Pratite nas

BiH

Neformalna sjednica Predsjedništva BiH: Čović, Ivanić i Izetbegović u studiju televizije N1

Objavljeno

na

Čović želi federalizaciju BiH, Izetbegović okrupnjivanje, a Ivanić sve što ne dira Srpsku

S obzirom da je ekonomija goruća tema u BiH Dragan Čović smatra da “imamo ogromnu šansu ali se moramo uozbiljiti”. Bakir Izetbegović je kazao da neće biti problem ostvariti novih 100.000 radnih mjesta reguliranjem radnih odnosa trenutnih radnika na bh. tržištu, i istovremenim smanjenjem stope PDV-a

“Prethodni sastav Predsjedništva nije dovoljno ambiciozno pristupio prošlom mandatu”, kazao je Bakir Izetbegović za vrijeme gostovanja u emisiji Pressing na televiziji N1, dodavši da ovaj sastav Predsjedništva BiH mora krenuti ambicioznije, te da će Mladen Ivanić biti mnogo ambiciozniji od Nebojše Radmanovića u funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH je dodao da sve treba gledati s afirmativne strane, te da će ovo Predsjedništvo imati visoke ciljeve kada su Euro-Atlantski putevi u pitanju.

Mladen Ivanić je dodao: “Da, razlikovati ćemo se, u to nema sumnje. To, ipak, nema veze s našim poslom i javnost nema veze s tim, mi ćemo svoj posao raditi korektno”

Sva tri člana Predsjedništva BiH su bili jasni da ovaj put neće dozvoliti da Predsjedništvo bude samo “kameni spavač” i da nijedan član neće povlačiti vitalne nacionalne interese.

Dodika nervira što sam ga ja pobijedio, mislim da sam prvi čovjek koji sam ga pobijedio, posebno jer je dio SNSD-a glasovao za mene. Da nisam imao tih glasova, ne bih pobjedio Dodika.

“SDA bi preferirala skup narodnih stranaka, međutim srpski narod preferira Dodika na razini RS-a, a gospodina Ivanića u Predsjedništvu”, kazao je Izetbegović kao odgovor na pitanje Amira Zukića o koalicijama i planovima stranke SDA.

“Radončić proizvodi bolesno stanje u BiH”, rekao je Bakir Izetbegović upitan šta misli o Fahrudinu Radončiću. “Dodik je propušteni potencijal”, kazao je Ivanić na pitanje o svom suparniku s izbora. “Komšić je ugledan građanin BiH”, dodao je Čović upitan o Željku Komšiću.

Čović je kazao kako je budućnost BiH u federalizaciji, koja će uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, Izetbegović je rekao kako je budućnost BiH u europskim regijama koje bi prelazile entitetske granice i bile zasnovane na zemljopisnim i prometnim, a ne na etničkim kriterijima. – Ono što je moguće je možda okrupnjivanje županija, kazao je Izetbegović.
Ivanić je ponovio kako će podržati sve što neće dirati u Republiku Srpsku.

Sva tri člana su istaknuli da nemaju ništa protiv gay parade u bh.gradovima, ali da paradiranje nije potrebno da bi se obilježila i slavila seksualnost.

S obzirom da je ekonomija goruća tema u BiH, Ivanić je kazao da će uspjeh za vrijeme njegovog mandata biti ako uspiju privući jednog stranog investitora i ako jednom uspiju biti “pozitivan primjer”.

Bakir Izetbegović je kazao da neće biti problem ostvariti novih 100.000 radnih mjesta reguliranjem radnih odnosa trenutnih radnika na bh. tržištu, i istovremenim smanjenjem stope PDV-a.

Dragan Čović smatra da jedan od prioriteta mora biti stvaranje pravne države koje “trenutno nemamo”, a što se tiče gospodarstva “imamo ogromnu šansu ali se moramo uozbiljiti”.

Glupo pitanje, ali bi navijao za Srbiju”, kazao je Ivanić kao odgovor na pitanje za koga bi navijao u nogometnom meču BiH – Srbija, dok je Čović kazao da bi navijao za Hrvatsku u meču sa BiH, ali da ne odbija gledati utakmice BiH i da se raduje svakoj pobjedi. Bakir Izetbegović je kazao da bi navijao “za boljeg” u meču Srbija – Hrvatska

“Trebamo napraviti korak u odnosu na godišnji nacionalni plan. Unutar državne imovine koja je ogromna, treba iznaći rješenje gdje svaki nivo države povlači ono što mu treba”, kazao je Bakir Izetbegović na pitanje Amira Zukića o planovima za članstvo u NATO savezu i regulisanju državne imovine.

Čović je istaknuo da ima odlične odnose sa Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem, posebice da su ti odnosi napredovali u posljednjih nekoliko godina.

Mladen Ivanić je dodao da sa Nikolićem i Vučićem ima dobre odnose, dok je Bakir Izetbegović dodao da nema loše odnose sa rukovodstvom Srbije.

“Cilj nam je EU i odnosi u regionu i moraju biti dobri, to je prvi i glavni cilj, a sve ostalo ide na dnevnoj osnovi”, istaknuo je Mladen Ivanić i dodao da nema ništa protiv Amerike, Rusije, Turske i bilo koje druge države i da se ne bi protivio da bilo koja investira u BiH i otvori radna mjesta.

Bakir Izetbegović je kazao da ima određene nagovještaje zbog kojih očekuje pojačani angažman Sjedinjenih Američkih Država nakon ovih izbora, istaknuvši da su SAD uvijek bili veliki prijatelj BiH i da su “uvijek na našoj strani”.

Televizija N1/Vecernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati