Nebojša Radmanović: EU nije zainteresirana za ulazak BiH u uniju

  0

  Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da se u posljednje dvije godine može osjetiti da EU nije zainteresirana da BiH postane članica Unije.

  116089_republika-nebojsa-radmanovic-_f“Ovdje stalno neko priča o tome i stalno dolaze određene ličnosti koje se zanimaju za BiH, a i mi sudjelujemo vani u raznim razgovorima, ali stalno imate osjećaj da netko ne želi da budemo dio EU”, rekao je Radmanović.

  On je rekao sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske da je za ove prostore negativna izjava predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera da nema prijama u Uniju prije 2019. godine, dodajući da će to u BiH neminovno proizvesti euroskepticizam, koji već postoji i ovom izjavom će biti ojačan.

  “Ako tome dodamo da ovdje dolazi kapital iz raznih zemalja i da je sve manje europskog kapitala, onda je sasvim logično da to promijeni i političke odnose i da jednog dana ljudi kažu – pa nećemo mi u EU ako se budemo razvijali na drugom kapitalu”, rekao je Radmanović.

  On kaže da BiH i dalje najveću trgovinsku razmjenu ostvaruje s EU i da su najveća ulaganja iz Unije, dodajući da bi o tome svatko odgovoran i EU trebao razmišljati.

  “Nemam osjećaj da se u EU tako razmišlja, pogotovo što je u posljednje četiri godine, dok je na čelu Komesarijata EU za proširenje bio Štefan Fuele, koji je poptuno pogrešno radio kada je BiH bila u pitanju”, naglasio je Radmanović.

  [quote float=”right” by=”Radmanović”]“Ovdje stalno neko priča o tome i stalno dolaze određene ličnosti koje se zanimaju za BiH, a i mi sudjelujemo vani u raznim razgovorima, ali stalno imate osjećaj da netko ne želi da budemo dio EU”[/quote]

  On je podsjetio da je rečeno da je uvjet da BiH aplicira za kandidatski status da se provede odluka Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci”, ističući da je to bilo nelogično traženje, jer se znalo da to BiH ne može provesti.

  “Nelogično je jer se zna da je to korjenita promjena sadašnjeg stanja u BiH koje je bazirano na etničkom”, rekao je Radmanović.

  Radmanović je izjavio je da nesloga političara iz Srpske u Sarajevu predstavlja opasnost za Srpsku, uputivši poziv za jedinstvom na strateškim pitanjima obrane Srpske.

  Varaju narod

  “Oni koji iz Srpske na sarajevskim televizijama kažu da nije u opasnosti Republika Srpska, ti varaju vlastiti narod radi nekog poena. Opasnost postoji stalno, kao što smo vidjeli na primjerima vehabija, o staroj priči vezanoj za cjelovitu BiH, o `1. martu` i niz drugih stvari”, istakao je Radmanović.

  On je sinoć za RTRS rekao da “oni političari iz Republike Srpske koji misle da se na takav način može surađivati i reći da Srpska nije ugrožena varaju svoj narod” i da oni “ne treba dobiti nijedan jedini glas na izborima”.

  Radmanović je napomenuo da je za djelovanje u Sarajevu potreban jedinstven stav političara iz Srpske.

  “Priča pojedinih političara iz Srpske da jedinstveno treba da djeluje Predsjedništvo BiH i da ima jedan glas, potpuno je smiješna. Kako da imate jedan glas i s kim da imate jedan glas? Oni iz Srpske koji to misle, misle da je taj glas bošnjački i njih ne treba birati”, rekao je Radmanović.

  Prema njegovim riječima, kada bi se to dogodilo, Republika Srpska bi bila u nestajanju.

  On je naglasio da Srpsku treba očuvati i pokušati joj vratiti silom oduzete nadležnosti.

  Radmanović je istakao da su to jasni stavovi sadašnje vlasti Republike Srpske, te da je na tom fonu jedno vrijeme bio i SDS.

  Ivanić nametnut SDS-u

  “Ne mislim da je SDS kao moćna politička organizacija otišao od toga, ali jedan broj rukovoditelja te stranke, tko zna zbog čega, bježi od toga”, rekao je Radmanović.

  Govoreći o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Radmanović je rekao da Mladen Ivanić, protukandidat Željke Cvijanović, kandidata SNSD-a, nikada nikog nije pobijedio i da ne može pobijediti ni na predstojećim izborima.

  “U suštini, Ivanić nije kandidat SDS-a. Tu je jedan moćni SDS netko natjerao u Savez za promjene i nametnuo mu kandidata koji nije iz njihove partije, a to će vrlo teško proći”, naveo je Radmanović.

  Prema njegovim riječima, izbori za člana Predsjedništva BiH su “bitka za najznačajnije mjesto u BiH”, kritizirajući sve one koji govore da ta institucija ima samo protokolarni karakter.

  Radmanović je naveo podatke određenih istraživanja koje govore o tome da je odnos opredijeljenih birača 53 prema 42 posto za Milorada Dodika za predsjednika Srpske u odnosu na oporbenog kandidata Ognjena Tadića, te 51 prema 44 posto za Cvijanovićevu za člana Predsjedništva BiH u odnosu na Ivanića.

  Srna

  facebook komentari