Pratite nas

Nebuloze

Nebuloze-Cerić: Dayton graniči s fašizmom

Objavljeno

na

”Bošnjaci moraju prestati robovati ljudima, moraju shvatiti da nitko nema monopol na njihove glasove. Neka glasuju po svom srcu i svojoj savjesti. Još jednom želim naglasiti da sam ustao i svom narodu i svojoj domovini ponudio što znam i umijem, ali i više od toga, kako bih svoj narod oslobodio od osjećaja straha, neizvjesnosti i podaništva, u smislu da se mom narodu oduzimaju čast i sloboda, tako što ga se ucjenjuje za glas i tvrdi da je neko naslijedio pravo na njihove glasove”, izjavio je Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u intervjju za agenciju Fena.

Cerić kaže kako na slobodu savjesti Bošnjaka utječe to što im se govori da ako ne glasuju za njih, da su onda protiv vlastite vjere i vlastite domovine.

”Bošnjaci, budite slobodni i nemojte nasjedati na te priče. Nikome ništa niste dužni, a vama su dužni upravo oni koji vam udaraju na savjest. Zapamtite, nisam nametljivac, već ponuđivač. Nudim vam svoje znanje, svoje iskustvo i svoje veze, da zajedno obnovimo međusobno povjerenje i da svom potomstvu pružimo nadu za bolje sutra. Kličite zajedno sa mnom, kao što je govorio rahmetli Alija Izetbegović: Velikim Bogom se kunemo da ničiji robovi nećemo biti, jer nas je Bog stvorio slobodnima. Zato nam je sloboda svetinja za sva vremena”, istaknuo je Cerić.

Kaže kako Predsjedništvu mora biti vraćen dignitet, dostojanstvo i važnost koje zaslužuje te da te da u situaciji u kakvoj se nalazi naša zemlja, prioritet mora biti suradnja sa svim državama, ”kako s Washingtonom, tako i s Moskvom, kako s Bruxellesom, tako i s Rijadom, Ankarom, Berlinom, Teheranom…”

Cerić kaže kako je još uvijek potrebna institucija visokog predstavnika, ali i da se međunarodna zajednica, predstavljena kroz visokog predstavnika, mora uozbiljiti.

”Ipak, na kraju nam mora biti jasno da je naša sudbina i sudbina naše zemlje isključivo u našim rukama. Nitko je ne može voljeti i mariti za nju više od nas. S druge strane, i pitanje visokog predstavnika je pitanje čije rješenje leži u reformi Ustava. Revidiranjem Daytonskog sporazuma, vjerojatno jedinog ustava na svijetu kojim je uspostavljena strukturalna diskriminacija, zasigurno bi bila dokinuta i sama pozicija visokog predstavnika međunarodne zajednice”, rekao je Cerić za Fenu.

Dodao je kako je svima jasno da je postojeći Ustav ove zemlje jedna od najvećih kočnica njenog progresa te da, nakon što je zaustavio krvoproliće, prkosi osnovnim principima demokracije i ljudskih prava i naprosto graniči s fašizmom.

”Na osnovu tog ustava pripadnici nekonstitutivnih naroda ne mogu biti birani u državno predsjedništvo. Je li normalno da diskriminacija bude ustavna kategorija’ Naravno da nije. Stoga, moj plan je insistirati na ustavnim promjenama, na promjenama koje su se već davno trebale dogoditi”, rekao je Cerić u intervjuu Feni.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati