Pratite nas

Religija i Vjera

Nastavlja se polemika Chomsky-Žižek

Objavljeno

na

‘Žižek ne pruža ni najmanji dokaz u potporu svojim optužbama, već jednostavno ponavlja ono što je najvjerojatnije čuo – ili možda pročitao u slovenskim novinama’, oštar je Chomsky

[dropcap]I[/dropcap]nterkontinentalni okršaj dvojice trenutno najpoznatijih svjetskih intelektualaca ljevice, američkog teoretičara politike Noama Chomskog i slovenskog postmodernističkog filozofa Slavoja Žižeka nastavila se ovih dana. Naime, Chomsky je pokrenuo debatu opaskom kako Žižeka smatra “najekstremnijim primjerom” praznog intelektualnog “poziranja” europskih salonskih filozofa, na što mu je Žižek prošlog tjedna odgovorio da ne poznaje nikog “tko je empirijski bio više u krivu” od Chomskog.

Rukavica je bačena, i Chomsky u obliku otvorenog pisma odgovara da Žižek u njegovom radu nije pronašao “doslovno ništa” što bi bilo emirijski krivo. “To nije nikakvo iznenađenje. Tko god tvrdi da je pronašao emirijske greške, i da je minimalno ozbiljan, u najmanju će ruku pružiti nekoliko čestica dokaza – neke citate, reference, barem nešto. No, ovdje nema ništa – što me, nažalost, također uopće ne iznenađuje jer sam se već susretao s Žižekovim konceptom empirijske činjenice i racionalnog argumenta”, ironično ističe Chomsky.

U nastavku Chomsky navodi slučaj kada mu je Žižek pripisivao rasistički komentar na račun Obame, te kako je Žižek, nakon što se jedan američki novinar zainteresirao za tu temu, rekao da je to pročitao u slovenskom magazinu. “Sjajan izvor, ukoliko uopće postoji”, komentira jetko Chomsky i nastavlja da je Žižek čak na tu temu rekao slovenskom novinaru Igoru Vidmaru kako je o tome telefonski razgovarao sa Chomsky, te kako su se složili. “Naravno, čista fantazija”, ošto je to prokomentirao u svom otvorenom pismu Chomsky koji optužuje Žižeka da svoje komentare bazira na osnovi nečega što je “čuo od nekog tko je razgovarao sa mnom”.

Ponajveći dio svog otvorenog pisma Chomsky je posvetio odgovoru na Žižekovu strelicu da je Chomsky svojevremeno branio Crvene Kmere. Činjenice su Žižeku dosadne, piše Chomsky i pojašnjava da se radilo o znanstvenim radovima u kojima je proučavao pojmove dostojnih i nedostojnih žrtava, te je smatrao da su žrtve Crvenih Kmera u Kambodži bile dostojne žrtve jer su za njihovu sudbinu bili odgovorni neprijatelji, dok su žrtve u Istočnom Timoru bile “nedostojne žrtve”, jer su za njihovu sudbinu bile odgovorne američke vlasti koje su podržale indonezijsku invaziju. Chomsky naglašava da je svoje zaključke u tom radu donosio na temelju podataka iz najrelevantnijih izvora, te da su njegov rad prije objavljivanja pregledali vodeći kambodžanski znanstvenici.

“Kao što čitatelj lako može utvrditi, Žižek ne pruža ni najmanji dokaz za potporu svojim optužbama, već jednostavno ponavlja ono što je najvjerojatnije čuo – ili možda pročitao u slovenskim novinama. Ne manje zanimljiv je Žižekov šok da smo koristili podatke koji su bili dostupni. On ‘potpuno odbacuje’ takav postupak. Nema potrebe komentirati takvu opasku koja iracionalnom daje loš glas”, oštar je Chomsky koji svoj odgovor na Žižekove komentare zaključuje pitanjem zašto se takvi istupi shvaćaju ozbiljno.

jutarnji

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Papa Franjo je kanonizirao 35 rimokatoličkih svetaca, uključujući i troje djece koja su ubijena u 16. stoljeću u Meksiku, a smatraju se prvim mučenicima koji su ubijeni zbog svoje vjere u Novom svijetu, javlja Reuters.

Papa Franjo je sazvao i sinod, sastanak biskupa iz šire amazonske regije, a kako bi razgovarali o stanju crkve i široj regiji koja uključuje Brazil, Venecuelu, Ekvador, Kolumbiju, Boliviju, Peru i Surinam.

Također, kanonizirao je još 30 mučenika koji su u 17. stoljeću ubijeni u Brazilu, uljučujući i dvojicu portugalskih misionara koje su ubili Holanđani u vrijeme progona Katolika.

facebook komentari

Nastavi čitati