Pratite nas

Nebojša Radmanović: EU nije zainteresirana za ulazak BiH u uniju

Objavljeno

na

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da se u posljednje dvije godine može osjetiti da EU nije zainteresirana da BiH postane članica Unije.

116089_republika-nebojsa-radmanovic-_f“Ovdje stalno neko priča o tome i stalno dolaze određene ličnosti koje se zanimaju za BiH, a i mi sudjelujemo vani u raznim razgovorima, ali stalno imate osjećaj da netko ne želi da budemo dio EU”, rekao je Radmanović.

On je rekao sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske da je za ove prostore negativna izjava predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera da nema prijama u Uniju prije 2019. godine, dodajući da će to u BiH neminovno proizvesti euroskepticizam, koji već postoji i ovom izjavom će biti ojačan.

“Ako tome dodamo da ovdje dolazi kapital iz raznih zemalja i da je sve manje europskog kapitala, onda je sasvim logično da to promijeni i političke odnose i da jednog dana ljudi kažu – pa nećemo mi u EU ako se budemo razvijali na drugom kapitalu”, rekao je Radmanović.

On kaže da BiH i dalje najveću trgovinsku razmjenu ostvaruje s EU i da su najveća ulaganja iz Unije, dodajući da bi o tome svatko odgovoran i EU trebao razmišljati.

“Nemam osjećaj da se u EU tako razmišlja, pogotovo što je u posljednje četiri godine, dok je na čelu Komesarijata EU za proširenje bio Štefan Fuele, koji je poptuno pogrešno radio kada je BiH bila u pitanju”, naglasio je Radmanović.

[quote float=”right” by=”Radmanović”]“Ovdje stalno neko priča o tome i stalno dolaze određene ličnosti koje se zanimaju za BiH, a i mi sudjelujemo vani u raznim razgovorima, ali stalno imate osjećaj da netko ne želi da budemo dio EU”[/quote]

On je podsjetio da je rečeno da je uvjet da BiH aplicira za kandidatski status da se provede odluka Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci”, ističući da je to bilo nelogično traženje, jer se znalo da to BiH ne može provesti.

“Nelogično je jer se zna da je to korjenita promjena sadašnjeg stanja u BiH koje je bazirano na etničkom”, rekao je Radmanović.

Radmanović je izjavio je da nesloga političara iz Srpske u Sarajevu predstavlja opasnost za Srpsku, uputivši poziv za jedinstvom na strateškim pitanjima obrane Srpske.

Varaju narod

“Oni koji iz Srpske na sarajevskim televizijama kažu da nije u opasnosti Republika Srpska, ti varaju vlastiti narod radi nekog poena. Opasnost postoji stalno, kao što smo vidjeli na primjerima vehabija, o staroj priči vezanoj za cjelovitu BiH, o `1. martu` i niz drugih stvari”, istakao je Radmanović.

On je sinoć za RTRS rekao da “oni političari iz Republike Srpske koji misle da se na takav način može surađivati i reći da Srpska nije ugrožena varaju svoj narod” i da oni “ne treba dobiti nijedan jedini glas na izborima”.

Radmanović je napomenuo da je za djelovanje u Sarajevu potreban jedinstven stav političara iz Srpske.

“Priča pojedinih političara iz Srpske da jedinstveno treba da djeluje Predsjedništvo BiH i da ima jedan glas, potpuno je smiješna. Kako da imate jedan glas i s kim da imate jedan glas? Oni iz Srpske koji to misle, misle da je taj glas bošnjački i njih ne treba birati”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, kada bi se to dogodilo, Republika Srpska bi bila u nestajanju.

On je naglasio da Srpsku treba očuvati i pokušati joj vratiti silom oduzete nadležnosti.

Radmanović je istakao da su to jasni stavovi sadašnje vlasti Republike Srpske, te da je na tom fonu jedno vrijeme bio i SDS.

Ivanić nametnut SDS-u

“Ne mislim da je SDS kao moćna politička organizacija otišao od toga, ali jedan broj rukovoditelja te stranke, tko zna zbog čega, bježi od toga”, rekao je Radmanović.

Govoreći o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Radmanović je rekao da Mladen Ivanić, protukandidat Željke Cvijanović, kandidata SNSD-a, nikada nikog nije pobijedio i da ne može pobijediti ni na predstojećim izborima.

“U suštini, Ivanić nije kandidat SDS-a. Tu je jedan moćni SDS netko natjerao u Savez za promjene i nametnuo mu kandidata koji nije iz njihove partije, a to će vrlo teško proći”, naveo je Radmanović.

Prema njegovim riječima, izbori za člana Predsjedništva BiH su “bitka za najznačajnije mjesto u BiH”, kritizirajući sve one koji govore da ta institucija ima samo protokolarni karakter.

Radmanović je naveo podatke određenih istraživanja koje govore o tome da je odnos opredijeljenih birača 53 prema 42 posto za Milorada Dodika za predsjednika Srpske u odnosu na oporbenog kandidata Ognjena Tadića, te 51 prema 44 posto za Cvijanovićevu za člana Predsjedništva BiH u odnosu na Ivanića.

Srna

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati