Pratite nas

Pregled

Neka mi Bog pomogne da sa sinovima budem slobodan u slobodnoj Hrvatskoj

Objavljeno

na

Zbog političkih je razloga od 1969. do 1987. godine samo u psihijatrijskoj bolnici Vrapče prisilno liječeno 49 osoba, istaknuo je svojedobno dr. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, koji nerijetko ističe da danas takvih slučajeva nema.

No, brojne vijesti o novim prisilnim ‘liječenjima’ zdravih ljudi demantiraju, čini se, tu tvrdnju. Marko Francišković, dopredsjednik udruge Pravednik, u ‘kukavičje gnijezdo’ je prisilno odveden još početkom kolovoza prošle godine zbog verbalnog prepucavanja na facebooku s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem. Francišković je, da podsjetimo, u svojim postovima žestoko prozivao ministra, ali je jednako, ako ne i mnogo vulgarnije, na njegove riječi odgovarao Ostojić, ili osoba koja vodi njegovu službenu facebook stranicu. No, zbog žestoke prepiske stradao je samo Francišković. Već slijedećeg dana policija ga je privela u PU zagrebačku te potom zatvorila na psihijatriju u Svetošimunsku da bi potom pod vrlo sumnjivim okolnostima bio proglašen paranoidnim shizofrenikom. Mjesecima nakon toga prisilno su mu davali snažne lijekove od kojih se ‘pretvarao u biljku’.
Kovačević: Radi se o psiho-staljinizmu!

Otada je prošlo gotovo osam mjeseci, a Marko Francišković, priseban i zdrav unatoč trovanju koje je proživio, i dalje je zaključan na odjelu psihijatrije. Odnedavno, doduše, u Psihijatrijskoj bolnici u Popovači.
– Dijagnoza dr. Anice Biško nije utemeljena na vještačenju. Jer da bi nekome pripisali paranoidnu shizofreniju potrebno ga je prije toga promatrati tri do šest mjeseci. To treba činiti tim psihijatara, no ništa od toga u slučaju Franciškovića nije učinjeno. Očito se radi o psiho staljinizmu, jer je Marko na psihijatriju zatvoren zbog političkih stavova koji ugrožavaju ovaj režim. Trećeg travnja navršit će osam mjeseci otkako je zatvoren. Mediji, nažalost, o ovom skandalu ne pišu, jer ‘udba’ još uvijek nadzire većinu medija, a svaka objava za Marka je spas – ističe Natko Kovačević, predsjednik udruge Pravednik i bliski prijatelj Franciškovića, koji gotovo svaku nedjelju odlazi u Popovaču posjetiti Marka.

Razgovarali smo s Markom telefonom

Zamolili smo gospodina Kovačevića da nam od Marka donese neki njegov tekst, pismo ili dnevnik, kako bi čitateljima približili muke koje prolazi političi zatvorenik Marko Francišković. U dogovoru s Markom Franciškovićem (nazvali smo ga u bolnicu u Popovaču, zamolili ga da nam proslijedi svoj rukopis), to je i učinjeno. 
Dnevnik iz ludnice

–         Prenosimo ovdje dio ‘dnevnika iz ludnice’, psihički i mentalno, po svemu sudeći, posve zdravoga Marka Franciškovića.
–         ‘Tako stoje stvari na ovome svijetu i na svakom od nas pojedinačno je izbor i odluka kako ćemo se postaviti i kako ćemo djelovati. I sve mi je to prolazilo mislima tu u zatvorskoj bolnici, na odjelu psihijatrije, dok u rano jutro iznad starih novina u polutami natrpane i oronule sobe polako jedem krišku po krišku grejpa na taj način pokušavajući koliko toliko održati zdravlje tijela unosom prirodnih vitamina. Da ne govorim o tome kako sam oslabljen time što prisilno uzimam otrove koje nazivaju lijekovima, što sam mjesecima bez mogućnosti da me obasja sunce, a kako stvari stoje još mi puno mjeseci predstoji živjeti u ovakvim okolnostima. Ono što mi je bilo posebno zanimljivo je da nakon svega, tog doručkovanja i istovremenog promišljanja nad novinskim naslovom o papi Franji i njegovom iskradanju, kad sam po običaju otvorio Bibliju i išao čitati već što se otvori, dogodilo se da je resica za obilježavanje bila na psalmima. I to taman na psalmima gdje se nalazi i Psalam 15. Tko će prebivati u šatoru Božjemu, a koji upravo spominje i opominje o kamati i kako nije dozvoljena te u šatoru Božjem neće prebivati oni koji kamatare. Ovako to lijepo piše, tako je to spjevao kralj David:


–         ‘Gospode, tko će prebivati u šatoru tvojemu, tko će boraviti na svetoj gori tvojoj? Onaj koji hodi neporočno i čini pravicu i govori istinu u srcu svojemu, koji jezikom ne kleveće, zlo ne čini bližnjemu svojemu, niti susjedu svome sramotu nanosi, u čijim je očima pokvarenjak prezren, ali poštuje one koji se boje Gospoda, koji se zaklinje na vlastitu štetu i riječ svoju ne mijenja; koji ne daje novca svojega na lihvu i ne prima mita protiv nedužnoga.
–         Tko ovo čini neće se pokolebati dovijeka.’

‘Kako sinu objasniti da me još dugo neće biti?’

–         Ako se po jutru dan poznaje, onda bi ovo mogao biti dobar dan, dan koji će što brže proći, sa što manje muke i boli od nepravde koja me ovdje stavila. Na sve to skupa dodatno je mučno misliti o tome kako sam razdvojen od djece i usprkos svih ovih lametniranja o papi i novcu i svemu, meni je i dalje u mislima jučerašnji telefonski razgovor s najmlađim sinom. Kako se samo pohvalio da je dobio pet iz vjeronauka te četiri i pet iz matematike i kako sam imao samo mrvicu vremena da ga pohvalim, da ga pitam još puno toga, da mu kažem još više toga što bi mu sve htio reći al’ sam ograničen na tih nekoliko minuta koje imam na raspolaganju. Kako u par minuta objasniti da me još dugo neće biti? To sve predajem u ruke Božje, da mi pomogne u svemu ovome pred čim sam nemoćan i bespomoćan, da izdržim i prođem ovu torturu i mučenje i da mogu sa svojim sinovima biti slobodan čovjek u slobodnoj Hrvatskoj.


–         Ljubav je snaga koja ne poznaje silu.
Autor: Damir Kramarić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati