NEBULOZE: Naslovna » Naslovna » Partizani uzvraćaju braniteljima: Domovinskog rata je previše u školskim udžbenicima

15

U STUDENOM 2013. godine Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) usvojio je planu kojem defniraju svoje Programske aktivnosti u 2014. i 2015. godini.

Uz obilježavanje tradicionalnih i već poznatih obljetnica – rođendan komunističkog diktatora Josipa Broza u Kumrovcu i slične datume – u Programskim zadacima partizana u Hrvatskoj naglašene su tri stvari: Deklaracija o anfifašiznu u Hrvatskom saboru, izjednačavanje prava partizana s pravima pripadnika Hrvatske vojske iz Domovinskog rata te “ispravljanje neistina u školskim udžbenicima”.

Evo što žele hrvatski partizani:

Ovo se zove zloupotreba djece u političke svrhe

Temeljeći se na daljnjoj afirmaciji antifašizma, kao civilizacijske tekovine demokratskoga svijeta, SABA RH i njene udruge ustrajat će na promoviranju osnovnih vrijednosti NOB-a, te na demokratskom razvoju društva, zaštiti ljudskih prava i društvenog progresa. U suradnji sa srodnim udrugama civilnog društva koje baštine antifašizam valja jačati dijalog i razmjenu iskustava. Ovisno o konkretnom stanju i mogućnostima svake lokalne sredine valja težiti osuvremenjivanju svakodnevnih aktivnosti međusobnom povezivanju antifašističkih
udruga, te povezivanju tih udruga s ustanovama obrazovanja i odgoja, kulture, sporta i znanosti.

Obilježavanje značajnih događaja antifašističke borbe, pored svečanih skupova, akademija i komemoracija, valja obogatiti novim sadržajima, društvenim tribinama, tematskim raspravama, razgovorima sa sudionicima događaja iz NOB-a, koncertima, izložbama, pohodima, izletima, kvizovima znanja, sportskim natjecanjima i posjetima mjesta koja su značajna za NOB i Domovinski rat. U tom pogledu bitna je suradnja sa školama, kulturnim i sportskim društvima. Jednako je tako važna i suradnja s udrugama proizašlima iz Domovinskoga rata.

Temeljem aktualnih okolnosti SABA RH angažirat će se na ostvarivanju sljedećih programskih sadržaja u 2014. i 2015. godini:
Ostvarivanje Deklaracije Hrvatskoga sabora o antifašizmu:
– Predložiti raspravu o Deklaraciji u Hrvatskome saboru,
– Predložiti osnivanje Koordinacijskog odbora Hrvatskoga sabora za provođenje Deklaracije.
– Putem saborskih zastupnika i klubova zastupnika, ali i Vlade RH predložiti izmjene i dopune zakona o udrugama u pogledu organiziranja i financiranja SABA RH, zajednica udruga županija, gradova i općina,
– Predložiti Vladi RH formiranje posebnog odjela ili službe pri Ministarstvu branitelja, odgovarajućim tijela u županijama, gradovima i općinama, kako bi se sustavno utvrdio statusa udruga, zajednica udruga i SABA RH, te ujednačio status i materijalni položaj antifašističkih udruga s udrugama Domovinskog rata.

U planovima koje antifašisti žele realizirati zanimljiva je i stavka koja govori o statusu sudionika NOB-a:

– Prijedlog zakona o usklađivanju mirovina vojnih osiguranika bivše SFRJ

– Izmjene i dopune uredbe o participaciji u zdravstvenom osiguranju (borci NOB-a bili su do 2005. godine oslobođeni participacije u zdravstvenom osiguranju. Međutim, 2005. godine Uredbom je pravo na oslobođenje participacije ukinuto samo za borce Narodnooslobodilačke borbe, a svim drugima: sudionicima Domovinskog rata, ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i ratnim vojnim invalidima II. svjetskog rata to pravo je zadržano, što predstavlja diskriminaciju prema borcima NOR-a.)

– Donošenje propisa o obeštećenju preživjelih logoraša iz ustaško fašističkih logora u hrvatskoj i fašističkih logora u italiji

Osim navedenog za SABA-ovce je važan povrat imovine kojom bi financirali udrugu, a najvažnije je zastupljenost partizana u školskim udžebnicima:

– Predložiti Ministarstvu prosvjete i sporta osnivanje Komisije koja bi trebala sačiniti cjelovitu stručnu i znanstvenu analizu nastavnih programa i udžbenika u dijelu koji se odnosi na noviju povijest, NOB 1941-45, Domovinski rat 1991-95.

Temeljem tih nalaza Ministarstvo bi trebalo pokrenuti postupak za promjenu i dopunu sadržaja koji ne odgovaraju povijesnim činjenicama.

I harmonikaš će zaslužiti partizansku mirovinu

Dio braniteljskoga svijeta koji je upoznat s ovim planom, nije iznenađen i kaže, “ovo se ne događa od jučer. Međutim, oni sada idu izravno na Sabor i traže prava preko naših zasluga. Sada je jasno da naše mirovine koje će od 1. 1. 2015. novim obračunom biti smanjene, dijelom idu u ruke partizana.”

Još jedna stvar je zanimljiva. Partizanska udruga više se ne zove Savez antifašističkih boraca Hrvatske (SAB), nego se zove Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske(SABA RH). Tako u svoje redove mogu uključiti sinove i unuke. Vjerojatno da bi današnji pioniri za dvadeset ili trideset godina ostvarili pravo na mirovinu kao što danas u Hrvatskoj partizansku mirovinu prima nekoliko tisuća “antifašističkih boraca” rođenih 1935. ili 1936. godine.

(M. Marković, Maxportal)

facebook komentari

 • peppermintt

  kako ono ide pisma iz njhovog vrimena-Oj drugovi jel vam žao, nestanak se primakao 😀

  • wolf

   Necemo vise a ni manje,oni su 45 godina ispirali mozak nami
   sa nepostojecim junacima.Sad cemo mi jedno 45,pa jopet oni :)))

   • peppermintt

    nema njima više gotovo zatvaramo butigu “antifašista ”
    .))

 • Agromentum

  Treba ih sve strpat na Goli otok pa nek tamo traže svoja prava. Gamad!

  • peppermintt

   vidiš nije ti ta loša, valja neke i njihove tekovine preuzet i primijenit ih na njih same 😉

 • EMINƎM

  matori srbokomunisti su jako živahne beštije, oni i na samrti našu domovinu satiru svojim besramnim lažima, komunisti su veliko zlo

  • peppermintt

   viš kako je masovan uzgoj konoplje da rezultat-dugovječnost :)))

   • EMINƎM

    i više od toga, 😉

 • cleuna

  Kako je krenulo,ponovo ćemo u pionirske kapice i marame…a “dan republike” se svakako bliži.
  U znak “proslave” ja na taj dan koljem tri prasca :)))

  • EMINƎM

   prasci republikanci 🙂 U slast

  • peppermintt

   e napuši im prdenjake u čast :)))

   • cleuna

    Dat ću im i prigodna imena,samo za tu prigodu…evo možeš pogađati koja će imena biti.

    • peppermintt

     ajde kaži, slutim inspiraciju :)))

     • wolf

      Mirko i Slavko :)))

     • cleuna

      Ima jedan bijeli…onako malo slabije dlake i to je Ivo,drugi je baš s onim većim čekinjama…Stipe i treći koji uvijek sam ide na korito,nikako neće ni da jede s ovom dvojicom, je Zoki.