Pratite nas

Reagiranja

Ne sjećaj se mrtvih nego promijeni život i pokaži da si nešto naučio iz Vukovara i Škabrnje!

Objavljeno

na

Danas pišem pismo svom prijatelju u koloni, prijatelju koji je protiv braniteljskog prosvjeda:

[ad id=”93788″]

Okićen si barjakom crven bijeli plavi i šetaš ponosno u koloni svojih suboraca.
Pored tebe marširaju kolone narodne i kolone političara, ti si jedan među njima, poznaješ ih i pružaš im ruku, oni su ministri ti si njihov birač. Svijeće se pale, izjave se daju. Ti si tu da ispričaš kako si i sam bio dragovoljac, al da ti je dosta podjela.

Svi su tužni i svi se sjećaju na ovaj dan.

No, istovremeno pod šatorom u Savskoj sjede u kolicima više od godinu dana oni koji su sve dali za taj i druge Vukovare. Oni su zaboravljeni jer su živi, a vi se sjećate mrtvih jer je lakše tugovati jednom godišnje nego svaki dan biti ponosan i zahvalan onima koji su svoju krv i tijelo dali za slobodu.

Zar nedavo nije polovica hrvatskog biračkog tijela dala svoj glas onima koji se pozivaju na svijetle tradicije razarača Vukovara?

Biramo one koji kažu da je ovo slučajna država.

Da slučajno se dogodio Vukovar i Škabrnja.

E moj prijatelju, uzalud i pet stotina Vukovara, ako konačno ne shvatiš da su Vukovar uništili upravo oni i onakvi kakve ti danas biraš.

Tebi je postalo nebitno tko je tko i tko je koga odgajao. Nebitno ti je je li ministrica bila tajnica četničkom vojvodi ili je neka druga slučajno uvjerena da su devedesete bie tamne, ne zbog Vukovara nego zbog stvaranja države. Ti nebi prebrajao krvna zrnca, imaš lošu savjest da ih ne naljutiš, njih koji su aplaudirali kad je objavljena prva osuda generala. Tebi je tvoj mir postao važniji od istine onih koji zbog tvojeg mira nikada više ne će čuti cvrkut ptica. Tebi je kruh tvoje djece važniji od krvi onih koji nikada više svoju djecu ne će čuti da plaču ni da se smiju. Primirio si se prijatelju, rekli su ti da si nasamaren i da je žrtva bila najobičnija glupost.

Da, poubijali su tisuće i tisuće tvojih suboraca, a tebi rekli da je sve bio najobičniji trik, magija, dogovor. Ti si pismen i zato čitaš novine i pratiš medije, a oni svi uporno pišu da je sve bila prijevara. Količina njihove mržnej je dovoljna da nahrani još pet generacija onih koji bi opet stvorili sedam Vukovara kad bi im se dala prigoda, a ti, ti bi opet možda išao u rov jer si bio prenaivan da bi naučio iz jednog rova i iz tisuća grobova.

Previše si miran, dragi moj prijatelju. Previše!

Vukovar je razarala i klala zvijezda petokraka u ime Jugoslavije, Tita i velike Srbije.

Tebi je moj prijatelju onaj koji sjedi u kolicima i demnostrira protiv pljuvanja na njegovu žrtvu, parazit, a onaj koji pljuje i svaki dan omalovažava je dobar jer je danas stao u kolonu. Ti tražiš mir, mir grobova, muk nepravde i obmane, lažnu pomirbu i lažno pružanje ruku jer samo laž teži debelim korovom prekriti grobove heroja.
Stalo ti je do tvog mira jer ne želiš slušati, lakše je zaboraviti i postati dio zabroava.

No, zar nismo već jednom bili zaboravili pa se dogodio Vukovar? Zar već jednom nismo oplakivali Bleiburg da bismo još jednom imali Škabrnju i Srebrenicu? Dokle ćemo zaboravljati jer smo lijeni i sebični da konačno počnemo iz Vukovara izvlačiti poučke?

Mrtvi se ne okreću u grobu, oni to srećom ne mogu jer bi se ubijali kad bi vidjeli, a i da se ubijaju ti bi rekao, ko j….e budalu, kao što kažeš na tisuće samoubijenih nakon rata.

Vukovar i Škabrnja su se dogodili jer je mržnja na hrvatsku slobodu i državu bila veća od bilo kojeg drugog osjećaja, a oni koji su tada mrzili mrze i danas, samo što danas ne nose petokraku nego ministarske i činovničke lente.

Mrtvi iz Vukovara i Škabrnje ne mogu ni kriknuti da te probude jer ti ne čuješ ni krike ni prozivke, ti si zaboravio da su oni umrli da bi ti mogao živjeti.

Ne sjećaj se mrtvih nego promijeni život i pokaži da si nešto naučio iz Vukovara i Škabrnje!

Vinko Vukadin

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Dijele lekcije, a kad se upali svjetlo bježe kao miševi!

Objavljeno

na

Ovoga je dosta. U zadnje vrijeme relativno mnogi dijele lekcije hrvatskim braniteljima. Netko kaže da treba konačno  priznati i reći istinu, da nisu svi „branitelji“ bili branitelji! Zatim zamjeraju pojedinim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata da se ponašaju i da svojim zahtjevima podsjećaju na SUBNOR, što izaziva osjećaj nelagode.

Zatim ističu da su pojedinci izmanipulirani, od političara i političkih stranaka, da se odnos društva prema njima značajno promijenio, u smislu da ih se drugačije doživljava i gleda, da su izgubili na dignitetu i zaslugama koje su neupitne. Uz to neki pišu da se mnogi branitelji još i danas srame „akcija“ u Savskoj, odnosno onog šatora i njihovih samozvanih lidera.

