Pratite nas

Hrvatska

‘Ne bih htio ništa tvrditi, ali Karakterističan je dan kad se Bandića diže i vraća u Remetinec’

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u Đurđevcu u vezi s medijskim napisima da HSS kao koalicijski partner uoči parlamentarnih izbora traži 15-postotni udio u novoj vladi kako su se dogovorili da “neće biti nikakve podjele ratnog plijena, kao što je to učinila aktualna vlast.”

karamarko_754751S1Uoči večerašnje proslave 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Domu kulture u Đurđevcu Karamarko je u vezi s napisima o HSS-ovim uvjetima rekao da nisu na taj način razgovarali.

“No, legitimno je od koalicijskog partnera da ima svoja očekivanja. Ono što smo se u startu dogovorili je to da neće biti nikakve podjele ratnog plijena kao što je to učinila aktualna vlast”, rekao je Karamarko novinarima. Istaknuo je da će njegova vlada “biti ekspertna, a javna poduzeća moraju preuzeti kvalitetni menadžeri, a ne politički i stranački podobnici”.

Novinari su ga pitali i što očekuje od sutrašnjeg sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojem će biti premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Ništa ne očekujem. Vrijeme je da se napokon sastanu i razgovaraju o pravim temama, a ima ih previše. Očekujem ipak da će se dogovoriti oko nadzora nad pojedinim strukturama u zemlji za koje postoji indikacija da ne rade onako kako treba”, istaknuo je Karamarko.

Na pitanje hoće li HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu biti zamjenica Milana Bandića Sandra Švaljek, odgovorio je da je HDZ najjača hrvatska stranka te da će imati svojeg kandidata.

U vezi s novim pritvaranjem Milana Bandića, Karamarko je rekao da je “karakterističan dan kad ga se diže i vraća u Remetinec”.

“Isti dan mu je rečeno da može biti gradonačelnik i vraća ga se natrag u pritvor. Ne bih htio ništa tvrditi, ali opet se ponavlja ona slučajnost prvog uhićenja”, ocijenio je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje o regionalizaciji, rekao je da bi zadržao broj županija, ali bi ih racionalizirao, smanjio broj zaposlenih i digitalizirao njihov rad, a o broju općina razmišlja.

O 25. obljetnici HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednik te stranke je istaknuo da su ljudi koji su prije 25 godina “krenuli na neizvjestan put bili hrabri jer se nije znalo što će biti s Hrvatskom”. “To je značajna godišnjica i na tome im čestitam”, poručio je Karamarko.

Prije svečane sjednice u Đurđevcu, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač i osnivač HDZ-a u Koprivnici Marko Mioč u Koprivnici su na pročelju zgrade “Domoljub” otkrili spomen-ploču u povodu proslave 25. obljetnice HDZ-a.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati