Natalija Martinčević: HNS više nije stranka u koju sam se učlanila!

  0

  Saborska zastupnica i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević danas je odlukom Suda časti županijske organzacije HNS-a Varaždinske županije izbačena iz stranke.

  [dropcap]U[/dropcap] stranci su naveli da do pravomoćnosti odluke ne žele ništa komentirati, a Martinčević je nakon sjednice Suda časti rekla da je sama prijava bila potpuno nesuvisla i bez ijednog argumenta.

  “Ovo je apsolutno ljudski neprihvatljivo i potpuno pravno neutemeljno i vodi daljnjoj destrukciji stranke. Stranka koja se dvadeset godina zalagala za demokraciju sada izbacuje svog osnivača (Radimira Čačića) bez mogućnosti obrane i žalbe, a nas, koji smo samo iznijeli svoje mišljenje, proganja na ovakav način”, istaknula je Martinčević.

  Na novinarsko pitanje koje su argumente koristili u prijavi protiv nje, Martinčević kaže da je to bila njezina podrška Čačiću, odnosno njezine izjave da procedura prilikom izbacivanja Čačića nije bila demokratska.

  Martinčević je rekla da je to bila baza cijelog postupka protiv nje. Dodaje da, po njenom mišljenju, u cijelom postupku nije bilo suvislog argumenta. Pred Sudom časti je ponovila svoje stavove ali, kako je rekla, to u stranci izgleda više nije dozvoljeno.

  Na pitanje hoće li se žaliti na odluku, Martinčević je odgovorila da to više nije stranka u koju se prije 13 godina učlanila i da više nema vrijednosti za koje se ona svih ovih godina borila. S druge strane, ocijenila je, današnja odluka Suda časti sigurno nije stav članova i birača HNS-a. Dodala je da će još razmisliti hoće li se žaliti.

  Prema pojašnjenju iz stranke, nakon primitka odluke, žalba je moguća u roku od osam dana a o eventualnoj žalbi odlučuje Sud časti na vrhu stranke. Njegova je odluka konačna.

  Na pitanje koja je njezina daljnja budućnost na dužnosti zamjenice gradonačelnika i saborske zastupnice, Martinčević odgovara da je izabrana na neposrednim izborima voljom birača te da smatra da je do sada svoj posao radila odgovorno. Zbog te odgovornosti prema biračima moram nastaviti taj posao obavljati i dalje i iskreno se nadam da me u tome ni pojedinci niti stranka neće sprječavati, zaključila je Martinčević.

  Nakon Martinčević pred Sud často u 11 sati stigao je i bivši saborski zastupnik i bivši prvi čovjek HEP-a Zlatko Koračević.

  Prijavu u oba slučaja, i protiv Martinčević i Koračevića, podnio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić koji je također na sjednici Suda časti.

  Vesna Pusić: Izbacivanje Martinčević i Koračevića stvar je županijskog HNS-a

  Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas kako je odluka o izbacivanju iz stranke saborske zastupnice Natalije Martinčević te bivšeg saborskog zastupnika Zlatka Koračevića stvar lokalne, varaždinske organizacije stranke, a ne čelništva HNS-a.

  Martinčević i Koračević su rekli da su argumenti za njihovo izbacivanje bili stavovi i izjave u kojima se nisu slagali s izbacivanjem bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića te upozoravanje da procedura nije bila demokratska.

  “To je stvar lokalne organizacije… to rješava lokalna organizacija i nije na vodstvu da ono to rješava”, rekla je Pusić nakon sjednice Vlade odgovarajući na pitanje jesu li grijesi Martinčević i Koračevića stvarno toliko veliki da ih se trebalo izbaciti iz stranke.

  Članica Predsjedništva HNS-a Andrea Zlatar Violić rekla je da ne smatra da se radi o grijesima “nego o poštivanju onoga što je kodeks stranačkog ponašanja”.

  “Riječ je slučajevima koji se vode na razini varaždinske županije na Sudu časti i mislim da svaki slučaj treba promatrati zasebno i da se ne radi ni o kakvim znakovima – svaki pojedinac i član stranke je zasebna osoba”, rekla je Zlatar Violić na pitanje je li izbacivanje Martinčević i Koračevića poruka Čačićevim kadrovima u HNS-u “da im je odzvonilo”.

  Nakon Natalije Martinčević, Sud časti županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije iz stranke je izbacio i Zlatka Koračevića, bivšeg čelnog čovjeka HEP-a i bivšeg saborskog zastupnika.

  Koračević je nakon donesene odluke rekao da je sankcioniran zbog iznošenja osobnih stavova u javnosti vezano uz isključenje Radimira Čačića iz HNS-a.

  “Takav način, takvi argumenti politički su štetni za stranku, pravno neutemeljni i ljudski neprihvatljivi”, rekao je.

  Dodao je da mu se na teret stavlja i kršenje zabrane komuniciranja s Radimirom Čačićem što je ocijenio zadiranjem u njegova osobna prava.

  Koračević kaže da bez obzira na sve događaje nije spreman odreći se prijateljstva s Čačićem i podrediti se nečijim osobnim stavovima te zaboraviti na osnovne postulate stranke koje je postavila Savka Dabčević Kučar, a to su demokratičnost, pravednost i uvažavanje drugačijeg mišljenja i stava.

  Kaže da će iskoristiti svoje pravo na žalbu središnjici.

  Na novinarski upit hoće li se učlaniti u drugu stranku Koračević je rekao da će, bez obzira na konačnu odluku, on svoj politički kapital dati na provjeru biračima, prije svega u njegovoj matičnoj općini Bednja, ali i šire od toga na nekim od budućih izbora.

  Dodao je da se o isključenju Radimira Čačića počelo razmišljati već nakon prometne nesreće u Mađarskoj kada je Čačić skrivio smrt dvoje ljudi.

  politika+

  facebook komentari