Negiranje bosanskog jezika je negiranje temelja ustava BiH!?

1

Negiranje bosanskog jezika koje permanentno provode srpski političari i mediji iz RS-a suštinski predstavlja negiranje identiteta bošnjačkog naroda i temelja Ustava države Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić.

Tokić je u priopćenju za javnost pojasnio da ovakva kampanja iz RS-a ima za cilj “stvaranje pritiska na slobodu izjašnjavanja Bošnjaka na predstojećem popisu”.

– Ovakvim ponašanjem aktualne vlasti ovog entiteta pokazuju da nisu spremne osigurati uvjete predviđene međunarodnim standardima, neophodne za provođenje regularnog popisa – navedeno je.

Bošnjački pokret traži adekvatnu intervenciju Eurostata i drugih međunarodnih organizacija radi osiguranja regularnosti popisa stanovništva koje su, smatra Tokić, aktualne vlasti RS-a ozbiljno dovele u pitanje.

Istovremeno, Bošnjački pokret poziva sve Bošnjake i pripadnike drugih naroda u domovini i dijaspori da svojim odzivom na popis pokažu da većina govori bosanskim jezikom, kao najstarijim jezikom ovog prostora.

– Političke stranke i nevladine organizacije koje okupljaju Bošnjake trebaju sinkroniziranim djelovanjem onemogućiti projekt vlasti RS-a da falsificiraju stvarnu strukturu stanovništva u ovom entitetu, putem otvorenih političkih pritisaka na slobodu izjašnjavanja, pa i prijetnji upućenih popisivačima i građanima – priopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

Fena

facebook komentari

  • Negdje sam čitao kako su jugoslavenski diplomati na jednoj međunarodnoj konferenciji u Parizu 1947 godine htjeli prikazati URBE ET ORBI jugoslavenski jezik. Kada su uvidjeli da ima međunarodna zajednica neće priznati “jugoslavenski jezik” tada su se svim silama bacili na “srpskohrvatski” i “hrvatsko-srpski” jezik, i to je rezultiralo na Novosadski ugovor iz 1953 godine na zajedničko/hibridnom jeziku. Sločno će biti i sa takozvanim “bosanskim jezikom” koji neće biti bosanski, NEGO: ARAPSKO/TURSKO/SRPSKO/HRVATSKI JEZIK.

    Kada Bog hoće čovjeka kazniti, najprije mu pamet oduzme. Tako ti je i sa onima koji nastoje progurati “hibridni bosanski jezik”