Pratite nas

Natalija Martinčević: HNS više nije stranka u koju sam se učlanila!

Objavljeno

na

Saborska zastupnica i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević danas je odlukom Suda časti županijske organzacije HNS-a Varaždinske županije izbačena iz stranke.

[dropcap]U[/dropcap] stranci su naveli da do pravomoćnosti odluke ne žele ništa komentirati, a Martinčević je nakon sjednice Suda časti rekla da je sama prijava bila potpuno nesuvisla i bez ijednog argumenta.

“Ovo je apsolutno ljudski neprihvatljivo i potpuno pravno neutemeljno i vodi daljnjoj destrukciji stranke. Stranka koja se dvadeset godina zalagala za demokraciju sada izbacuje svog osnivača (Radimira Čačića) bez mogućnosti obrane i žalbe, a nas, koji smo samo iznijeli svoje mišljenje, proganja na ovakav način”, istaknula je Martinčević.

Na novinarsko pitanje koje su argumente koristili u prijavi protiv nje, Martinčević kaže da je to bila njezina podrška Čačiću, odnosno njezine izjave da procedura prilikom izbacivanja Čačića nije bila demokratska.

Martinčević je rekla da je to bila baza cijelog postupka protiv nje. Dodaje da, po njenom mišljenju, u cijelom postupku nije bilo suvislog argumenta. Pred Sudom časti je ponovila svoje stavove ali, kako je rekla, to u stranci izgleda više nije dozvoljeno.

Na pitanje hoće li se žaliti na odluku, Martinčević je odgovorila da to više nije stranka u koju se prije 13 godina učlanila i da više nema vrijednosti za koje se ona svih ovih godina borila. S druge strane, ocijenila je, današnja odluka Suda časti sigurno nije stav članova i birača HNS-a. Dodala je da će još razmisliti hoće li se žaliti.

Prema pojašnjenju iz stranke, nakon primitka odluke, žalba je moguća u roku od osam dana a o eventualnoj žalbi odlučuje Sud časti na vrhu stranke. Njegova je odluka konačna.

Na pitanje koja je njezina daljnja budućnost na dužnosti zamjenice gradonačelnika i saborske zastupnice, Martinčević odgovara da je izabrana na neposrednim izborima voljom birača te da smatra da je do sada svoj posao radila odgovorno. Zbog te odgovornosti prema biračima moram nastaviti taj posao obavljati i dalje i iskreno se nadam da me u tome ni pojedinci niti stranka neće sprječavati, zaključila je Martinčević.

Nakon Martinčević pred Sud často u 11 sati stigao je i bivši saborski zastupnik i bivši prvi čovjek HEP-a Zlatko Koračević.

Prijavu u oba slučaja, i protiv Martinčević i Koračevića, podnio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić koji je također na sjednici Suda časti.

Vesna Pusić: Izbacivanje Martinčević i Koračevića stvar je županijskog HNS-a

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas kako je odluka o izbacivanju iz stranke saborske zastupnice Natalije Martinčević te bivšeg saborskog zastupnika Zlatka Koračevića stvar lokalne, varaždinske organizacije stranke, a ne čelništva HNS-a.

Martinčević i Koračević su rekli da su argumenti za njihovo izbacivanje bili stavovi i izjave u kojima se nisu slagali s izbacivanjem bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića te upozoravanje da procedura nije bila demokratska.

“To je stvar lokalne organizacije… to rješava lokalna organizacija i nije na vodstvu da ono to rješava”, rekla je Pusić nakon sjednice Vlade odgovarajući na pitanje jesu li grijesi Martinčević i Koračevića stvarno toliko veliki da ih se trebalo izbaciti iz stranke.

Članica Predsjedništva HNS-a Andrea Zlatar Violić rekla je da ne smatra da se radi o grijesima “nego o poštivanju onoga što je kodeks stranačkog ponašanja”.

“Riječ je slučajevima koji se vode na razini varaždinske županije na Sudu časti i mislim da svaki slučaj treba promatrati zasebno i da se ne radi ni o kakvim znakovima – svaki pojedinac i član stranke je zasebna osoba”, rekla je Zlatar Violić na pitanje je li izbacivanje Martinčević i Koračevića poruka Čačićevim kadrovima u HNS-u “da im je odzvonilo”.

Nakon Natalije Martinčević, Sud časti županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije iz stranke je izbacio i Zlatka Koračevića, bivšeg čelnog čovjeka HEP-a i bivšeg saborskog zastupnika.

Koračević je nakon donesene odluke rekao da je sankcioniran zbog iznošenja osobnih stavova u javnosti vezano uz isključenje Radimira Čačića iz HNS-a.

“Takav način, takvi argumenti politički su štetni za stranku, pravno neutemeljni i ljudski neprihvatljivi”, rekao je.

Dodao je da mu se na teret stavlja i kršenje zabrane komuniciranja s Radimirom Čačićem što je ocijenio zadiranjem u njegova osobna prava.

Koračević kaže da bez obzira na sve događaje nije spreman odreći se prijateljstva s Čačićem i podrediti se nečijim osobnim stavovima te zaboraviti na osnovne postulate stranke koje je postavila Savka Dabčević Kučar, a to su demokratičnost, pravednost i uvažavanje drugačijeg mišljenja i stava.

Kaže da će iskoristiti svoje pravo na žalbu središnjici.

Na novinarski upit hoće li se učlaniti u drugu stranku Koračević je rekao da će, bez obzira na konačnu odluku, on svoj politički kapital dati na provjeru biračima, prije svega u njegovoj matičnoj općini Bednja, ali i šire od toga na nekim od budućih izbora.

Dodao je da se o isključenju Radimira Čačića počelo razmišljati već nakon prometne nesreće u Mađarskoj kada je Čačić skrivio smrt dvoje ljudi.

politika+

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Karl Erjavec očekuje pritisak EU-a zbog Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

“Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potptredsjednik EK-a Frans Timmermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš slijedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo”, kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

“Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb”, kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda provela potrebna je suradnja Hrvatske, ali Slovenija “neke stvari može implementirati sama” prihvaćanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Zbog Plenkovićeva govora Cerar je u četvrtak navečer otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. rujna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rješenje koje treba primijeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rješenje spora koji dvije države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Miro Kovač: Hrvatska nije bila počinitelj, nego žrtva pokušaja prijevare

Objavljeno

na

Objavio

Miro Kovač (HDZ) bivši je ministar vanjskih poslova, sada saborski zastupnik i međunarodni tajnik HDZ-a.

Za Večernji list prokomentirao je o odnosima sa Slovenijom, mogućnostima rješavanja spora

Nakon govora premijera Plenkovića u UN-u slovenski premijer Cerar otkazao je dogovoreni posjet Hrvatskoj. Tvrdi da je izigran. Je li premijer Plenković u čemu pogriješio ili pretjerao u tom govoru?

Iz razgovora koje sam u zadnjih nekoliko mjeseci vodio s kolegama iz Europe i svijeta shvatio sam da neki od njih imaju krivi dojam da se u slučaju propale arbitraže Hrvatska ne pridržava međunarodnog prava.

A upravo je obrnuto: Hrvatska nije bila počinitelj, nego žrtva pokušaja prijevare, znači kršenja hrvatsko-slovenskog sporazuma, i stoga se morala, da bi se održala vjerodostojnost međunarodnog prava, povući iz arbitraže. To naši partneri u Europi i svijetu moraju znati, pa i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Koliko ova situacija dodatno komplicira odnose Hrvatske i Slovenije?

Naši su odnosi ukupno gledano vrlo pozitivni. A što se tiče razgraničenja na moru, komplicirani su već više od dva desetljeća. Dakle, nakon što je arbitraža propala, nažalost krivnjom Slovenije, ne preostaje nam ništa drugo nego utvrditi granicu dvostranim pregovorima. Bilo bi idealno da u tome uspijemo vrlo skoro.

Ali ako nam to ne pođe za rukom – a ne bismo bili ni prvi ni zadnji koji to nisu postigli u kratkom roku – onda smatram realnim da se dogovorimo o upravljanju zaljevom. I to na korist ljudi koji tamo žive, na korist ribara i poslovnih subjekata uopće. Ima u svijetu primjera kako to urediti.

Jedan od primjera je zaljev Dollart u Sjevernom moru. Nakon višedesetljetnog sporenja su Njemačka i Nizozemska prije tri godine dvostranim ugovorom potvrdile zajedničko upravljanje zaljevom, s tim da svaka zemlja i dalje ima svoju verziju crte razgraničenja. No dogovorile su “liniju nadležnosti”. To funkcionira i granični spor nije tema u njihovim nacionalnim javnostima.

Hrvatska nije imala podršku EU nakon što je postupak arbitraže kontaminiran, štoviše iz Europe su inzistirali da se odluke Arbitražnog suda trebaju poštovati.

EU nije ugovorna strana, sporazum o arbitraži 2009. sklopile su dvije zemlje, Hrvatska i Slovenija, Hrvatska doduše pod svojevrsnom prisilom, bili smo izloženi masivnoj slovenskoj blokadi naših pregovora o članstvu u EU. Međutim, točno je da je EK imao ulogu posrednika, to se u preambuli sporazuma spominje.

Stoga nije čudno da je kod nekih u EU postojalo očekivanje da se presuda implementira. To je prirodno, želi se ići linijom manjega otpora. Ali te zemlje jako dobro znaju da je arbitražni postupak bitno povrijeđen i da se Hrvatska temeljem međunarodnog prava iz njega povukla.

Apsolutno su aktualne vanjskopolitičke teme, Hrvatska je “opet u zavadi” s većinom susjeda: od Mađarske, BiH, Slovenije, Srbije… dvoje iskusnih diplomata vodi državu – Plenković i K. Grabar-Kitarović?

U 2015. godini odnosi sa susjedima iskorišteni su u Milanovićevoj kampanji za parlamentarne izbore. Tada su zaoštreni odnosi i sa Srbijom i sa Slovenijom i s Mađarskom. Kada je HDZ pobijedio na tim izborima, krenuli smo u saniranje odnosa sa susjedima. Smirili smo tenzije s Mađarskom, sa Slovenijom, pa i sa Srbijom.

Na tomu je Vlada koje sam bio član predano radila. Ovo što sada imamo uglavnom je posljedica odluke Arbitražnog suda koju ne priznajemo, a na čijoj primjeni slovenska vlada ustraje pa zaoštrava odnose. Stranke koje čine slovensku vladu ne žele ispasti gubitnice u svojoj javnosti, a pitom trpe i kritike oporbenih političara koji smatraju da su vladajući u Sloveniji odgovorni za kompromitaciju arbitražnog postupka.

To je začaran krug. A onda su i neki drugi u našem susjedstvu, narodski rečeno, “nanjušili krv” i formulirali svoje “apetite”. To ne treba čuditi, valja biti smiren i razgovarati s kolegama u tim zemljama, a prijatelje i partnere u svijetu uvjeravati da smo konstruktivni, da mi nismo izvor problema.

Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

facebook komentari

Nastavi čitati