Ne sjećaj se mrtvih nego promijeni život i pokaži da si nešto naučio iz Vukovara i Škabrnje!

0

Danas pišem pismo svom prijatelju u koloni, prijatelju koji je protiv braniteljskog prosvjeda:

[ad id=”93788″]

Okićen si barjakom crven bijeli plavi i šetaš ponosno u koloni svojih suboraca.
Pored tebe marširaju kolone narodne i kolone političara, ti si jedan među njima, poznaješ ih i pružaš im ruku, oni su ministri ti si njihov birač. Svijeće se pale, izjave se daju. Ti si tu da ispričaš kako si i sam bio dragovoljac, al da ti je dosta podjela.

Svi su tužni i svi se sjećaju na ovaj dan.

No, istovremeno pod šatorom u Savskoj sjede u kolicima više od godinu dana oni koji su sve dali za taj i druge Vukovare. Oni su zaboravljeni jer su živi, a vi se sjećate mrtvih jer je lakše tugovati jednom godišnje nego svaki dan biti ponosan i zahvalan onima koji su svoju krv i tijelo dali za slobodu.

Zar nedavo nije polovica hrvatskog biračkog tijela dala svoj glas onima koji se pozivaju na svijetle tradicije razarača Vukovara?

Biramo one koji kažu da je ovo slučajna država.

Da slučajno se dogodio Vukovar i Škabrnja.

E moj prijatelju, uzalud i pet stotina Vukovara, ako konačno ne shvatiš da su Vukovar uništili upravo oni i onakvi kakve ti danas biraš.

Tebi je postalo nebitno tko je tko i tko je koga odgajao. Nebitno ti je je li ministrica bila tajnica četničkom vojvodi ili je neka druga slučajno uvjerena da su devedesete bie tamne, ne zbog Vukovara nego zbog stvaranja države. Ti nebi prebrajao krvna zrnca, imaš lošu savjest da ih ne naljutiš, njih koji su aplaudirali kad je objavljena prva osuda generala. Tebi je tvoj mir postao važniji od istine onih koji zbog tvojeg mira nikada više ne će čuti cvrkut ptica. Tebi je kruh tvoje djece važniji od krvi onih koji nikada više svoju djecu ne će čuti da plaču ni da se smiju. Primirio si se prijatelju, rekli su ti da si nasamaren i da je žrtva bila najobičnija glupost.

Da, poubijali su tisuće i tisuće tvojih suboraca, a tebi rekli da je sve bio najobičniji trik, magija, dogovor. Ti si pismen i zato čitaš novine i pratiš medije, a oni svi uporno pišu da je sve bila prijevara. Količina njihove mržnej je dovoljna da nahrani još pet generacija onih koji bi opet stvorili sedam Vukovara kad bi im se dala prigoda, a ti, ti bi opet možda išao u rov jer si bio prenaivan da bi naučio iz jednog rova i iz tisuća grobova.

Previše si miran, dragi moj prijatelju. Previše!

Vukovar je razarala i klala zvijezda petokraka u ime Jugoslavije, Tita i velike Srbije.

Tebi je moj prijatelju onaj koji sjedi u kolicima i demnostrira protiv pljuvanja na njegovu žrtvu, parazit, a onaj koji pljuje i svaki dan omalovažava je dobar jer je danas stao u kolonu. Ti tražiš mir, mir grobova, muk nepravde i obmane, lažnu pomirbu i lažno pružanje ruku jer samo laž teži debelim korovom prekriti grobove heroja.
Stalo ti je do tvog mira jer ne želiš slušati, lakše je zaboraviti i postati dio zabroava.

No, zar nismo već jednom bili zaboravili pa se dogodio Vukovar? Zar već jednom nismo oplakivali Bleiburg da bismo još jednom imali Škabrnju i Srebrenicu? Dokle ćemo zaboravljati jer smo lijeni i sebični da konačno počnemo iz Vukovara izvlačiti poučke?

Mrtvi se ne okreću u grobu, oni to srećom ne mogu jer bi se ubijali kad bi vidjeli, a i da se ubijaju ti bi rekao, ko j….e budalu, kao što kažeš na tisuće samoubijenih nakon rata.

Vukovar i Škabrnja su se dogodili jer je mržnja na hrvatsku slobodu i državu bila veća od bilo kojeg drugog osjećaja, a oni koji su tada mrzili mrze i danas, samo što danas ne nose petokraku nego ministarske i činovničke lente.

Mrtvi iz Vukovara i Škabrnje ne mogu ni kriknuti da te probude jer ti ne čuješ ni krike ni prozivke, ti si zaboravio da su oni umrli da bi ti mogao živjeti.

Ne sjećaj se mrtvih nego promijeni život i pokaži da si nešto naučio iz Vukovara i Škabrnje!

Vinko Vukadin

facebook komentari