‘Neka Tuđman pošalje ostatak ustaške avijacije’ sprdali su se četnici. S njima je bio dožupan Rkman

  0

  ‘Neka Tuđman pošalje 50 posto preostale ustaške avijacije’ tim su se riječima martićevi milicajci, komandant brigade vojske Srpske krajine u društvu sisačkog dožupana Bogdana Rkmana, sprdali nakon rušenja hrvatskog aviona ‘Osvetnik Vukovara’ 14. rujna 1993. Tog kobnog dana, kod sela Stipan (općina Gvozd, Vrginmost) na mjestu je poginuo pilot hrvatskog ratnog zrakoplovstva Miroslav Peris. Hrvatska je u tom trenutku, raspolagala samo s dva aviona – ‘Osvetnik Vukovara’ i ‘Osvetnik Dubrovnika’.

  Dnevno.hr u posjedu je stravične snimke na kojoj se jasno vidi kako na mjesto pada hrvatskog aviona među prvima stiže aktualni dožupan Sisačko-moslavačke Županije Bogdan Boro Rkman, u društvu martićevih milicajaca i komandanta brigade Vojske Srpske Krajine. Dožupan Rkman iz redova srpske manjine u šarenoj vojnoj odori stoji kraj zelenog ‘kampanjola’ (JNA jeep). Novinari dolaze tek kasnije, iza Rkmana i martićevaca. Kako vrijeme odmiče i kako dolazimo do sve većeg broja dokumenata koji kompromitiraju Rkmana odnosno njegovu ulogu na strani agresorske vojske u Domovinskom ratu, sve je jasnije da je ratnohušačko novinarstvo najmanji grijeh Bore Rkmana i da je taj čovjek tijekom čitavog rata stalno lutao između novinarstva i vojske odnosno novinarsko pero mu je čini se, bilo samo paravan!

  Dnevno.hr naime, raspolaže i dokumentom s imenima više desetaka srpskih novinara akreditiranih za praćenje famozne vidovdanske proslave, na kojoj je Rkman veličao vojsku Republike Srpske Krajine. Zanimljivo je da je za taj zadatak, između svih novinara, izabran upravo Rkman koji u to vrijeme ima samo 26 godina. Dosad je javnost baratala informacijama kako se ‘dokazao’ svojim ekstremističkim i nacionalističkim stavovima s pozicija velikosrpskog nacionalizma u tekstovima novina s okupiranih područja. Pokušavajući dokučiti koji bi bio razlog Rkmanovih izvanrednih sposobnosti, trag nas je odveo do još jednog dokumenta –  Rkman je itekako mogao obaviti zadatak na nivou s obzirom da je već u listopadu 1991. godine već radio u ‘odelenju za propagandu’ na izradi biltena, ne novinarskih nego vojnih. Iz dokumeta pod oznakom ‘vojna tajna-povjerljivo’ kojega je potpisao urednik radija ‘Glas Petrove gore’ Đorđe Šimulija stoji ‘potporučnik pješadije Rkman Bogdan ovaj posao je prilično dobro obavljao, ali također smatram da, ukoliko je potrebno, i on može biti raspoređen u jedinice Teritorijalne Odbrane Vrginmost’. Također iz dopisa je vidljivo da je radio koristio resurse JNA, jer su bili prikopčani na njihov agregat za struju.
  ‘Imali bi i specijalne emisije namjenjene borcima’, objašnjava Rkmanov urednik ‘Opštinskom sekretarijatu za narodnu obranu’ shemu programa radija ‘Glas Petrove gore’.

  Naposlijetku, ime Bogdana Rkmana nalazi se na ‘spisku vojnika I. voda II. čete III. kordunaškog bataljona’ Komandir voda na Kordunu je potporučnik Bogdan Rkman (Tešin) i pod sobom ima  23 vojnika, među kojima su i tri snajperista!  Pretpostavlja se da popis datira iz 1991. godine. Bogdana Rkmana pokušali smo kontaktirati kako bismo dobili komentar na ove navode iz dokumenata kojima raspolažemo,  no unatoč brojnim pokušajima nije se javljao na telefon.

   

  [toggle_simple title=” Tko je junak Miroslav Peris? ->” width=”Width of toggle box”]
  Miroslav Peris u studenom 1992. napušta JNA i odmah se stavlja na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. pilot Peris javlja se dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu, Karlovcu…Nakon što je  izvršio zadatak na Kordunu, na povratku ulijeće u tzv. puščanu prašinu. Mehanizam na avionu je oštećen, a hrabri pilot, pokušavajući spasiti sebe i zrakoplov, povećava visinu letenja.
  Na toj visini (u Domovinskom ratu letjelo se na ekstremno niskim visinama radi radara) ‘lovi’ ga neprijateljski radar i obara raketom.
  Uz vojne počasti, s nadlijetanjem zrakoplova iznad pogrebnog skupa, na Hrnetićkom groblju u Karlovcu, 27. rujna 1993. pokopani su posmrtni ostaci hrvatskog viteza Miroslava Perisa.

  [/toggle_simple]

  dnevno.hr

  facebook komentari