Nu, priznaju braniteljima da su oni ispred svih, jer su to zaslužili obranom Domovine narušenim zdravljem i izgubljenim životom.

Dakle, „oni su ispred svih“, ali moraju i trebaju biti poput ovčica. Nisu oni ti koji se trebaju buniti što njihova djeca nisu zaposlena, što dobar dio njih nema nikakvo zaposlenje, što neki već i kopaju po kantama za smeće ili „uživaju“ gledajući tajkune, odnosno njihovu imovinu koju su opljačkali dok su se oni borili. Ako se pobune, onda su „izmanipulirani“, onda je to tek „šačica“ ili mala skupina branitelja, koji predstavljaju sami sebe. Govore i da ima iznimno mnogo braniteljskih udruga, a ne vide da raznih humanitarnih, vinogradarskih, pčelarskih, konjskih, alkoholičarskih i tko zna kakvih sve ne ima daleko, daleko više. One im ne smetaju, jer nisu „izmanipulirane“ i jer među njima nema „lažnih“ članova!

Branitelji nisu mala djeca, pa da se svatko s njima može igrati kao s lutkama na koncu. Osim toga, što znači da nisu svi „branitelji“ branitelji? Branitelji su oni koji su stekli status branitelja. To bi isto tako bilo da netko kaže da su većina rukovoditelja firmi – „kriminalci“, pa da zbog toga „nitko“ ne želi kupovati njihovu robu. Druga je stvar što pretežno oni koji su rat proveli u podrumu „cijene branitelje“, ali ne i one koji su „branitelji“, a nisu branitelji. U tome je „kvaka“. Na taj način se naprosto vade zbog čega ne žele pomagati akcije branitelja, jer oni bi pomagali kad bi svi branitelji bili branitelji, ali kad među njima ima lažnih i sličnih (što oni znaju!), e onda ne bi. To su priče za malu djecu.

Branitelj je branitelj. I točka.

U zadnje vrijeme sve se češće čuje da pojedine braniteljske udruge podsjećaju na SUBNOR. To ih smeta. A ne smeta ih što istinske udruge SUBNOR-a još uvijek postoje, što su sve brojnije, i obilno su financirane državnim novcem, kao recimo četničke Novosti, pupovčev SNV i druge,  s ciljem da ruše sve što hrvatski diše!

Tko se od tih braniteljskih dušobrižnika bunio na srbijanske derneke koje svako malo priređuju razni  pupovci? Da, bune se, ali tako da ih nitko ne čuje.

A kad „zagrmi“ neka braniteljska udruga ili neki branitelj to „ne čuju“ ili se pak svim sredstvima negativno okreću prema tim ljudima i govore i pišu kako su „isti kao partizani“ ili „komunisti“ i tome slično.

Stoga, vi koji ste u vrijeme rata bili u mišjim rupama, koji ste u to vrijeme „studirali“  ili plesali  Žikina kola, koji ste se obogatili na grbači  hrvatskih dragovoljaca i stradalnika odite u tri „pm“ i ne dijelite nam lekcije!

Jaki ste samo kad je ugašeno svjetlo, a kad se upali nema vas nigdje!

Da to ste vi!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Blokirani: Tražimo moratorij dok se ne donese novi Ovršni zakon

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik Udruge Blokiranih, ponukan najnovijom odgodom rada ekspertne skupine za novi Ovršni zakon, traži da se na primjenu postojećeg odmah stavi moratorij.

“Nemamo više vremena čekati dok se ministar Bošnjaković odnosno vlada RH nakani izglasati novi Ovršni zakon. Dok se on izglasa pola hrvatske ima da pocrka od gladi. Novi problem koji će imati nesagledive posljedice je odluka Ustavnog suda da udovolji prijedlogu Raiffeisen bank d.d. Ustavni sud koji je, postupajući po prijedlogu Raiffeisen banke d.d.,donio je odluku kojom je ukinuo članak 26. stavak 3 Pravilnika o načinu i postupku provođenja ovrhe na novčanim sredstvima”, drži Strinavić.

U njemu je, naime, stajalo kako se “ovrha može provesti isključivo na dijelu primanja sukladno čl. 173. Ovršnog zakona bez obzira na prethodno dane izjave o suglasnosti zapljene plaće”. Prema mišljenju Ustavnog suda, ministrica pravosuđa Ana Lovrin je prekoračila granice svojih ovlasti kad je 2008. godine donijela navedeni Pravilnik kojim je ukinula Izjave o suglasnosti zapljene plaće koje su banke dotad, prilikom dizanja kredita, tražile od svojih dužnika, podsjeća Strinavić.

Spomenute su izjave imale svojstvo ovršne isprave jer su bile ovjerene kod javnih bilježnika, a bankama su omogućavale da, u slučaju neplaćanja kredita, izvrše zapljenu cijele ili dijela plaće. Dakle, svi dužnici koji su podigli kredite 2007. i 2008. godine i koji su potpisali takvu suglasnost, a blokirani su upravo zbog tog kredita mogu očekivati da će im banka zaplijeniti temeljem te suglasnosti cijeli dohodak, upozoravaju Blokirani.

Strinavić napominje da FINA već provodi ovu odluku u slučaju kad se radi o Reiffesien banci no, očekuje da će i druge banke tu objeručke prihvaititi.

“Koliko je takvih kredita teško je za predvidjeti, ali ova odluka Ustavnog suda je nehumana i necivilizirana. Gospodo ustavni suci u kojoj to zemlji radiš da bi ti drugi pokupio plaću ? Odgovornost za ovo snosi i HNB koja je dozvolila bankama ovakav instrument osiguranja i dozvoljava im to i dan danas”, kaže Strinavić.

facebook komentari

Nastavi čitati