Pratite nas

Događaji

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017“

Objavljeno

na

Ministar Krstičević u posjetu pripadnicima OS RH u Kninu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević posjetio je danas, u srijedu, 17.  svibnja 2017. pripadnike Oružanih snaga RH koji sudjeluju u organizaciji i natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku 2017.”.

U prigodnom obraćanju Ministar Krstičević je podsjetio da za desetak dana obilježavamo Dan Oružanih snaga RH i Dan hrvatske kopnene vojske. Istaknuo je da svi možemo biti ponosni na Hrvatsku vojsku, a posebno oni koji baštine povijest  pobjedničke vojske. „Danas smo fokusirani na vrhunsko i profesionalno izvršavanje novih zadaća“, rekao je ministar obrane te naglasio vrijednost ovog natjecanja kojim se potvrđuje važnost vrhunske osposobljenosti pripadnika Oružanih snaga.

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo što se natjecanje ove godine, na svoju dvadesetu obljetnicu ponovo održava u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu i mjestu gdje je održano prvo natjecanje pod geslom „Prvi do Knina – prvi do slobode“. Naglasio je da su od tada naše Oružane snage prevalile velik i težak put da bi danas postale pouzdani saveznici i partneri koji svoju sposobnost pokazuju kroz sudjelovanje u brojnim operacijama i misijama. U jačanju sposobnosti Oružanih snaga RH važnu ulogu ima upravo ovo natjecanje koje snaži sportski duh, potiče zajedništvo te podiže razinu tjelesne spremnosti.

“Samo najspremniji vojnici mogu izvršiti najsloženije zadaće. Upravo zato odlučili smo ovu godinu posvetiti vojniku, dočasniku i časniku. Odlučili smo sustavno raditi na podizanju uvjeta i kvalitete života i rada onih koji služe drugima. Onih koji su dugo i marljivo radili, davali sve od sebe, a često bili zaboravljeni.”, zaključio je ministar Krstičević.

U sklopu ovogodišnjeg natjecanja za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga „Prvi za Hrvatsku 2107“ pripadnici Oružanih snaga RH do početka natjecanja angažirani su na uređenju dječjih igrališta u sklopu kninskih gradska vrtića, koje je danas također posjetio i ministar Krstičević.

Tom prilikom, ministar je izrazio zadovoljstvo jer se i osobno uvjerio kako će kninski mališani uživati i biti sigurni na obnovljenim igralištima. “Ovo je primjer neraskidive veze i suradnje lokalne zajednice i Oružanih snaga koji me iznimno veseli. Oružane snage spremne su pomoći uvijek kada je to potrebno, a koristeći svoje resurse za civilne namjene i pružajući pomoć lokalnoj zajednici doprinose izgradnji kvalitetnijeg života svih nas”, istaknuo je ministar Krstičević.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid rekao je kako su pripadnici Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade dali  potporu i pomogli u uređenju vrtića u Kninu te je pohvalio suradnju lokalne zajednice i pripadnika Oružanih snaga smještenih u Kninu.

Ravnateljica dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Knina Anita Ercegovac tom je prigodom rekla kako su djeca bila oduševljena promatrajući pripadnike Oružanih snaga kako rade na uređenju okoliša vrtića te da je riječ o ekipi koja je odgovorna, vrijedna i pažljiva. Također, dodala je i kako su roditelji djece koja borave u ovom vrtiću zahvalni na ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017“ održava na vojnom vježbalištu „Crvena Zemlja“ i u gradu Kninu 18. i 19. svibnja. Organizirano je u suradnji s gradom Kninom koji je bio domaćin i prije dvadeset godina u prvom ovakvom natjecanju pod nazivom „Prvi do Knina – prvi do slobode“. U ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 150 pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i pripadnika oružanih snaga prijateljskih i partnerskih zemalja.

U suradnji s Gradom Kninom do početka natjecanja pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića i uređenju vanjskih prostora oko vrtića. Između ostalog, uredit će ograde vrtića, travnate površine, obojiti betonski zidići, urediti prostor uz vanjski dio ograde i drrugo, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 10.000 kuna.
Uz navedene radove, sve vanjske površine igrališta opremit će se novom opremom i sredstvima koja su prikupljena humanitarnom akcijom u organizaciji Grada Knina.

U sklopu natjecanja bit će održano i mini natjecanja za najmlađe stanovnike Knina – djecu vrtićke dobi koje će se u četvrtak, 18. svibnja 2017. održati na prostorima sportskog kompleksa NK „Dinara“, a na kojem će uz suradnju i pomoć pripadnika Oružanih snaga RH djeca prolaziti mini stazu sa zaprekama. Po završetku mini natjecanja prikupljena sredstava i oprema bit će uručena vrtićima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati