će se taj trend nastaviti, jer za parlamentarne izbore u rujnu 2016. godine Andrej Plenković zadovoljio je desnu frakciju unutar HDZ-a postavljanjem na listu ikone hrvatske desnice poput bivšeg ministra kulture dr.sc. Zlatka Hasanbegovića, nezavisnu Brunu Esih koja je preferencijalnim glasovima izbacila iz Hrvatskog sabora predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Davora Božinovića, bivšeg miljenika nacije Milijana Brkića, Stevu Culeja, pokojnog dr. Zlatka Tomašića iz Rijeke, te uspješne bivše ministre Karamarkove vlade poput Antona Klimana i dr.sc. Mire Kovača.

U odnosu na nadolazeće lokalne izbore u svibnju 2017. godine na ponovljenim parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine javnosti nije bila poznata kadrovska politika Andreja Plenkovića koja je šokirala mnoge HDZ-ove glasače nakon što se nisu poštovali preferencijalni glasovi hrvatskih birača.

Pod krinkom zajedništva Andrej Plenković vratio je bivše rušitelje stranke poput Drage Prgometa, Milana Kujudnžića i Martine Dalić koja je financirala stranku Pametno, a s druge strane marginalizirao je desno krilo HDZ-a koje mu je polučilo uspjeh na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine na pobjedničkoj platformi temeljenoj od 2012. godine.

Čudi me da još nije vratio Jadranku Kosor, jer tada bi imao na okupu sve koji su permanentno jurišali na Tomislava Karamarka iako je HDZ nizao uspjehe.

Za razliku od posljednjih parlamentarnih izbora na ove lokalne izbore Andrej Plenković svijesno uzlazi u bitku bez potpore desnog biračkog tijela nakon što su birači prevareni vjerodostojnom kadrovskom politikom u Vladi RH. Postaviti Dragu Prgometa kao kandidata HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba pandan je samoubilačkoj izjavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Hrvatska prenijeti Ukrajini vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja.

S obzirom da je povijest učiteljica života mogli smo se uvjeriti kako su prošli svi koji su se uhvatili u koštac sa Rusima, a najbolji primjer je “Bitka za Staljingrad” koja je bila jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu i jedna od najkrvavijih u ljudskoj povijesti. Za Sovjete, pobjeda kod Staljingrada značila je početak oslobađanja domovine i prvi korak ka pobjedi nad nacističkom Njemačkom, a hoće li Andreja Plenkovića dugoročno koštati izjava u Ukrajini ovisiti će ujedno i o stabilnosti EU-a potresenog Brexitom i izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Postavlja li si Andrej Plenković pitanje tko će to od HDZ-ovog članstva u Zagrebu glasati za Dragu Prgometa nakon što je rušio HDZ za vrijeme Tomislava Karamarka, avanture preko MOST-a do trenutka izbacivanja, pregovora iza zavjesa s Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića, te nasukavanju na HRID-i pa vjerodostojnim povratkom u HDZ? Hoće li mu članovi zagrebačkog HDZ-a odraditi kampanju nakon prošlosti koje im je priredio iza zavjese dok su se oni borili za svaki glas?

Prisjetimo se Milana Kujundžića koji je odbijao glasove Kolindi Grabar Kitarović kao kandidat Hrvatske Zore u utrci za Pantovčak, a danas je ministar u Plenkovićevoj vladi. Misli li Andrej Plenković da su birači HDZ-a zaboravili na dijela bivših, a sada ponovno oživljenih HDZ-ovaca ili imenovanje Nine Obuljen ministricom kulture?

Ono što je zabrinjavajuće je gubitak legitimiteta lokalne organizacije ustrojene pod ingerencijom Milijana Brkića gdje su Andrija Mikulić i Milijan Brkić kapitulirali izborom Drage Prgometa u utrci za gradonačelnika Grada Zagreba budući da je na kraju ispala Plenkovićeva zadnja neovisno što ne kontrolira ogranak, a jedini vjerodostojan karakterno i u svojim stavovima ostao je dr.sc. Zlatko Hasanbegović. U slučaju lošeg rezultata u Zagrebu direktno će biti odogovran Andrej Plenković što je sigurno jedan od aseva u rukavu Andrije Mikulića i Milijana Brkića na kojeg će se pozvati u budućnosti.

Fascinantno je to da prijedlog Andreja Plenkovića nije bila Bruna Esih s obzirom da se temelji na vjerodostojnosti ili desnice predvođene bivšim miljenikom nacije Milijanom Brkićem, već su se odlučili na kapitulaciju u Gradu Zagrebu.

Ignoriranje anketnih rezultata u kojima najbolje stoji Bruna Esih i Zlatko Hasanbegovića u utrci za Grad Zagreb pandan je igoniranju preferencijalnog razultata pokojnog dr. Zlatka Tomašića što je dokaz kao i u slučaju Tomašić da se u Zagrebu nema namjeru trenutno ništa suštinski mijenjati kao i što je to bio slučaj u Rijeci. U suprotnom doktor ne bi završio u grobu, već u Hrvatskom saboru kao osoba koja je u Gradu Rijeci bila među pet kandidata po broju preferencijalnih glasova iako se prvi put pojavila na izborima, a vjerodostojan kandidat u punom smislu te riječi kojeg bi se profiliralo u budućnosti za preuzimanje Grada Rijeke.

Nakon kapitulacije izborom Drage Prgometa za gradonačelničkog kandidata u Zagrebu, nezadovoljstva članstva radi kadrovske politike Olega Butkovića u Rijeci zbog senzibiliteta istog prema SDP-ovom i nestranačkom kadru, ostaje nam za vidjeti što će se događati u Splitu gdje većina anketa daje prednost Željku Kerumu, Osijeku gdje je favorit aktualni gradonačelnik Ivica Vrkić, Zadru nakon izbacivanja iz izborne utrke HDZ-ova gubernatora Božidara Kalmete, Dubrovnika na koji računa i MOST, te u Vukovaru.

Iz konteksta možemo zaključiti kako će vjerodostojnu kadrovsku politiku i neprepoznatljivost SDP-a iskoristiti stranke poput MOST-a, Živog Zida i Pametno, a izgubi li Andrej Plenković urbane sredine biti će zanimljivo pratiti rasplet na unutarstranačkom Saboru koji će se odvijati iza lokalnih izbora kada se bude podnosio izvještaj i tražio nastavak povjerenja u radu ispred delegata.

Očekuje li Andreja Plenkovića scenarij ispred delegata kao što je on priredio Tomislavu Karamarku znati ćemo krajem lipnja. Sve u svemu kao i prethodni parlamentarni izbori, nadolazeći lokalni izbori u svibnju biti će od posebnog značaja za Andreja Plenkovića.

Sanjin Baković

facebook komentari