Pratite nas

Kronika

Ne zaboravite 16. rujna 1991. godine. Nikad se ne ponovilo! Nikad više!

Objavljeno

na

Na današnji dan 16. rujna 1991. započeo je velikosrpski zločin u Petrinji i nastavio se do 06. kolovoza 1995. Bile su to crne godine za Petrinju, Banovinu i cijelu Hrvatsku, s najvećim razaranjima i progonima u povijesti tog grada čiji se počeci bilježe od 1592.

Banovina je dobila ime 1703. kad je taj kraj potpao pod bansku jurisdikciju. Godine 1945. dodijeljena joj je srpska verzija tog imena “Banija”, koja je zadržana kroz sve godine druge Jugoslavije i ratne tzv. Republike Srpske Krajine. Nakon osamostaljenja Banovini je vraćeno njeno orignalno ime.

S Petrinjom me vežu sve godne mog života u Hrvatskoj, koji je prekinut u jednom drugom burnom ali niti iz bliza tako dramatičnom periodu, poznatom kao Hrvatsko proljeće i njegovim gušenjem odlukama CK SKJ, 29. 11. 1971. u Karađorđevu.

Svoj životni put sam započeo u Hrastovici, malom selu pokraj Petrinje, kao potomak stare obitelji Hanjec, u obiteljskoj kući sagrađenoj 1782. godine. Po sačuvanoj obiteljskoj predaji, Hanjci svoje korijene vuku još iz Moravske, s tromeđe Češke, Slovačke i Poljske, iz hrvatske pradomovine Bijele Hrvatske.

Moj životni put je tamo započeo i završio bi se negdje u radijusu od 50 km, da nije bilo tih vihora nemira i rata.

Posljednji put sam boravio u Hrastovici i Petrinji u počecima raspada Jugoslavije 1990. Namjera mi je bila ostati barem nekoliko dana, susresti prijatelje iz djetinjstva u Hrastovici i školske kolege u Petrinji. Nje bilo suđeno. Žigosan kao državni neprijatelj, morao sam se iz sigurnosnih razloga na brzinu izgubiti. Pozdravio sam se ispred crkve s pristunim Hrastovčanima, rukovao s tadašnjim hrastovačkim župnikom a danas biskupom Košićem i otišao. Nakon pada Petrinje boravi sam u Sisku baš u vrijeme velikog bombardiranja i posjetio neke od izbjeglica, zbrinutih po pokupskim selima oko Siska.

Ni Petrinje ni Hrastovice nisam vidio do danas, ali nema dana da se ne sjetim svog zavičaja. U glavi mi tutnje hrvatske tregdije 20. stoljeća i jedino me težnja da se nikad više ne ponove 1918., 1945. i 1991. potiče na aktivnost u težnji da Hrvatska bude jedinstvena i jaka, bogata i sposobna, na prosotoru na kojemu se ekspanzionističa glad naših istočnih susjeda nije utažila već treće stoljeće za redom.

Težnja mi je da u Hrvatskoj, hrvatska vlast iz naroda, za narod i od naroda, vodi Hrvatsku u sreću i blagostanje, budno čuvajući njegovu sigurnost. To nije predmet ni balkanskih ni europskih ni globanih zapadnih interesa. Kad se interesi velikih suprotstave interesima Hrvatske, Hrvatska pada žrtvom, kao što je očito pala globalnim ekumenskim interesima, radi kojih danas srpsko-hrvatska komisija raspravlja predmet Stepinčeve beatrifikacije, a hrvatska sekularna vlast i vjersko poglavarstvo, jedinstveno pogibaju leđa povodom dolaska u Zagreb i Jasenovac, Patrijarha Bartolomeja, Patrijarha Irineja, Aleksandra Vulina i Efraima Zuroffa, kako bi u Zagrebu, uz učešće ponosnog domaćina Milorada Pupovca, sudili Hrvatskoj i proglašavali ju patronatom SPC.

Danas se dokida nastojanje hrvatske predsjednice povezati Hrvatsku s Višegradskom skupinom koja skrbi za interese svojih država u europskom sastavu i Hrvatsku se predaje u ruke Bruxelesskog centra europske moći, koji je i izmislio termin “Zapadni Balkan”, pa bi ulaskom Srbije u EU, mogao Hrvatsku strpati u svoju zapadnobalkansku administrativnu zonu s centrom u Beogradu, a onda i Petrinja i Banovina i cijela Hrvatska tamo gdje smo bili 1918., 1945. i 1991.

Ne zaboravite 16. rujna 1991. godine. Nikad se ne ponovilo! Nikad više!

Dinko Dedić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kronika

Damir Kajin: Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a?

Objavljeno

na

Objavio

Policija je nešto, a DORH baš ništa

Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a? Ispričat ću slučaj Marije Kapetanke, priča nam Damir Kajin, bivši saborski zastupnik. Tko je ta časna žena? Radnica u turizmu, danas umirovljenica, majka dvojice sinova, narodna pjesnikinja, a osim toga pjeva i u crkvenom zboru. Po kome je dobila nadimak?

Po svojoj majci koja je u drugom svjetskom ratu bila dva puta ranjena i koja je kraj rata dočekala sa činom kapetana JNA. Inače toj istarskoj heroini nacisti za vrijeme Romelove ofanzive ubili su oca, mater, tri brata i dvije sestre od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće, nastavio je Damir Kajin.

Mužu naše Marije komunističke vlasti nacionalizirale su 3 ha zemlje u srcu Rovinja kojemu je ta zemlja vraćena 90-tih godina. Jasno, do tada je ta zemlja bila kao dio općenarodne imovine sa pravom korištenja Grada Rovinja urbanizirana, ali u trenutku povrata, IDS istu deurbanizira.

I sada bit. Brat pok. izraelskog predsjednika i premijera Peresa dolazi do Mesića koji vapi za investicijama. Tako on dolazi do Marije Kapetanke u Rovinj. Bio je zainteresiran za kupnju iste, a Marija ju je željela prodati. Jasno, uvjet je bio da se nekada urbanizirana zemlja ponovo urbanizira. Ona kumi vrh IDS-a: “Molim vas učinite to”, ali ne ide. Dakle, gradska vlast nije htjela, odnosno nije bila zainteresirana da se dogodi strana investicija i time zaposli nekoliko desetaka Rovinjaca, upozorio je Kajin.

I onda dolazi neki emisar i pred Mariju stavlja ponudu: “Može, ali to košta 600.000 €. Bila bi ona i na tu ucjenu pristala, ali brat izraelskog predsjednika je poručio: “Mi tako ne poslujemo”. Nakon toga nikad se više nije vratio niti u Istru, niti u Hrvatsku. A zanimljivo je da gradski i županijski oci koji žive u istoj ulici gdje i Marija o tome ništa ne znaju makar su joj prvi susjedi kojima se u više navrata obraćala, kaže nam Kajin.

Tako je propala jedna strana investicija, a još jedna časna, stara istarska familija nije se uspjela socijalno i ekonomski osigurati.

Židovska općina u Zagrebu o svemu je obavještena. Policija je nešto odradila, no DORH baš ništa i život ide dalje, a IDS govori o antifašizmu, zaključio je Kajin.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponovno zastrašivanje Hrvata Novog Travnika!? Oštećeno Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Da su Hrvati Novog Travnika ugroženi dokazuje i najnoviji incident. U noći sa petka na subotu nepoznati  “vandali” su po drugi put u zadnji godinu dana oštetili spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Ovaj put oštečen je i odnešen mramorni križ sa ugraviranom šahovnicom. Postolje križa je bačeno, a mramorni križ težak 70 kg je odnešen.

Ovaj čin je organiziran svjesno i sa jasnim ciljem zastrašivanja Hrvata i katolika Novog Travnika. Podsječamo da je isti spomenik oštečen prije nekoliko mjeseci, kada su sa spomenika odnešene golubice, piše centralna.ba

Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Novi Travnik.

facebook komentari

Nastavi čitati