Nebuloze: ANTE TOMIĆ Evo kako bi valjalo napisati novi zakon sa bitno širim i jasnijim pravilima branitelja

30

Da ste liječnik, novinar, stočar, konobar ili vodoinstalater, dulje ne biste mogli gnjevno i uvrijeđeno tražiti svoje pravice. Netko bi vas naprosto čekao ispred ordinacije, pjenio zato nema vašeg teksta, nekakve bi krave tražile sijena i vode, gosti uzrujano mahali da im donesete gemišt, psovali bi vam majku zašto niste spojili kadu i mivaonik

U svakom zanimanju sindikalna bi se revolucija nakon određenog doba neumitno ugasila nekakvim razumnim dogovorom.Međutim, ako ste branitelj, to može trajati u beskraj. Sve do beskonačnosti u kojoj se sijeku dva paralelna pravca. Jer, vas ne trebaju ni pacijenti, ni urednici, ni krave, ni gosti, nikakve mušterije ni klijenti neće se pobuniti što vas nema na radnom mjestu. Uzaludno je natjecati se u strpljenju s tako dokonim i besposlenim ljudima. Rasterećeni narudžbi, obaveza i rokova, branitelji imaju sve vrijeme ovoga svijeta, za memorijalne malonogometne turnire Gojka Šuška, za teferiće u Čavoglavama ili, ako baš nema ništa na televiziji, za prosvjede protiv izdajničke jugoslavenske vlasti.
Brončani spomenici

Sa svojim izdašnim i redovitim penzijama, još za života beatificirani, pretvoreni u natprirodno velike brončane spomenike sebe samih, branitelji bi, zainate li se, i čitavu godinu mogli pjevati “zovi samo zovi” pržeći hrenovke i jaja na plinskim kuhalima ispred Ministarstva. Zašto ne? Doći će uskoro zima pa će oni praviti snjegoviće i grudati se u svome improviziranom logoru ispred zgrade, pa će u proljeće brati ciklame i bacati frizbi, a u ljeto će se sunčati na ligeštulima i sladiti lubenicama. I može im biti. Njih nitko nigdje ne čeka.Ako još niste shvatili, oni zaista i ne žele razuman dogovor, više im se sviđa, veća je fora da su tvrdi i beskompromisni. Dapače, sebi mogu dopustiti i luksuz da prosvjeduju ni zbog čega, da tjednima mašu zastavama i deru se, a čitava se javnost zgranuto pita, what a fuck, šta oni zapravo hoće, koja su im točno prava i povlastice ukinuti i, ako jesu, a po svoj prilici nisu, što to uopće znači u jednoj zemlji gdje stotine tisuća obespravljenih bijednika mučno radi za tri tisuće mjesečno ili nezaposleni ruju po otpacima?

Zbilja, što? Što bi ova gospodarski, financijski, politički, obrazovno, zdravstveno, prometno, moralno, kulturno i na svaki drugi način upropaštena Republika Hrvatska u svojoj poniznoj zahvalnosti za slobodu i nezavisnost još mogla učiniti za svoje junake? Kakve bi im pogodnosti više mogli priuštiti? Možda nekakva tjelesna veselja? Sramotno je doista da jedan hrvatski branitelj nazove jedan od onih specijaliziranih, znate već kakvih oglasa na kraju malog oglasnika i vodi, po prilici, ovakav razgovor:
Žrtva i agresor

“Dobar dan.”

“Dobar dan, izvolite?”

“Pa, ja, ovaj, zovem… Vidio sam u novinama… Zbog ovoga, mislim…”

“Oralno i klasično pola sata petsto kuna”, prekine ga žena profesionalno.

“Čuj, petsto kuna?… A ima neka povlastica, nekakav popust za branitelje?”

“Nema.”

“Nema?!… Kako nema?”

“Eto, nema.”

“A, slušaj, mogu te nešto upitat?”

“Pitaj.”

“Da ti dođe jedan Steva ili Đorđe ili Miloš iz Niša ili Smedereva, nekakav gedža iz nekakve srpske vukojebine, koliko bi njemu naplatila oralno i klasično?”

“Petsto kuna.”

“Ma, bogati! Isto k’o i meni?”

“Isto k’o i tebi.”

“Eh, kurvo”, uzdahne branitelj ogorčeno. “Ti izjednačavaš žrtvu i agresora.”

Ovakav razgovor nije nemoguće zamisliti jer je ostalo mnogo nedorečenog, država je nedopustivo zakazala u preciznom definiranju svojih obaveza prema oslobodiocima. Svakako bi valjalo napisati novi zakon u kojemu bi se našla šira i jasnija prava za njih. Propisati, na primjer, ugostiteljskim lokalima posebne normative za alkoholna pića, veliko pivo za branitelje da se toči do nula sedamdeset pet, a ne da se čovjek, podižući kriglu, rasrdi:

“Evo, je li ovo hrvatska država za koju sam se borio? Veliko pivo, jednako kao nekad u komunizmu, samo pola litre. Znam ja vas, pokvarenjaci, vi hoćete obnovu Jugoslavije”.
Različiti koeficijent

tomic_promocija_cx_bk
Ante Tomić

Zatim bi se i sportske kladionice natjerale da poslovanje prilagode novom Zakonu o pravima branitelja. Ako se za pobjedu Ral Madrida protiv Benfice uobičajeno nudi, šta ja znam, tri cijela dva, za braniteljsku bi se populaciju davao specijalni, bolji koeficijent od najmanje pet cijelih osam. Dizala u zgradama konstruirala bi se s jednim dugmetom samo za branitelje, da njima brže stignu. McDonald’s bi posluživao braniteljski Big Mac, s tri pljeskavice i ekstra velikom porcijom krumpirića. Telefonske kampanije imale bi braniteljske tarife, sedam milijuna minuta besplatnih razgovora i do četrdeset tetrabajta internetskog prometa, plus iPhone šestice za sve članove njihovih obitelji, samo trebaju ukucati lozinku iliti zaporku, po naški password, sve zajedno, jedna riječ, malim slovima: bogihrvati.

Postojeće zakonodavstvo, osim toga, ne obuhvaća dovoljan broj osoba. Za pohvalu je, naravno, da nismo zaboravili djecu, roditelje i supružnike, ali zašto u ladicama čekaju brojni drugi jednako vrijedni i važni akti? U saborsku proceduru žurno valja poslati Zakon o pravima zaova tastovih ujaka drugih rođaka po majčinoj liniji hrvatskih branitelja i Dopunu zakona o pravima zetova tetkinih svekrva hrvatskih branitelja. Naša je hrvatska domovina to dužna, ona naprosto može i mora bolje od ovoga što sada imamo.

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  Ante Tomic je ovim izbljuvkom zasluzio jos jednu kantu govana

  • peppermintt

   vidiš ti čovik ne bi pridavao tomiću pozornost ali uvik valaj stisnuti zube i pročitati kako razmišljau ovi naši “vrli naprednjaci “

   • Tomić samo pokazuje koliko je plitak i površan on i bagra koju brani.
    Razvidno je da ne poznaje problematiku i što je bit odnosno ono što branitelji traže! Jedan od braniteljskih uvjeta je i upravo da se zakonski uokviri ovakvo ponašanje prema njima!
    Ovaj ‘zagorski’ ljigavac kojega se noramalan svijet stidi je ipak novinar kojem je dano i previše prostora u medijima i ovakvim nastupom ne pridonosi dobru, čak štoviše pokušava isprovocirati reakciju!

    Svaka čast braniteljima pa ne nasjedaju na ovakve provokacije! Ante Tomić ipak nije dorastao zadatku, jednostavno njegove riječi nemaju nikakvu težinu, bijednik kojega se i rođena mati stidi al šta će jadna!

    • Agromentum

     Ante Tomić je i sam priznao da ne piše politički korektno. Nema nikakve potrebe da ga bilo tko uzima ozbiljno.

     • Nema ni on potrebe da sije otrov! Mogao bi on pisati za njega lakše teme, recimo o sexualnom životu čistačica ili o pederiranju u jna i sl 🙂

  • EMINƎM

   skromno 😉
   uzgred pišam se T.anti u usata

   • Alan B’Stard

    Ovako nesto napisat o braniteljima moze samo teski sljam

    • EMINƎM

     on je ološ loš JNA-lošiji

 • peppermintt

  vidiš ti oficira bivše JNA što bi se on pitao, aha kako bi, a di si bija antiša kad je grmilo a??
  nitko ti nije smetao ni tebi ni svim onim grlatim”antifašistima ” uzeti oružje i zaradit sebi te silne privilegije na koje lajete.
  znam ja što bi oni najviše voljeli da su svi branitelji zapravo završili kao oni iz filma 55 !

  • Agromentum

   Ante nije tako loš čovik, rekao je prije par mjeseci u NU2 da mora nešto pisati jer mu je to posao. Gori je oni Dežulović koga san jednom isphi. kad je išao s Marjana (živio san slučajno u Splitu)…

   • peppermintt

    i što sad, tribalo bi mu to bit prihvatljivo opravdanje za ove nebuloze ?znači priznao kako se zapravo prostituira za lovu ?

    • Agromentum

     Ako si gledala emisiju, priznao je da radi za novac i da mu je takav posao da nešto napiše. Rekao je i da mu nije jasno zašto ga neki shvaćaju ozbiljno.

     • peppermintt

      je gledala san, ima on talenta za pisanje šteta što ga prosipa ka plaćenik. Što mu ovo triba? Ima načina zarađivat za život a ne gadit se sebe kad nešto ovako napišeš

     • Agromentum

      Za neke je, Mirisna, život samo igra. Problem je u tome što se od njega više očekuje, a on za to nema hrabrosti.

     • Alan B’Stard

      Nema Hrabrosti a ni drugih vrlina

     • Agromentum

      Problem je u tome što se od vrlina danas malo tko može najest’. 🙂

     • peppermintt

      ma je, a kako ima hrabrosti za ovakve pisanije ???

     • Agromentum

      Neki su po svom statusu quo jednostavno ljigavci. Šta ćeš tu uradit’?

     • peppermintt

      nemaš puno izbora nego ignore.
      ali je li to uvik i jedino rješenje ?

     • Agromentum

      S druge strane, da nema nečeg što je loše, ne bi znali što je dobro. :))

     • peppermintt

      hehe cvijetni dobar si dobar, eto zašto nekad ovdi pročitamo i Tomića 😉

     • Agromentum

      Da, oduševljen san kad me pofališ… :)))

     • peppermintt

      sve beharaš i sve cvijetaš :)))

 • wolf

  Evo nam stigao i semsir,a ispod semsira nista.
  Izgleda da mu se onaj tecni sadrzaj iz kante dobro
  apsorbira sa unutarnjom tekucinom u tijelu.

  • preuzeo ga je skroz 🙂

 • Duh ( bez sjekire )

  Ako nista, ocekivao sam barem duhovitost…ali ni toga, nema, ni u tragovima.

  • peppermintt

   nije čak ni patetika čista jelde , prazan antiša skorz a nešto bi kao pisao 😀

  • Alan B’Stard

   Pozdrav Duh 🙂

 • MHz

  Treba ga zaliti kantom g….. svaki dan ujutro i popodne