“Neće biti Majdana u Bjelorusiji”

0

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je mogućnost da se ukrajinski scenarij ponovi u Bjelorusiji, javila je u ponedjeljak agencija Ria Novosti.

“Neće biti Majdana u Bjelorusiji”, rekao je Lukašenko, misleći na događanja na središnjem trgu u Kijevu koji je bio glavno mjesto okupljanja demonstranata.

“Iako se u društvu mogu zamijetiti određene napetosti i strahovi za budućnost i stabilnost” naše zemlje, “sveta je misija” vlade i sigurnosnih snaga da očuvaju mir i stabilnost u Bjelorusiji, rekao je.

“Moramo učiti na tuđim greškama i spriječiti čak i najmanje naznake nestabilnosti u našoj zemlji. Susjedna Ukrajina koja je postala poprište sukoba između moćnih unutarnjih i vanjskih snaga, trebala bi nam svima biti lekcija”, rekao je Lukašenko.

Rusija je povukla svog veleposlanika Mihaila Zurabova izUkrajine na konzultacije zbog nestabilne situacije u državi. Izdana je tjeralica za bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem zbog pokretanja istrage za ubijanje civila.

Moskva je osudila subotnju smjenu predsjednikaViktora Janukoviča koju je odradio ukrajinski parlament. Novi ukrajinski prijelazni predsjednikOleksandar Turčinov rekao je da će se država sada usredotočiti bližoj integraciji sa Europskom unijom. Povlačenje se dogodilo nakon što se Turčinov, bliski suradnik bivše premijerke Julije Timošenko, prvi puta obratio javnosti kao prijelazni predsjednik i kazao da se moraju vratiti “obitelji europskih država”.

Kronologija današnjih događaja u Ukrajini

9.55 sati – Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, kojeg je u subotu razvlastio parlament, prema pisanju ukrajinskih medija navodno je viđen u gradu Sevastopolu na Krimu, a nove vlasti nemaju informacije gdje se točno nalazi.

Ukrajinski portal Liga.net piše da je stanovnik Sevastopola vidio Janukoviča u društvu ruskih marinaca. Ta informacija još nije potvrđena. U Sevastopolu je “utaborena” Crnomorska flota ruske vojske.

Novopostavljeni ministar unutarnjih poslova Ukrajine, Arsen Avakov, je potvrdio da je za Viktorom Janukovičem izdan uhidbeni nalog. – Pokrenuli smo istragu zbog ubojstva civila. Za Janukovičem i drugim dužnosnicima je izdala tjeralica – rekao je Avakov.  Radnici gradskih poduzeća su počeli čistiti Kijev i uklanjati barikade koje su napravili prosvjednici tijekom sukoba s policijom. – Počeli smo čistiti Kijev i micati barikade, no naravno sve se to mora dogovarati sa stanovnicima koji su ih izgradili – rekao je gradonačelnik Kijeva Volodimir Makejenko. U gradu je danas počela ponovno raditi i podzemna željeznica koja je zatvorena 18. veljače. – Sve stanice su otvorene za putnike, a vlakovi voze po voznom redu.

7.50 sati – Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali na novoj, poštenoj i susjedskoj osnovi uz prihvaćanje europskog izbora Ukrajine – rekao je Turčinov i dodao kako parlament mora do utorka stvoriti novu vladu nacionalnog jedinstva. Jučer se oko tisuću prosvjednika okupilo u gradu Kerchu na Krimu kako bi prosvjedovalo protiv eurointegracija te su tražilo odvajanje Autonomne republike Krim od Ukrajine, a podigli su i rusku zastavu na Gradskoj vijećnici. Vlasti su je potom zamijenile sa ukrajinskom zastavom. U toj regiji ima najviše Rusa i povijesno je najviše povezana sa Rusijom.

Novi ministar unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov odbacio je izvještaje da je bivši predsjednik Viktor Janukovič uhićen na Krimu. Ostavke je podnijelo devet guvernera regija te vlade južne regije Nikolaev, i regija u središnjoj Ukrajini Kirovograd, Poltava, Ternopol i Vinnitsa. U gotovo svim situacijama razlog za ostavke bila je “složena politička situacija u državi”.

SAD Rusiji: Ne šaljite vojsku u Ukrajinu

Američki državni tajnik John Kerry jučer je kazao kako SAD snažno podupiru poteze ukrajinskog parlamenta. Šefica za vanjsku politiku EU Catherine Ashton će danas posjetiti Kijev kako bi raspravljala o pomoći EU u traženju dugoročnog rješenja političke krize i mjera za stabilizaciju ekonomije. Britanski ministar financija George Osburne je kazao da je Velika Britanija spremna ekonomski pomoći Ukrajini preko MMF-a i EU.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, Susan Rice je upozorila Moskvu da ne šalje vojsku u Ukrajinu jer bi to bila “ozbiljna pogreška”. “Nije u interesu Ukrajinaca, kao niti Rusije, Europe ili SAD da se država podijeli. Nikome nije u interesu povratak nasilja i eskalacija situacije”, rekla je Rice.

Vecernji/Politika+

facebook komentari