Pratite nas

Događaji

Nastavlja se suđenje Perkoviću i Mustaču

Objavljeno

na

Suđenje nekadašnjim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića nastavlja se u ponedjeljak u Muenchenu pred Višim zemaljskim sudom čitanjem dokumenata obrane.

Bivši direktor u naftnoj kompaniji Ina i prebjeg iz socijalističke Jugoslavije Đureković smaknut je hicima iz pištolja te udarcima sjekirom 1983. u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Muenchena. Ubijen je u improviziranoj tiskari smještenoj u garaži drugog hrvatskog emigranta, Krunoslava Pratesa, koji je istovremeno uređivao iseljenički tisak i informirao Udbu. Četvrt stoljeća nakon atentata Prates je osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu, a tijekom suđenja su isplivala i imena ‘jugo špijuna’ Perkovića i njegova šefa Mustača, koji su zajedno u petak sjeli na optuženičku klupu.

Prvi dan suđenja protekao je u čitanju optužnica i čitanju dokumenata koje je obrana Josipa Perkovića (69) dostavila sudu kao materijal koji bi mogao koristiti u daljnjoj obrani. Predstavnici Glavnog državnog odvjetništva Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss pročitali su optužnicu u kojoj se optuženima predbacuje davanje naloga i organizacija Đurekovićeva ubojstva.

Zravku Mustaču (72) se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću “u Zagrebu ili negdje drugdje” i to prije 28. srpnja 1983., dakle prije ubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstva hrvatskog emigranta, a nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo je zaključilo kako je nalog za ubojstvo stigao od “zasad neidentificiranih osoba u komunističkom vrhu”.

Državno odvjetništvo polazi od toga da je Đurekovićevo ubojstvo inicirao jugoslavenski komunistički čelnik Mika Špiljak koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova svog sina Vanje, koji je također kao i Đureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvu iz “kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda”. Optuženi su se tijekom prvog dana suđenja preko svojih odvjetnika izjasnili kako se zasad neće očitovati o događajima ili osobama tijekom suđenja.

Nakon toga su suci krenuli s čitanjem dokumenata koje je obrana dostavila sudu pri čemu se radi o pismima koje je Perković posljednjih godina slao sudskom vijeću koje je sudilo Krunoslavu Pratesu kao i Bundestagu i ministru unutarnjih poslova te tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Sadržaj pisama se svodi na pokušaj diskreditacije glavnog svjedoka optužbe u slučaju protiv Pratesa te mogućeg svjedoka i u ovom procesu Vinka Sindičića.

Državni odvjetnici Dietrich i Weiss na konferenciji za novinare nakon ročišta nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na osnovu dokaza tijekom suđenja na kraju optužene osudi zbog samog ubojstva, umjesto suučesništva. Ustvrdili su i kako je Viši zemaljski sud u Muenchenu već jednom, u suđenju Pratesu, vjerovao svjedoku Vinku Sindičiću te da je presudu Pratesu potvrdio i Visoki savezni sud.

Suđenje je prvog dana obilježio i kratki incident kada je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji. Nobilo je pokušao pročitati izjavu u kojoj se od državnih odvjetnika traži da se očituju u vezi sa spoznajama koje posjeduje obrana po kojima je “najmanje jedan svjedok” pod utjecajem Njemačke obavještajne službe (BND) od koje prima “novčane nagrade” i upute kako svjedočiti, no predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je Nobila upozorio da proceduralno postavljanje ovakvih zahtjeva u ovoj fazi procesa nije moguće, nakon čega je dogovoreno da Nobilo izjavu sudu dostavu u pismenom obliku u ponedjeljak.

Kao sutužiteljica u procesu pojavljuje se i udovica Stjepana Đurekovića Gizela koja ne nazoči procesu nego je zastupa odvjetnik. Njemački mediji popratili su početak suđenja Mustaču i Perkoviću izvješćima koja upućuju da bi proces mogao biti “mukotrpan i dugačak”.

Muenchenski nadregionalni dnevnik Suddeutsche Zeitung smatra kako obrana od samog početka suđenja slijedi strategiju diskreditiranja najvažnijeg svjedoka obrane koji je “smutljivac, mutan tip, kriminalac povezan s više ubojstava”.

“Čovjeku ne treba vidovnjačka sposobnost kako bi naslutio u kom smjeru ide obrana okupljena oko odvjetnika Richarda Beyera: u potpunosti demontirati glavnog svjedoka optužbe”, piše muenchenski dnevnik. No dnevnik upućuje i na to da istražitelji svjedočenja ovog svjedoka drže vjerodostojnima i to u toj mjeri da su na temelju njih podigli optužnicu protiv bivših hrvatskih agenata.

Suddeutsche Zeitung izražava nadu da bi ovaj proces mogao baciti svjetlo ne samo na ubojstvo Đurekovića nego i na seriju drugih nerazjašnjenih ubojstava iza koji bi mogla stajati bivša jugoslavenska tajna služba.

“Ovdje se ne radi samo o nasilnoj smrti Đurekovića nego o mnogo više: najdulja dosad nerazjašnjena serija ubojstava na njemačkom tlu, u kojoj je od šezdesetih do osamdesetih godina ubijeno oko 30 hrvatskih emigranata. Najvjerojatnije uz znanje i pomoć tadašnjih državnika i tajnih službi”, zaključuje list.

Muenchenski lokalni dnevnik Abendzeitung smatra kako će najava optuženih da će se braniti šutnjom otegnuti čitav proces. “Već je sada jasno da će put ka istini biti trnovit”, piše list. Dodaje kako je barem suradnja s aktualnim hrvatskim vlastima u međuvremenu poboljšana, za razliku od razdoblja kada se sudilo Krunoslavu Pratesu krajem prošlog desetljeća kada u istom slučaju, na suđenju zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, hrvatska strana nije surađivala.

“Njemački istražitelji tada nisu dobili nikakvu podršku hrvatskih institucija. To se promijenilo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a to dokazuje i činjenica da su obojica osumnjičenih isporučeni Njemačkoj“, piše Abendzeitung.

Tabloid Bild je u svom tekstu bivše Udbine čelnike prozvao “agentima smrti”, opisujući ih kao “dva starija čovjeka pristojno odjevena koji stoje u sudskom hodniku i smiju se, smijulje se”.

Prvi dan suđenja izazvao je veliko zanimanje javnosti, a dio sudnice za posjetitelje je uglavnom bio ispunjen pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj. Uoči početka suđenja pred zgradom Višeg zemaljskog suda su održani i prosvjedi u kojima se traži razjašnjavanje ubojstava koje su počinile jugoslavenske tajne službe.

Ispitivanje svjedoka, kako je priopćio Viši zemaljski sud, počet će 4. studenoga. Zasad su predviđena 50 ročišta a suđenje bi trebalo trajati do kraja travnja sljedeće godine. (Hina)


Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je uoči ročišta kako će pokušati diskreditirati vjerodostojnost pojedinih svjedoka.

-Riječ je o svjedoku Vinku Sindičiću kojeg plaća Njemačka služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV) – kazao je Nobilo, koji tvrdi da ga je njemačka služba instruirala o načinu svjedočenja u jednom drugom slučaju koji se provodi u Njemačkoj.

Perkovićev odvjetnik tvrdi kako je Sindičić dvostruki agent još od 1970. godine kad je potpisao suradnju sa službom.

-U to doba vrh njemačke i jugoslavenske politike dobro je surađivao, ali je ispod toga bilo raznih akcija njemačke tajne službe protiv Jugoslavije. Od 1945 do 1982. bilo je 1000 napada na tlu Jugoslavije, kojih je 75 posto organizirala hrvatska emigracija – kazao je Nobilo i dodao kako postoje dokumenti doušnika UDBA-e koji je bio na sastanku hrvatskih emigranata s predstavnicima njemačke tajne službe gdje Nijemci govore kako neće poduzimati terorističke akcije, ali bi mogli poduzeti ‘industrijske’, javlja vecernji.hr.

Sudac u petak prekinuo Nobila

Podsjetimo, suđenje je u petak rano poslijepodne prekinuto, ali i odmah nastavljeno nakon što je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji.

“Prekidam vaše izlaganje jer se u njemačkom pravosuđu ne prakticira da obrana od državnog odvjetništva traži da se očituje”, reagirao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dautser na izlaganje Ante Nobila.

“To tako ne ide. Ovo je njemački proces i nije dopušteno ulaziti u interakciju s državnim odvjetništvom. Ovo što ste sada iznijeli ima s našim spisima veze kao s crnim ispod mojih noktiju. Ako želite davati izjave, za to ćete imati priliku, ali to tako ne ide”, rekao je sudac i istodobno zaprijetio publici da će, ukoliko se još jednom ponovi pljesak koji se čuo nakon što je sudac Nobilu rekao da kao hrvatski odvjetnik ne može biti upućen u neke specifičnosti njemačkog pravosudnog postupka, isprazniti sudnicu.

Nakon toga je sudsko vijeće napustilo sudnicu i nakon kratkog vijećanja potvrdilo odluku o oduzimanju riječi Anti Nobilu.

Süddeutsche Zeitung: Ovdje se ne radi samo o nasilnoj smrti Đurekovića

„Süddeutsche Zeitung“ ocjenjujući suđenje, izražava nadu da bi ovaj proces mogao baciti svjetlo ne samo na ubojstvo Đurekovića nego i na seriju drugih nerazjašnjenih ubojstava iza koji bi mogla stajati bivša jugoslavenska tajna služba.

„Ovdje se ne radi samo o nasilnoj smrti Đurekovića nego o mnogo toga više: najdulja dosad nerazjašnjena serija ubojstava na njemačkom tlu, u kojoj je od šezdesetih do osamdesetih godina ubijeno oko 30 hrvatskih emigranata. Najvjerojatnije uz znanje i pomoć tadašnjih državnika i tajnih službi“, zaključuje „Süddeutsche Zeitung“.

M.M.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati