Pratite nas

BiH

Neka hrvatski pravni tim u Haagu Međunarodnome sudu pravde preda ovaj dokument

Objavljeno

na

U ponedjeljak, 3. ožujka ove godine, počelo je suđenje na Međunarodnome sudu pravde po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid u Domovinskome ratu. Slučajni premijer Zoran Milanović, kojemu su slučajno iza leđa bili izrešetani zidovi Kupara, dao je jednu od svojih slučajnih izjava: 

Mi smo država, to smo pripremali, a ja imam svoj osobni stav o tome. Dogodile su se neke stvari u režiji ekipe iz Beograda koja je ovdje znala ljetovati (Kupari).

Teški ratni zločini su se dogodili, bilo je elemenata genocida i mi ćemo to probati dokazati.’ Hrvatska vlada pod njegovim vodstvom nepodnošljivom je lakoćom propovijedala odustajanje od tužbe, ponižavajući tako hrvatske žrtve. Najdulje je u tom relativiziranju strašnih srpskih zločina odmakla ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Na sreću, njezine obilaske Beograda i ugodna čavrljanja sa srpskim dužnosnicima ‘u ime starih prijateljstava i mlađih generacija’ prekinuo je Međunarodni sud pravde početkom suđenja.

Ovo suđenje moglo bi omogućiti da Hrvatska, a pogotovo istočna Slavonija i Vukovar s okolnim mjestima izađu iz mraka međunarodne pravde. Za to postoje mnogi dokumenti koji nedvojbeno pokazuju kako je jednostavno povezati vrh JNA s Vukovarom, kako je jednostavno povezati institucije Srbije (Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova) s genocidom u Hrvatskoj.

Ako do 16.00 sati ne učinite ono što traži JNA, računajte da vaše selo ne postoji više na geografskoj karti!

U napadu na Hrvatsku Jugoslavenska narodna armija (JNA), potpomognuta četnicima i specijalnim postrojbama Resora državne bezbednosti Srbije (RDB) koristila NapadiU napadu na Hrvatsku Jugoslavenska narodna armija (JNA), potpomognuta četnicima i specijalnim postrojbama Resora državne bezbednosti Srbije (RDB) koristila se slijedećim načinom ratovanja. U prvoj fazi vojnom nazočnošću u blizini sela i provokativnim ponašanjem, uglavnom kontrolama i puškaranjem, izazivani su napetost, konfuzija i strah kod civilnoga pučanstva. Nakon toga slijedi granatiranje iz artiljerijskoga oruđa ili minobacača tijekom nekoliko dana. Topnički udari uglavnom se usmjeravaju na hrvatski dio sela.se slijedećim načinom ratovanja.

JNA1U prvoj fazi vojnom nazočnošću u blizini sela i provokativnim ponašanjem, uglavnom kontrolama i puškaranjem, izazivani su napetost, konfuzija i strah kod civilnoga pučanstva. Nakon toga slijedi granatiranje iz artiljerijskoga oruđa ili minobacača tijekom nekoliko dana. Topnički udari uglavnom se usmjeravaju na hrvatski dio sela.

U toj bi fazi obično bile pogođene i uništene crkve. Nakon toga, u gotovo svim slučajevima, JNA upućuje ultimatum kojim se zahtijeva prikupljanje i dostava cjelokupnoga oružja. Formiraju se delegacije sela, ali njihove konzultacije s vojnim vlastima JNA ne vode miroljubivim dogovorima. Bez čekanja na rezultate ultimatuma, JNA izvodi vojni napad tenkovima i pješaštvom. Nakon napada JNA, ili u isto doba, četnici ulaze u selo da ‘završe’ posao ubijanjem, paljenjem, pljačkanjem i protjerivanjem preostaloga stanovništva.

Kao primjer ovakve srpske taktike objavljujemo originalni dokument u kojemu major Bajramović, predstavnik JNA, traži ultimativnu predaju sela Bapska nedaleko od Iloka 28. 9. 1991. Iako sam u ultimatumu navodi da mještani sela Bapska nisu pravili nikakve probleme JNA, on traži bezuvjetnu predaju naoružanja i sela. U slučaju da se ogluše na ultimatum, major Bajramović u točki dva prijeti miroljubivim stanovnicima sela Bapska ‘da će selo biti izbrisano s geografske karte.’

Zločinački plan JNA i Srbije – plan koji nije uspio

Od rujna do prosinca 1991. Hrvatska je napadana od lokalnih Srba, JNA i Srbije na gotovo 40 posto teritorija. Rat je bjesnio od Vukovara do Dubrovnika. Da je teroristički napad koji je naredio vrh Jugoslavenske narodne armije 7. 10. 1991. raketiranjem Banskih dvora uspio, tj. da su tada ubijeni dr. Franjo Tuđman, Ante Marković i Stjepan Mesić, ideja o granici krnje Jugoslavije iz memoranduma Srpske akademije nauka postala bi stvarnost.

Ubojstvom Stjepana Mesića, na njegovo bi mjesto došao njegov zamjenik Branko Kostić, Crnogorac, koji je bio veći Srbin od svakoga Srbina. Da je poginuo Ante Marković, na njegovo bi mjesto došao potpredsjednik Aca Mitrović koji je zastupao Srbiju, i jasno je koja bi se politika dalje vodila. Da je tada poginuo dr. Franjo Tuđman, strah me je i danas pomisliti što bi bilo od Hrvatske.

Ovakav način ratovanja JNA i Srbije s planom da se okupiraju i trajno otrgnu dijelovi Hrvatske kao posljedicu imao je istrjebljenje ili ubojstva stotine hrvatskih i drugih nesrpskih civila, dugotrajno zatočenje tisuća hrvatskih i drugih nesrpskih civila u logorima u Hrvatskoj i izvan nje, uključujući logore koji su se nalazili u Srbiji i Crnoj Gori, zatim deportaciju ili prisilno premještanje oko 170.000 Hrvata, od kojih su najstrašnije stradali stanovnici Vukovara, Erduta, Lovasa, Šarengrada, Bapske, Tovarnika, Škabrnje itd.

Takvo plansko zločinačko iživljavanje nad hrvatskim stanovništvom pratilo je uništavanje stambenih objekata, javne i privatne imovine, kulturnih ustanova, povijesnih spomenika i vjerskih objekata hrvatskoga naroda. Ova faza rata završila je Bitkom za Vukovar. Vukovarci i vukovarski branitelji upornom i višemjesečnom obranom uništili su vojni potencijal JNA.

Tajna direktiva general Veljka Kadijevića i nova uloga JNA

Da to nije bio slijed slučajnih događaja nego zločinački plan, vidimo po tajnoj Direktivi saveznoga sekretara za narodnu obranu o upotrebi oružanih snaga od 10. 12. 1991., nakon Bitke za Vukovar. U toj Direktivi Savezni sekretar za narodnu obranu Jugoslavije, general Veljko Kadijević, nakon svih zločina u istočnoj RaketiranjeOd rujna do prosinca 1991. Hrvatska je napadana od lokalnih Srba, JNA i Srbije na gotovo 40 posto teritorija. Rat je bjesnio od Vukovara do Dubrovnika. Da je teroristički napad koji je naredio vrh Jugoslavenske narodne armije 7. 10. 1991. raketiranjem Banskih dvora uspio, tj. da su tada ubijeni dr. Franjo Tuđman, Ante Marković i Stjepan Mesić, ideja o granici krnje Jugoslavije iz memoranduma Srpske akademije nauka postala bi stvarnost.Slavoniji konstatira da je završen jedan veoma značajan period realizacije postavljenih ciljeva rata te da je jugoslavenska kriza internacionalizirana i da je predmet razmatranja svjetskih institucija prvenstveno EZ i Savjeta sigurnosti OUN.

U tome tajnom dokumentu on konstatira da su Oružane snage Republike Hrvatske pretrpjele velike gubitke na čitavoj bojišnici, naročito poslije pada Vukovara, što je značajno utjecalo na razvoj događaja na političkome planu. Nadalje, u tome dokumentu SSNO pretpostavlja da će Oružane snage Republike Hrvatske borbenim aktivnostima nastojati vratiti dijelove izgubljenoga prostora te da će to utjecati na daljnja rješenja jugoslavenske krize.

Zbog toga general Kadijević u Direktivi naređuje: ‘Naše OS ulaze u novi izuzetno značajan period realizacije krajnjih ciljeva rata: zaštite srpskog stanovništva, mirnog razrješenja jugoslavenske krize i stvaranja uslova za očuvanje Jugoslavije za one narode koji žele da u njoj žive…’ Iz ovoga dokumenta potpuno je jasno da je JNA kontrolirala i zapovijedala svim srpskim snagama koje su napadale Hrvatsku za velikosrpske interese tijekom 1991. godine.

[quote float=”Left” by=”Naoružavanje”]Savezna vojska, JNA, nizom tajnih operacija svoje ‘Uprave za bezbednost’ naoružavala je srpsko stanovništvo u Hrvatskoj, a tijekom vojnih operacija generalštab JNA imao je potpunu kontrolu nad svim srpskim snagama. Srbija i Slobodan Milošević posredstvom ‘Resora državne bezbednosti Srbije (RDB) organizirali su niz paravojnih sastava koji su bili pod izravnim nadzorom Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije[/quote]Tijekom sudskih procesa u Haagu Miloševiću, Mrkšiću, Perišiću, Martiću i Babiću isplivale su stotine službenih dokumenata koji jasno ukazuju kakva je bila veza između JNA i Srbije s pobunjenicima u Hrvatskoj.

Savezna vojska, JNA, nizom tajnih operacija svoje ‘Uprave za bezbednost’ naoružavala je srpsko stanovništvo u Hrvatskoj, a tijekom vojnih operacija generalštab JNA imao je potpunu kontrolu nad svim srpskim snagama. Srbija i Slobodan Milošević posredstvom ‘Resora državne bezbednosti Srbije (RDB) organizirali su niz paravojnih sastava koji su bili pod izravnim nadzorom Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Upravo su ti paravojni srpski sastavi u koordinaciji s JNA počinili najveće zločine u Hrvatskoj. Potpuno je jasno da se bez Srbije i JNA ništa se ne bi dogodilo jer Srbi u Hrvatskoj nisu imali sredstava i vojne opreme da bi bili u stanju ratovati. Kakva je bila stvarna uloga Srbije, najbolje govore zapisnici sa sastanaka ‘Vrhovnog saveta odbrane’ (VSO) SR Jugoslavije, međutim, kada je započet postupak protiv Slobodana Miloševića na zahtjev Srbije i Crne Gore (u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a), odlukom Sudskoga vijeća Haaškoga tribunala ti zapisnici postali su zaštićeni.

Među dokumentima koji Srbiju izravno povezuju s ratom u Hrvatskoj i oni su koji potvrđuju postojanje 30. kadrovskoga centra preko kojega je provođena isplata i regulirana služba časnika i dočasnika JNA koji su bili na službi u tzv. Srpskoj vojsci Krajine (SVK) u Hrvatskoj. Predstavnici Srbije na Haaškome su se tribunalu borili da ovi dokumenti postanu zaštićeni i u tome su dobrim dijelom i uspjeli.

Krivnju države za genocid dosta je teško dokazati, pogotovo što se svaka nova vlast u Srbiji odbija suočiti s istinom o prošlosti. Hrvatska je ipak zarobila veliku količinu službene dokumentacije tzv. Krajine nakon operacije ‘Oluja’ i sigurno ima dovoljno službenih dokumenata kojima se može dokazati genocid.

Joško Buljan
Hrvatski tjednik

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati