Pratite nas

Nebuloze

NEBULOZE: Naslovna » Naslovna » Partizani uzvraćaju braniteljima: Domovinskog rata je previše u školskim udžbenicima

Objavljeno

na

U STUDENOM 2013. godine Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) usvojio je planu kojem defniraju svoje Programske aktivnosti u 2014. i 2015. godini.

Uz obilježavanje tradicionalnih i već poznatih obljetnica – rođendan komunističkog diktatora Josipa Broza u Kumrovcu i slične datume – u Programskim zadacima partizana u Hrvatskoj naglašene su tri stvari: Deklaracija o anfifašiznu u Hrvatskom saboru, izjednačavanje prava partizana s pravima pripadnika Hrvatske vojske iz Domovinskog rata te “ispravljanje neistina u školskim udžbenicima”.

Evo što žele hrvatski partizani:

Ovo se zove zloupotreba djece u političke svrhe

Temeljeći se na daljnjoj afirmaciji antifašizma, kao civilizacijske tekovine demokratskoga svijeta, SABA RH i njene udruge ustrajat će na promoviranju osnovnih vrijednosti NOB-a, te na demokratskom razvoju društva, zaštiti ljudskih prava i društvenog progresa. U suradnji sa srodnim udrugama civilnog društva koje baštine antifašizam valja jačati dijalog i razmjenu iskustava. Ovisno o konkretnom stanju i mogućnostima svake lokalne sredine valja težiti osuvremenjivanju svakodnevnih aktivnosti međusobnom povezivanju antifašističkih
udruga, te povezivanju tih udruga s ustanovama obrazovanja i odgoja, kulture, sporta i znanosti.

Obilježavanje značajnih događaja antifašističke borbe, pored svečanih skupova, akademija i komemoracija, valja obogatiti novim sadržajima, društvenim tribinama, tematskim raspravama, razgovorima sa sudionicima događaja iz NOB-a, koncertima, izložbama, pohodima, izletima, kvizovima znanja, sportskim natjecanjima i posjetima mjesta koja su značajna za NOB i Domovinski rat. U tom pogledu bitna je suradnja sa školama, kulturnim i sportskim društvima. Jednako je tako važna i suradnja s udrugama proizašlima iz Domovinskoga rata.

Temeljem aktualnih okolnosti SABA RH angažirat će se na ostvarivanju sljedećih programskih sadržaja u 2014. i 2015. godini:
Ostvarivanje Deklaracije Hrvatskoga sabora o antifašizmu:
– Predložiti raspravu o Deklaraciji u Hrvatskome saboru,
– Predložiti osnivanje Koordinacijskog odbora Hrvatskoga sabora za provođenje Deklaracije.
– Putem saborskih zastupnika i klubova zastupnika, ali i Vlade RH predložiti izmjene i dopune zakona o udrugama u pogledu organiziranja i financiranja SABA RH, zajednica udruga županija, gradova i općina,
– Predložiti Vladi RH formiranje posebnog odjela ili službe pri Ministarstvu branitelja, odgovarajućim tijela u županijama, gradovima i općinama, kako bi se sustavno utvrdio statusa udruga, zajednica udruga i SABA RH, te ujednačio status i materijalni položaj antifašističkih udruga s udrugama Domovinskog rata.

U planovima koje antifašisti žele realizirati zanimljiva je i stavka koja govori o statusu sudionika NOB-a:

– Prijedlog zakona o usklađivanju mirovina vojnih osiguranika bivše SFRJ

– Izmjene i dopune uredbe o participaciji u zdravstvenom osiguranju (borci NOB-a bili su do 2005. godine oslobođeni participacije u zdravstvenom osiguranju. Međutim, 2005. godine Uredbom je pravo na oslobođenje participacije ukinuto samo za borce Narodnooslobodilačke borbe, a svim drugima: sudionicima Domovinskog rata, ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i ratnim vojnim invalidima II. svjetskog rata to pravo je zadržano, što predstavlja diskriminaciju prema borcima NOR-a.)

– Donošenje propisa o obeštećenju preživjelih logoraša iz ustaško fašističkih logora u hrvatskoj i fašističkih logora u italiji

Osim navedenog za SABA-ovce je važan povrat imovine kojom bi financirali udrugu, a najvažnije je zastupljenost partizana u školskim udžebnicima:

– Predložiti Ministarstvu prosvjete i sporta osnivanje Komisije koja bi trebala sačiniti cjelovitu stručnu i znanstvenu analizu nastavnih programa i udžbenika u dijelu koji se odnosi na noviju povijest, NOB 1941-45, Domovinski rat 1991-95.

Temeljem tih nalaza Ministarstvo bi trebalo pokrenuti postupak za promjenu i dopunu sadržaja koji ne odgovaraju povijesnim činjenicama.

I harmonikaš će zaslužiti partizansku mirovinu

Dio braniteljskoga svijeta koji je upoznat s ovim planom, nije iznenađen i kaže, “ovo se ne događa od jučer. Međutim, oni sada idu izravno na Sabor i traže prava preko naših zasluga. Sada je jasno da naše mirovine koje će od 1. 1. 2015. novim obračunom biti smanjene, dijelom idu u ruke partizana.”

Još jedna stvar je zanimljiva. Partizanska udruga više se ne zove Savez antifašističkih boraca Hrvatske (SAB), nego se zove Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske(SABA RH). Tako u svoje redove mogu uključiti sinove i unuke. Vjerojatno da bi današnji pioniri za dvadeset ili trideset godina ostvarili pravo na mirovinu kao što danas u Hrvatskoj partizansku mirovinu prima nekoliko tisuća “antifašističkih boraca” rođenih 1935. ili 1936. godine.

(M. Marković, Maxportal)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati